Connect with us

OLYMPICS

Ο βασιλιάς του βουνού

Published

on

Ο Τεντ Λίγκετι είναι αυτή τη στιγμή το πιο «καυτό» όνομα στον χώρο του παγκόσμιου αλπικού σκι (καταβάσεις). Ο Αμερικανός κατάφερε να γίνει ο πρώτος που κερδίζει τρία χρυσά μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, μετά από 45 χρόνια. Ποια είναι όμως η κινητήρια δύναμη πίσω από τον χαρισματικό 29χρονο από το Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα; Μα, οι αντίπαλοί του!

του Νίκου Κούδα
[email protected]

Διαχρονικά, πίσω από κάθε μεγάλη αθλητική επιτυχία κρύβεται, κατά κανόνα, μία ισχυρή και γόνιμη αντιπαλότητα. Η ευγενής –ή όχι και τόσο ευγενής μερικές φορές- αυτή άμιλλα ήταν που ωθούσε τους μεγάλους αθλητές να ξεπερνούν ξανά και ξανά τον εαυτό τους. Τα παραδείγματα τέτοιων ζευγαριών πολλά και χαρακτηριστικά: Τζέσε Όουενς-Λουτζ Λονγκ, Μοχάμεντ Άλι-Τζο Φρέιζερ, Μάτζικ Τζόνσον-Λάρι Μπερντ, Στιβ Όβετ-Σεμπάστιαν Κόου, Στέφι Γκραφ-Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, Άιρτον Σένα – Αλέν Προστ, με την ατελείωτη λίστα να συνεχίζεται.

Στην περίπτωση του Τεντ Λίγκετι, οι κινητήριοι μοχλοί πίσω από την τεράστια πρόσφατη επιτυχία του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στην αυστριακή πόλη Σλάντμινγκ δεν είναι ένας, αλλά δύο, και όπως παραδέχεται χωρίς ίχνος κόμπλεξ ο Αμερικανός καταβάτης, τους οφείλει πολλά!
Ο λόγος για τον Αυστριακό Μαρσέλ Χέρσερ (Νο. 1 της παγκόσμιας κατάταξης τα δύο τελευταία χρόνια) και τον «υπερηχητικό» Νορβηγό Άξελ Λουντ Σβίνταλ, οι οποίοι έχουν λειτουργήσει ευεργετικά στην καριέρα, αλλά και στην εξέλιξη του Λίγκετι, όπως ο ίδιος ομολογεί: «Θαυμάζω την τεχνική του (σ.σ. Χέρσερ). Τον παρακολουθώ πολύ, για να βελτιώνομαι κι εγώ. Αναμφίβολα υπήρξε αυτός που με ζόρισε πολύ τα τελευταία χρόνια. Ήταν όμως πάντοτε μία καλή αντιπαλότητα, μία φιλική αντιπαλότητα και σεβόμαστε απεριόριστα ο ένας τον άλλο».
Επειδή όμως έχει και η φιλία τα όριά της, ο Λίγκετι επισημαίνει με νόημα: «Επειδή είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί, προπονούμαστε συχνά παρέα. Προσπαθώ να… μπαίνω συχνά στο μυαλό του αναφορικά με τα σλάλομ. Αλλά φυσικά επειδή έχουμε μεγάλη κόντρα, δεν μπορούμε να αποκαλύπτουμε και πολλά από τα μυστικά μας ο ένας στον άλλο!».
Όσο για τον δυναμικό Σβίνταλ, πρόκειται ίσως για τον ταχύτερο σκιέρ αυτή τη στιγμή στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, ο οποίος κατέκτησε μάλιστα το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα της ελεύθερης κατάβασης στο Παγκόσμιο του Σλάντμινγκ, ενώ συνολικά τερμάτισε δεύτερος στην τελική κατάταξη της διοργάνωσης. Επιπλέον, έχει κερδίσει και τρία Ολυμπιακά μετάλλια (εκ των οποίων ένα χρυσό στο Super G) στους Χειμερινούς Αγώνες του Βανκούβερ το 2010.

