Connect with us

INTERVIEW

Μπράνκο Κοβάτσεβιτς: Ο γεωλόγος που έγινε γητευτής των τίτλων

Published

on

Όταν ο Μπράνκο Κοβάτσεβιτς ήρθε στον Πειραιά, ο Ολυμπιακός ήταν ήδη ο κυρίαρχος στον ελληνικό χώρο και στο πρόσωπο του αναζητούσε τον άνθρωπο που θα τον οδηγούσε σε ένα άλλο επίπεδο. Τρία χρόνια αργότερα η δικαίωση και των δύο είναι… απόλυτη.

τουΔημήτρη Τυχάλα
[email protected]

Όσοι έχουν ταξιδέψει στο Βελιγράδι ξέρουν ότι τα ποδοσφαιρικά γήπεδα του Ερυθρού Αστέρα και της Παρτίζαν είναι πολύ κοντά το ένα με το άλλο… Και το πατρικό του Μπράνκο Κοβάτσεβιτς βρίσκεται σχεδόν στη μέση της απόστασης που χωρίζει το «Marakana» από το «JNA» (η ονομασία με την οποία είναι γνωστό ακόμη και τώρα το γήπεδο της Παρτίζαν).
Μόνο που παρότι ο στρατιωτικός πατέρας του υποστήριζε τους «ασπρόμαυρους» της πόλης («τσίρνο μπέλι»), ο ίδιος επέλεξε από μικρός να συνταχθεί με τους ερυθρόλευκους («τσέρβενο μπέλι»).
Αυτό που άλλαξε στην πορεία ήταν το ότι μετά το τένις και το τζούντο, κάποια στιγμή επέλεξε να παίξει βόλεϊ, ξεκινώντας φυσικά από τις ακαδημίες του Ερυθρού Αστέρα. Κι όταν αντιλήφθηκε ότι εντός των γραμμών του γηπέδου, υπήρχαν πολλοί καλύτεροι από τον ίδιο, πέρασε έξω απ’ αυτές. Για πολύ λίγο ως διαιτητής και στη συνέχεια ως προπονητής.
Τη μισή ζωή του και πλέον την έχει περάσει στους πάγκους (25 ξεκίνησε, 51 είναι σήμερα) κι αυτό αν μη τι άλλο του επιτρέπει να διαχειρίζεται ψύχραιμα τις όποιες δύσκολες καταστάσεις προκύπτουν σε ένα ματς ή μέσα στην σεζόν.
Το σοβαρό (στα όρια του βλοσυρού) βλέμμα του την ώρα των αγώνων σε προϊδεάζει ότι πρόκειται για ένα πολύ αυστηρό προπονητή κι η αλήθεια είναι πως ο Κοβάτσεβιτς είναι λάτρης της πειθαρχίας, αλλά κι ένα μετρ της ψυχολογίας που ξέρει πότε και πώς να ‘χαλαρώσει’ την ομάδα…
Κι όσο περισσότερο τον γνωρίζεις, καταλαβαίνεις πως πίσω από αυτό το αυστηρό προσωπείο κρύβεται ένας εξαιρετικά μεθοδικός άνθρωπος με τη δική του ξεχωριστή αίσθηση χιούμορ που είναι γεννημένος νικητής…
Α, και πάνω απ’ όλα είναι και δίκαιος, καθώς όπως θα αντιληφθείτε ο Σέρβος ξέρει να αναγνωρίζει και τη δουλειά που έχει γίνει πριν απ’ αυτόν, αλλά και τη βοήθεια και τη στήριξη που του παρέχει ο οργανισμός του Ολυμπιακού… Γι’ αυτό κι η κοινή τους πορεία μετρά δύο νταμπλ (λογικά σε λίγες μέρες κι ένα τρίτο), δύο τελικούς Challenge Cup και μια Ευρωπαϊκή κούπα…

-Ας γυρίσουμε τρία χρόνια πίσω… Σας ενημερώνει ο μάνατζερ σας Μπόγιαν Μίλιτς ότι ενδιαφέρεται ο Ολυμπιακός. Ποια είναι η αντίδραση σας;
«Αυτό συνέβη αμέσως μετά το τέλος της σεζόν 2014-2015 όπου ήμουν στον πάγκο του Ερυθρού Αστέρα. Η πρώτη μου σκέψη λοιπόν ήταν, λόγω και της σχέσης που όλοι ξέρουν ότι υπάρχει μεταξύ των δύο συλλόγων και του κόσμου, ότι θα παραμείνω στην ίδια οικογένεια. Κι από τη στιγμή που είχα ακούσει πολύ καλά λόγια για τον Ολυμπιακό, η αλήθεια είναι ότι δεν το σκέφτηκα σχεδόν καθόλου και συμφωνήσαμε σχεδόν αμέσως».

