Connect with us

ΒΡΑΖΙΛΙΑ 2014

Ο έλεγχος της Εθνικής

Published

on

Φούρνος μπορεί να μην γκρεμίστηκε στο Νιου Τζέρσεϊ, αλλά τις συνέπειες για τα δύο γκολ που πέτυχε η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου κόντρα στη Βολιβία τις βίωσαν πρώτοι απ’ όλους οι Έλληνες διεθνείς και ο Φερνάντο Σάντος! Από το μπαράζ με τη Ρουμανία στο Φάληρο είχε να σκοράρει η Εθνική δύο φορές σε κάποιο παιχνίδι και τα κατάφερε στο τελευταίο τεστ πριν από τη μετάβασή της στη Βραζιλία για τα τελικά του παγκοσμίου κυπέλλου. Καλά – καλά ούτε γκολ δεν μπορούσαν να βάλουν οι Έλληνες διεθνείς στα τρία πρώτα φιλικά και πέτυχαν δύο μαζεμένα. Πώς να μη χαλάσει το αεροπλάνο που θα τους μετέφερε στην πόλη Ρεσίφε, η οποία θα αποτελέσει την έδρα των Ελλήνων στην εξόρμησή τους στο παγκόσμιο κύπελλο.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Η προετοιμασία ολοκληρώθηκε κι εμείς προχωράμε στη βαθμολόγηση των παικτών, αλλά και του Φερνάντο Σάντος. Με άριστα το 10 και αφού λάβουμε ως δείγμα γραφής την εικόνα των διεθνών και του προπονητή στα τρία τελευταία φιλικά, δηλαδή, στις λευκές ισοπαλίες με Πορτογαλία και Νιγηρία, καθώς επίσης και στη νίκη επί της Βολιβίας (2-1).

Φερνάντο Σάντος
Δείχνει ότι βρίσκεται σε φόρμα, διότι τον δικαιώνουν οι επιλογές των 23 παικτών που πήρε στην αποστολή. Ο Μόρας άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία της πρόσκλησης, αλλά αξιοποίησε και τον τραυματισμό του Παπασταθόπουλου στο ματς με την Πορτογαλία. Παράλληλα ο Πορτογάλος δείχνει έτοιμος να αφήσει στην άκρη τις εμμονές του και πειραματίζεται για να βρει το κατάλληλο σχήμα δίχως να στέκεται σε πρόσωπα και ονόματα.
Βαθμός 9

Ορέστης Καρνέζης
Εξαιρετικός εναντίον της Πορτογαλίας ενέπνεε εμπιστοσύνη στους συμπαίκτες του. Ευθύνεται για το γκολ στο ματς με τη Βολιβία, αλλά έχει αποδείξει πώς ξέρει τον τρόπο να συνέρχεται άμεσα από ένα σοκ.
Βαθμός 6

Παναγιώτης Γλύκος
Ήταν σταθερός κόντρα στη Νιγηρία όποτε χρειάστηκε να παρέμβει. Αλλά ξέρει ότι δεν μπορεί να καθοδηγήσει την άμυνα όπως ο Καρνέζης.
Βαθμός

Στέφανος Καπίνο
Όπως και ο Γλύκος, ο χρόνος συμμετοχής του εξαντλήθηκε σε ένα ημίχρονο. Απλά συμπληρώνει την τριάδα αν και έδειξε απέναντι στους Νιγηριανούς πως βρίσκεται σε καλή κατάσταση.
Βαθμός

Βασίλης Τοροσίδης
Βελτιώθηκε στο ανασταλτικό κομμάτι, αλλά ακόμα περιμένουμε τις κούρσες του και τη συμμετοχή του στην επιθετική ανάπτυξη. Επειδή είναι παίκτης για μεγάλους αγώνες, λογικά θα δώσει στο παγκόσμιο κύπελλο όσα χρειάζεται ο Σάντος.
Βαθμός 6

Λουκάς Βύντρα
Προέρχεται από εντυπωσιακή σεζόν στην Ισπανία και βοήθησε τόσο ως δεξί μπακ εναντίον της Νιγηρίας, όσο και σαν κεντρικός αμυντικός κόντρα στη Βολιβία παρά την έλλειψη επικοινωνίας με τον Κατσουράνη.
Βαθμός 6

Χοσέ Χολέμπας
Μπορεί και να ‘ναι ο αδύναμος κρίκος της Εθνικής. Διότι πήρε ελάχιστες βοήθειες ανασταλτικά από τον Σαμαρά και χρειάστηκε καλύψεις από τον έναν αμυντικό μέσο. Συμμετέχει, όμως, στην ανάπτυξη, κυρίως μέσω των στημένων και της ταχύτητας που αναπτύσσει όταν ανεβαίνει.
Βαθμός 5

Γιώργος Τζαβέλλας
Πιο αξιόπιστος από τον Χολέμπας στα αμυντικά καθήκοντά του, αλλά με σαφώς πιο εύκολους αντιπάλους στο παιχνίδι με τη Νιγηρία. Λογίζεται, όμως, ως εναλλακτική επιλογή, το ξέρει και απλά απολαμβάνει τη συμμετοχή του.
Βαθμός 6

Βαγγέλης Μόρας
Η αποκάλυψη της προετοιμασίας! Για τον Φερνάντο Σάντος και τους… άλλους. Εμείς ξέραμε εκ των προτέρων ότι βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση και με τη διορατικότητά του μας δικαίωσε απόλυτα. Έβαλε δύσκολα στον Σάντος ειδικά μετά από τον τραυματισμό του Παπασταθόπουλου.
Βαθμός 8