Όπως δηλώνει γι’ αυτόν ο Λίγκετι, μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα ακόμη και στις πιο… ίσιες («σαν πάνκεϊκ») ευθείες! «Είναι πάντα σε θέση να πιάνει υψηλές ταχύτητες. Πραγματικά είναι απίστευτο. Είναι από τους λίγους που έχει αυτή την ικανότητα, δηλαδή εκεί που μερικές φορές μοιάζει κάπως τσαπατσούλης, παρόλα αυτά να πηγαίνει γρήγορα», λέει χαρακτηριστικά για τον Σκανδιναβό αντίπαλό του.
Μάλιστα, οι δυο τους μοιράστηκαν για λίγες μέρες τις ίδιες πίστες προπόνησης, τον Νοέμβριο του 2012 στο Κόπερ Μάουντεν του Κολοράντο, ενόψει της κούρσας στο χιονοδρομικό θέρετρο Λέικ Λουίζ του Καναδά, για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι ευεργετικές επιδράσεις της ολιγοήμερης συνύπαρξής τους φάνηκαν αμέσως, καθώς ο Λίγκετι τερμάτισε τέταρτος στο Super G, επίδοση που ήταν η καλύτερη στην καριέρα του. Ο Αμερικανός πίστωσε την επιτυχία του στον Σβίνταλ και τις συμβουλές που του έδωσε εκείνες τις λίγες ημέρες των προπονήσεών τους. Όπως εκμυστηρεύτηκε μάλιστα σε δημοσιογράφους, η καλύτερη συμβουλή που του έδωσε ο γιγαντόσωμος Νορβηγός (με ύψος 1,90 μ.) ήταν πριν από επτά χρόνια, όταν ο Λίγκετι βρέθηκε να είναι επικεφαλής μίας γιγαντιαίας κατάβασης (giant slalom) για πρώτη του φορά. «Μου είπε ‘Είναι απλά σκι’. Απλώς κάνεις σκι, δεν μπορείς να το δεις διαφορετικά επειδή τυχαίνει να κερδίζεις’. Μου πήρε πολύ καιρό για να αντιληφθώ πραγματικά τι εννοούσε. Ήταν μία σοφή συμβουλή, κυρίως σε πνευματικό επίπεδο».
Οι «τρεις αμίγκος» του σκι και η μοναδική, πολιτισμένη αντιπαλότητά τους, κάνουν την αναμονή για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι ακόμη μεγαλύτερη…

Η ταυτότητα του σκι
Η χιονοδρομία (ski) είναι το σύνολο των χειμερινών αθλημάτων και γυμνασμάτων, τα οποία εκτελούνται επάνω στο χιόνι και εποπτεύονται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (FIS). Στην Ελλάδα, μέλος της είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (ΕΟΧ). Η χιονοδρομία περιλαμβάνει τα εξής αγωνίσματα: αλπικό σκι ή καταβάσεις, δρόμοι αντοχής (cross country skiing), άλμα με σκι (ski jumping), Βόρειο σύνθετο (Nordic combined), χιονοσανίδα (snowboarding) και ελεύθερο σκι (freestyle skiing).
Aλπικό σκι (καταβάσεις)
Ο βαθμός δυσκολίας του αγωνίσματος, που χωρίζεται σε πέντε κατηγορίες, είναι εξαιρετικά υψηλός, αφού οι σκιέρ αναπτύσσουν ταχύτητες που ξεπερνούν τα 130 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ η κάθε μία κατηγορία έχει τον δικό της ξεχωριστό εξοπλισμό και τεχνική. Οι πέντε κατηγορίες είναι οι εξής:

  • Τεχνική κατάβαση (Slalom)
  • Γιγαντιαία κατάβαση (Giant Slalom)
  • Σούπερ γιγαντιαία κατάβαση (Super G)
  • Ελευθέρα κατάβαση (Downhill)
  • Αλπικό σύνθετο (Super Alpine), συνδυασμός της ελευθέρας και της τεχνικής κατάβασης.
  • [youtube id=”LgIHJZAFko8″ width=”620″ height=”360″] [youtube id=”33MVJXUwjEY” width=”620″ height=”360″]

    Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

    */