Connect with us

OLYMPICS

Τα πικτογράμματα του 2016

Published

on

Γεμάτοι περηφάνια, οι Βραζιλιάνοι παρουσίασαν σήμερα τα πικτογράμματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων, θα υπάρχει πικτόγραμμα για όλα τα αθλήματα, Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Τα πικτογράμματα είναι σύμβολα τα οποία θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν με συμπαγή και σύντομο τρόπο ένα μήνυμα. Θα πρέπει να είναι αντιληπτά σε ένα επιβαρημένο οπτικά περιβάλλον και να έχουν ισχυρότερη αποτελεσματικότητα και αμεσότητα και φυσικά ταχύτερη αντιληψιμότητα από επιγραφές. Τα καθολικά (universal) σύμβολα, θα πρέπει να διαθέτουν μια ακόμη ιδιαιτερότητα. Θα πρέπει να είναι αντιληπτά από όσο το δυνατόν ευρύτερο πληθυσμιακό δείγμα, όσο αφορά το φύλο, την ηλικία, την καταγωγή, κουλτούρα και πνευματική διαύγεια και φυσικά την δυνατότητα όρασης.

Τα πικτογράμματα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στους Αγώνες του Λονδίνου το 1948 για να παρέχουν την πληροφόρηση στους αθλητές, τους παράγοντες και τους φιλάθλους που συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο από ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτός όμως που έμεινε στην ιστορία, ήταν ο Γερμανός σχεδιαστής Όλι Άιχερ με τα πικτογράμματα που σχεδίασε για τους Αγώνες του Μονάχου το 1972. Ήταν καθαρά και άκρως κατατοπιστικά, βασιζόμενα στην κίνηση και την ταχύτητα και από τότε αποτελούν τη βάση για όλα τα σχέδια που ακολούθησαν από τότε μέχρι σήμερα.

1972

Όσον αφορά τα πικτογράμματα του Ρίο, αυτά σχεδιάστηκαν από τον Ντάλτον Μάαγκ και όπως είπε και ο ίδιος, τα εμπνεύστηκε από το λογότυπο των Αγώνων του 2016. Χρειάστηκε περίπου 16 μήνες για να ολοκληρώσει το σχεδιασμό των 41 πικτογραμμάτων των Ολυμπιακών και των 23 των Παραολυμπιακών, όλα τοποθετημένα σε ένα βότσαλο. Από σήμερα και μέχρι τη λήξη των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2016, τα 64 πικτογράμματα θα χρησιμοποιηθούν για την παγκόσμια επικοινωνία των Αγώνων.

 

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/