-Κι υποθέτω θέλατε και πάλι να δουλέψετε εκτός Σερβίας σε συλλογικό επίπεδο;
«Με εξαίρεση εκείνη την σεζόν που ήμουν στον Αστέρα τα προηγούμενα 5 χρόνια είχα δουλέψει εκτός Σερβίας, βασικά στην Ρουμανία και μια χρονιά στην Ιταλία. Κι αυτή ήταν μια συνειδητή επιλογή από τη στιγμή που επέλεξα να γίνω προπονητής καθώς δυστυχώς στην Σερβία οι αμοιβές των προπονητών είναι πολύ μικρές»

-Η προπονητική προέκυψε λόγω ανάλογων σπουδών;
«Σπούδασα γεωλόγος, γεωφυσικός, γιατί ήταν κάτι που μου άρεσε… Αλλά στα 25 μου όταν σταμάτησα να παίζω βόλεϊ, πήγα στην ακαδημία αθλητισμού στο Βελιγράδι με ειδικότητα στην προπονητική του βόλεϊ και σχεδόν αμέσως έπιασα δουλειά στις ακαδημίες του Ερυθρού Αστέρα».

-Το να ξεκινά κάποιος στην ηλικία των 25 την προπονητική είναι εύκολο;
«Από τη στιγμή που κατάλαβα ότι δεν έχω μέλλον ως αθλητής, ήθελα με κάποιο τρόπο να μείνω κοντά στο άθλημα… Αρχικά δοκίμασα και διαιτητής, αλλά δεν μου άρεσε κι έτσι επέλεξα την προπονητική και όταν πήρα το πτυχίο μου, μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω με τα μικρά παιδιά στις ακαδημίες του Ερυθρού Αστέρα»

-Είπατε ότι δεν σκεφτήκατε ιδιαίτερα την πρόταση του Ολυμπιακού. Όταν όμως σας προσέγγισε ο σύλλογος είχε θέσει ως στόχο τη διάκριση στην Ευρώπη;
«Ναι ήταν ένας στόχος. Όχι στη λογική ‘θέλουμε να πάρουμε το Κύπελλο», αλλά ότι θέλουμε να έχουμε μια ανταγωνιστική ομάδα και να φτάνουμε όσο πιο μακριά γίνεται. Αυτή ήταν η λογική που υπήρχε…»

-Την πρώτη χρονιά αποκλειστήκατε από την CSM Βουκουρεστίου, αλλά τη δεύτερη χρονιά πήρατε τη ρεβάνς και τους αποκλείσατε εσείς. Τη δεύτερη χρονιά χάσατε στον τελικό από την Μπούρσα, αλλά την τρίτη χρονιά πήρατε τη ρεβάνς και κατακτήσατε το τρόπαιο μέσα στην έδρα τους. Του χρόνου τι θα γίνει;
«Θα δούμε (γέλια)»

-Ίσως συναντήσετε κάποια παλιά αντίπαλο σας σε κάποιο άλλο κύπελλο;
«Θα δούμε ποια θα είναι η στρατηγική του συλλόγου… Σίγουρα το πρώτο που θα πρέπει να αποφασίσουμε είναι αν θα παραμείνουμε στο Challenge Cup ή αν θα δοκιμάσουμε σε κάποιο άλλο Ευρωπαϊκό κύπελλο. Το σίγουρο είναι πάντως πως όπου κι αν παίξουμε ο Ολυμπιακός θα έχει όπως πάντα υψηλές φιλοδοξίες».

