Connect with us

OLYMPICS

Εμφύλιος για το 2022

Published

on

Εθνικό διχασμό τείνει να προκαλέσει το ζήτημα της διοργάνωσης ή μη των χειμερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2022 από το Όσλο, καθώς οι κάτοικοι της νορβηγικής πρωτεύουσας ετοιμάζουν μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 19 Σεπτεμβρίου κατά της ανάληψης.

του Νίκου Κούδα
[email protected] follow me @nkoudas

Ποιος είπε ότι οι σκανδιναβικοί λαοί δεν είναι ικανοί για εντάσεις, πορείες και φασαρίες; Σίγουρα πάντως όχι οι Νορβηγοί, για τους οποίους το δίλημμα «Ολυμπιακοί Αγώνες ή όχι» έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, με την… αντιπολίτευση να εστιάζει στο οικονομικό σκέλος της όλης ιστορίας. Κι όλα αυτά από μία βαθύπλουτη χώρα, με μεγάλη παραγωγή πετρελαίου, εξαιρετικό βιοτικό επίπεδο και πλεόνασμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Έτσι λοιπόν στο πλαίσιο της πολεμικής που αναπτύσσεται καθημερινά σε βάρος της ανάληψης της διοργάνωσης, ανακοινώθηκε και η προγραμματισμένη για την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου πορεία αποδοκιμασίας, που διοργανώνεται από την ομάδα «Nei til Oslo OL-2022» («Όχι στο Όσλο-2022»), το γκρουπ της οποίας στο Facebook έχει φτάσει αισίως τα 73.092 likes. Σύμφωνα με τους οργανωτές της (μέλη της νεολαίας του σοσιαλιστικού κόμματος, σε συνεργασία με το προοδευτικό κόμμα), η πορεία διαμαρτυρίας θα ξεκινήσει τη διαδρομή της μπροστά από το κτίριο του νορβηγικού κοινοβουλίου, για να καταλήξει έξω από τα γραφεία της ομάδας ανάληψης του «Όσλο 2022». Μάλιστα όποιες οργανώσεις, αθλητικοί σύλλογοι ή άλλες ενώσεις επιθυμούν να συμμετάσχουν στην πορεία, έχουν ήδη προσκληθεί ανοιχτά να το κάνουν.

Με την απόφαση της νορβηγικής κυβέρνησης αναφορικά με την υποστήριξη ή μη της εκστρατείας ανάληψης να εκκρεμεί, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ερμηνεύεται ως μία ευθεία απόπειρα επηρεασμού της κοινής γνώμης ενόψει της ημερομηνίας λήψης της τελικής απόφασης από τους βουλευτές της χώρας. Οι γνωρίζοντες λένε μάλιστα ότι η χρονική συγκυρία της πορείας διαμαρτυρίας κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, αφού συμπίπτει με την εξαγγελία πιθανών αλλαγών στα σχέδια της ομάδας του «Όσλο 2022», που θα περιλαμβάνουν μείωση του αρχικού προϋπολογισμού, της τάξης των 123 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό αναμένεται να επιτευχθεί μέσω της μερικής εγκατάλειψης των αρχικών πλάνων για κατασκευή ολοκαίνουριων εγκαταστάσεων μέσα στο Όσλο, και την επαναχρησιμοποίηση των ήδη υπαρχουσών εκτός πρωτεύουσας, όπως π.χ. εκείνων στο Λίλεχαμερ από τους Αγώνες του 1994.
Τα νέα αυτά σχέδια προέκυψαν μετά από τη δημοσίευση διάφορων δημοσκοπήσεων σε εφημερίδες της χώρας, οι οποίες αποτυπώνουν στήριξη της Ολυμπιακής υποψηφιότητας από τους πολίτες σε ποσοστό που κυμαίνεται από 26% έως 40%. Ωστόσο στην αντίπερα όχθη, μόλις την περασμένη εβδομάδα αρκετές τοπικές οργανώσεις του εργατικού κόμματος καταψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση για ανάληψη των Αγώνων, κάτι που θεωρείται αρνητικός οιωνός ενόψει της επερχόμενης συζήτησης του ακανθώδους θέματος στη βουλή. Άλλωστε μόλις τον περασμένο Μάιο το προοδευτικό κόμμα, που αποτελεί εταίρο στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, καταψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση για ανάληψη των Χειμερινών Αγώνων, προβάλλοντας ως βασικό επιχείρημα το υπερβολικό κόστος.

«Ως Νορβηγοί, το θεωρούμε λογικό και αναμενόμενο ότι η υποψηφιότητα του ‘Όσλο 2022′ θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου και αντιπαράθεσης ανάμεσα στο κοινό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου της ομάδας του «Όσλο 2022» για να συμπληρώσει «Είμαστε ωστόσο ταυτόχρονα ικανοποιημένοι, καθώς πρόσφατα γκάλοπ έδειξαν ότι υπάρχει μία πλειοψηφία υπέρ των Αγώνων ανάμεσα σε άτομα κάτω των 29 ετών, που ποικίλει από 43,5% – 49,3% θετικής άποψης μέχρι 30,4% – 35,3% αρνητικής. Επίσης, περίπου το 80% του πληθυσμού επιθυμεί η Νορβηγία να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Χειμερινούς Αγώνες, ενώ πάνω από το 50% θεωρεί ότι η Νορβηγία θα πρέπει να διοργανώσει και η ίδια του Αγώνες κάποια στιγμή».

Απ’ ό,τι φαίνεται η κόντρα καλά κρατεί στα νορβηγικά φιόρδ, με τις άλλες δύο υποψήφιες πόλεις που πέρασαν από την πρώτη φάση αξιολόγησης -το Πεκίνο και το Αλμάτι- να καραδοκούν. Η τελική απόφαση της ΔΟΕ αναμένεται να παρθεί στις 31 Ιουλίου 2015, στο θερινό της συνέδριο στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/