Σωκράτης Παπασταθόπουλος
Δεν μπορεί να κριθεί διότι έπαιξε ουσιαστικά 15 λεπτά. Τον εμπιστεύονται, όμως, όλοι στην Εθνική.
Βαθμός

Κώστας Μανωλάς
Πέρασε ένα δύσκολο 20λεπτο εναντίον της Πορτογαλίας, αλλά στην πορεία έγινε ο παίκτης που έδεσε την άμυνα του Ολυμπιακού έως τον επαναληπτικό με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Γρήγορος, με καλές τοποθετήσεις αυξάνει τον πονοκέφαλο του Σάντος.
Βαθμός 7

Κώστας Κατσουράνης
Απέτυχε ως επιτελικός και ως στόπερ. Σαν αμυντικός μέσος, όμως, έδειξε ότι παραμένει μεγάλος παίκτης και πολύτιμος στην Εθνική. Ειδικά εάν πείσει τον Μανιάτη να τρέχει σε όλο το 90λεπτο!
Βαθμός 6

Αλέξανδρος Τζιόλης
Ο μεγάλος χαμένος της προετοιμασίας! Κόντρα στην Πορτογαλία απέτυχε να βοηθήσει στην ανάπτυξη και στην κυκλοφορία της μπάλας. Με τη Νιγηρία είχε σχετικά καλή απόδοση, αλλά έχει χάσει έδαφος.
Βαθμός 5

Παναγιώτης Ταχτσίδης
Θετικός απέναντι στους Νιγηριανούς, με καλές μεταβιβάσεις, ενώ κράτησε τη θέση του στον αγωνιστικό χώρο.
Βαθμός 6

Γιάννης Μανιάτης
Όταν τρέχει, αυτόματα βελτιώνεται όλη η Εθνική διότι καλύπτει και τις αδυναμίες συμπαικτών του. Με τη σειρά τους οι τελευταίοι μακιγιάρουν το παιχνίδι του Μανιάτη, ο οποίος υστερεί στην κυκλοφορία της μπάλας, αλλά πρεσάρει μέχρι και τον εαυτό του.
Βαθμός 7

Ανδρέας Σάμαρης
Έπαιξε μία ώρα κόντρα στη Νιγηρία δίχως να δείξει κάτι ιδιαίτερο. Δύσκολα θα βρει χρόνο συμμετοχής στα επίσημα ματς με τις επιλογές που έχει ο Σάντος.
Βαθμός 5

Γιώργος Καραγκούνης
Βοήθησε εναντίον της Πορτογαλίας, έπαιξε καλά για 45 λεπτά κόντρα στη Νιγηρία, αλλά ο χρόνος έχει περιορίσει σημαντικά τη φρεσκάδα που τον χαρακτήριζε. Κουβαλάει, όμως, την αύρα του όταν μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο.
Βαθμός 6

Παναγιώτης Κονέ
Διεκδικεί πλέον με αξιώσεις τη φανέλα βασικού μετά και από τα όργιά του στο ματς με τη Βολιβία. Σκόραρε με κεφαλιά, έβγαλε κάθετες πάσες, έκανε σέντρες, άλλαξε θέσεις και γενικά άφησε απόλυτα ικανοποιημένο τον Σάντος.
Βαθμός 8

Γιάννης Φετφατζίδης
Εμφανίστηκε πολύ βελτιωμένος, αν και διατηρεί κάποιες αδυναμίες στο παιχνίδι του. Κάνει μερικές φορές κατάχρηση ατομικών ενεργειών που συνήθως του βγαίνουν, αλλά αφού δεν σκόραρε, μάλλον η συμπεριφορά του εξελίσσεται σε μπούμερανγκ.
Βαθμός 7

Δημήτρης Σαλπιγγίδης
Μακριά από τον παλιό καλό εαυτό του στα πρώτα ματς, αλλά αισθητά βελτιωμένος εναντίον της Βολιβίας. Λόγω εμπειρίας και αφοσίωσης μπορεί να προσπεράσει τον «Φέτφα».
Βαθμός 6

Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος
Έπαιξε για 80 λεπτά κόντρα στη Νιγηρία και είχε όρεξη! Αλλά δεν του βγήκαν οι προσπάθειες και έδειξε να ‘χει ζήτημα στην τελική ενέργεια.
Βαθμός 6

Κώστας Μήτρογλου
Ο άλλος μεγάλος χαμένος της προετοιμασίας. Αλλά ο Σάντος τον πιστεύει και θεωρεί πώς μπορεί να εκτελέσει στο παγκόσμιο κύπελλο. Του λείπει ο ρυθμός και η αυτοπεποίθηση.
Βαθμός 5

Φάνης Γκέκας
Έχασε κλασικές ευκαιρίες που άλλα χρόνια τις έκανε γκολ. Ποντάρει μόνο στην ταχύτητά του απέναντι στους αργούς Κολομβιανούς και στην έλλειψη ρυθμού του Μήτρογλου για να παίξει στην πρεμιέρα της Εθνικής.
Βαθμός 5

Γιώργος Σαμαράς
Νωθρός και χωρίς ιδιαίτερη συμμετοχή στο ματς με την Πορτογαλία. Εναντίον της Βολιβίας, όμως, έδειξε ότι βρήκε το ταίρι του στο πρόσωπο του Κονέ και οργίασε στα 78 λεπτά της συμμετοχής του. Η ποιότητά του κάνει τη διαφορά.
Βαθμός 7

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/