-Πιστεύετε ότι η ομάδα είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα; Να δοκιμάσει ίσως να συμμετάσχει στα προκριματικά του Champions League;
«Σίγουρα θα είναι πολύ ωραία να συμμετάσχουμε εκεί κι αν είμαστε λίγο τυχεροί αποφεύγοντας κάποιες από τις μεγάλες ομάδες να βρεθούμε στους ομίλους ή αν δεν καταφέρουμε να συνεχίσουμε το CEV Cup. Όμως όπως σας είπα πριν αυτό είναι ένα θέμα που θα το συζητούμε με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού και θα πάρουμε κι αυτή τη φορά την σωστή απόφαση».

-Ήρθατε στον Ολυμπιακό από ένα πολύ μεγάλο κλαμπ της Σερβίας όπως είναι ο Αστέρας. Εδώ βρήκατε παρόμοιες καταστάσεις και νοοτροπία.
«Σε γενικές γραμμές ναι, με τη διαφορά όμως ότι στον Ολυμπιακό τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα σε επίπεδα οργάνωσης και αυτό οφείλεται στη διοίκηση. Στον Αστέρα το βάρος ρίχνεται στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ και ελάχιστα στα άλλα σπορ, ενώ εδώ στον Ολυμπιακό υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον και φροντίδα για το βόλεϊ, το χάντμπολ, το πόλο και για όλα τα σπορ πραγματικά».

-Τουλάχιστον να υποθέσω ότι οι οπαδοί είναι οι ίδιοι και υποστηρίζουν με το ίδιο πάθος τις ομάδες…
«Οι οπαδοί του Αστέρα και του Ολυμπιακού είναι αδέρφια, αλλά κι εδώ υπάρχει διαφορά. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού δεν πηγαίνουν μόνο στο Καραϊσκάκη ή στο ΣΕΦ, αλλά είναι στους αγώνες όλων των ομάδων και είναι πραγματικά εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει και με τα χρήματα με τα οποία τροφοδοτούν τον Ερασιτέχνη μέσω των μελών και της κάρτας φιλάθλου. Είναι κάτι το οποίο προσωπικά δεν έχω συναντήσει πουθενά αλλού και δεν ξέρω αν συμβαίνει σε κάποια άλλη ομάδα, αλλά είναι πολύ σημαντικό γιατί ξέρουμε ότι αυτά τα σπορ δύσκολα προσεγγίζουν μεγάλες χορηγίες».

-Τις περισσότερες φορές σας βλέπουμε σοβαρό, με αυστηρό βλέμμα και κάποιος που δεν σας ξέρει μπορεί να σκεφτεί ‘ακόμη και οι αθλήτριες του πρέπει να τον φοβούνται’. Η αλήθεια είναι όμως ότι έξω από το γήπεδο είστε εντελώς διαφορετικός…
«Το σίγουρο είναι πάντως ότι τα κορίτσια δεν με φοβούνται (γέλια)… Έχουμε μια πραγματικά πολύ καλή, φιλική θα μπορούσα να πω σχέση κι αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που μας έχουν βοηθήσει να είμαστε τόσο πετυχημένοι. Δεν ξέρω αν είμαστε τυχεροί ή αν απλά επιλέγουμε τους σωστούς χαρακτήρες, αλλά αυτό είναι μια πραγματικότητα για όλα τα κορίτσια είναι εξαιρετικά».

-Η περίφημη ‘ατμόσφαιρα’ στα αποδυτήρια λοιπόν είναι ίσως το πιο βασικό συστατικό για μια πετυχημένη ομάδα;
«Δεν ξέρω αν είναι το πιο βασικό, γιατί σίγουρα παίζει ρόλο και η προπόνηση αφού μιλάμε για ομάδα βόλεϊ, αλλά σίγουρα είναι πολύ, πολύ σημαντικό».

-Μετά τον τελευταίο πόντο του τελικού έχει μαζευτεί γύρω σας όλο το σταφ. Άλλος κλαίει, άλλος πανηγυρίζει έξαλλα κι εσείς ήρεμος απλά χαμογελάτε… Ήσασταν τόσο σίγουρος σα να λέγατε «σα το έλεγα ότι θα το κάνουμε». Είχατε όντως τόσο μεγάλη αυτοπεποίθηση;
«Σίγουρος ήμουν και πριν το παιχνίδι, αλλά όταν αρχίσαμε να παίζουμε αυτό που μπορούμε τότε μπορώ να πω ότι η σιγουριά μετατράπηκε και βεβαιότητα. Χάσαμε το πρώτο σετ με 25-23 με τον Μπούρσα να παίζει πραγματικά καλά κι εμείς να παίζουμε μέτρια… Κι όταν άρχισε το δεύτερο σετ είδα και τα κορίτσια να έχουν την ίδια αυτοπεποίθηση οπότε δεν είχα καμία αμφιβολία»

-Τι σημαίνει για εσάς αυτό το Κύπελλο;
«Ω, πολλά… Πάρα πολλά»

-Είναι το πρώτο σας Ευρωπαϊκό σε επίπεδο συλλόγων;
«Ναι! Το να κατακτήσεις ένα Ευρωπαϊκό Κύπελλο, είτε αυτό είναι το Champions League, το CEV Cup ή το Challenge Cup, δεν είναι εύκολο, ούτε είναι εύκολο να φτάνεις δεύτερη σερί χρονιά στον τελικό»

-Με μια ομάδα που δεν είχε καταφέρει στο παρελθόν να παίξει σε τελικό
«Όπως σας είπα ή είμαστε τυχεροί ή είμαστε καλοί στο να επιλέγουμε τα κατάλληλα υλικά… Βέβαια εδώ πρέπει να πω ότι είχε γίνει πολύ καλή δουλειά πριν έρθω εδώ κυρίως με την απόκτηση των ελληνίδων αθλητριών που αποτελούν τον κορμό της ομάδας. Κι έτσι μαζί με τις ξένες τις αθλήτριες που τις επιλέγουμε σε συνεργασία με τη διοίκηση καταφέραμε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα».

-Μου δίνετε ωραία πάσα… Το περασμένο καλοκαίρι επιλέξατε να πάρετε την Φραντσίσκα Πολ, η οποία αγωνίζονταν στον Παναθηναϊκό αλλά δεν είχε πετυχημένη παρουσία. Ήταν ένα ρίσκο αυτή η επιλογή ή ήσασταν σίγουρος γιατί είχατε δει κάποια στοιχεία που σας έκαναν να πιστεύουν ότι θα ταιριάξει στη δική σας ομάδα;
«Κοιτάξτε, θεωρώ ότι ακόμη και πέρσι που ο Παναθηναϊκός ήταν στην Α1, υπήρχαν διαφορετικές καταστάσεις στις δύο ομάδες. Προφανώς είχα δει κάποια πράγματα και όταν μίλησα μαζί της και γνώρισα καλύτερα το χαρακτήρα της, ήμουν πλέον σίγουρος κι έτσι προχωρήσαμε στην απόκτηση της. Πάντως ήταν μια καλή επιλογή».

-Που αφιερώνετε αυτόν τον τίτλο;
«Σ’ όλη την οικογένεια του Ολυμπιακού και φυσικά στους οπαδούς μας»

-Πόσο δύσκολο είναι να ζείτε εδώ χωρίς την οικογένεια σας;
«Σίγουρα είναι, αλλά πλέον το έχω συνηθίσει… Στην Ρουμανία η γυναίκα μου είναι ζήτημα να είχε έρθει 3-4 φορές όλα αυτά τα χρόνια, αλλά εδώ έρχεται 4-5 φορές το χρόνο. Έχει αγαπήσει την Αθήνα, τον ήλιο, τη θάλασσα…»

-Τον τελικό τον παρακολούθησαν;
«Ναι, ναι… Πριν έρθω στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό η γυναίκα μου είναι ζήτημα αν είχε παρακολουθήσει περισσότερα από πέντε παιχνίδια μου. Τώρα όμως έχει αρχίσει και βλέπει σχεδόν κάθε αγώνα»

-Δεν της αρέσουν τα σπορ;
«Καθόλου…»

-Είναι καλό που δεν συζητάτε για τη δουλειά στο σπίτι;
«Πιστέψτε με είναι πολύ καλό!»

-Για την επόμενη χρονιά έχετε συζητήσει με τον Ολυμπιακό
«Το συμβόλαιο μου τελειώνει φέτος, αλλά όπως έχω πει η επιθυμία μου είναι να μείνω. Έχουμε κάνει κάποιες συζητήσεις και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε νέες επαφές. Για μένα σίγουρα είναι προτεραιότητα και επιθυμία να συνεχίσω στον Ολυμπιακό».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/