Connect with us

ΒΡΑΖΙΛΙΑ 2014

Ο θάνατος του επιθετικού

Published

on

Νιος ήμουν όταν άκουσα πρώτη φορά για τον «Θάνατο του εμποράκου» και γέρασα με το δημιούργημα του Άρθουρ Μίλερ να επιβεβαιώνει τη διαχρονικότητά του μέσα από την εισπρακτική επιτυχία του! Η πρεμιέρα του έργου στην Ελλάδα συνέπεσε με το παγκόσμιο κύπελλο της Χιλής, διότι η παράσταση ανέβηκε από το Θέατρο Τέχνης το 1962 με πρωταγωνιστές τον Μίμη Κουγιουμτζή και τον Γιώργο Λαζάνη! Από τότε πέρασαν 52 χρόνια και διεξήχθηκαν 12 παγκόσμια κύπελλα, με το 13ο να ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες στα γήπεδα της Βραζιλίας, δηλαδή, στη γειτονιά της Χιλής!

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Εκεί, στη χώρα της σάμπα, του καφέ και του ποδοσφαίρου, οι 32 προπονητές και 736 ποδοσφαιριστές έφτιαξαν το δικό τους βιβλίο που απειλεί να αλλάξει πλήρως τη ροή του αθλήματος. Έστω και αν είχε προηγηθεί ως προάγγελος η Μπαρτσελόνα, αλλά η ιστορία επιβεβαιώθηκε στο 20ό παγκόσμιο κύπελλο, κατά τη διάρκεια του οποίου μπήκε ο τίτλος «ο θάνατος του επιθετικού». Και με το θεατρικό έργο, άλλωστε, συνέβη κάτι ανάλογο. Ο Μίλερ έγραψε το αριστούργημά του το 1949, αλλά στην Ελλάδα το μάθαμε 13 χρόνια αργότερα.
Μία πρόχειρη ματιά στους πρώτους σκόρερ κάθε προηγούμενης διοργάνωσης μας βοηθάει να διαπιστώσουμε ότι πάντα το βραβείο του πρώτου σκόρερ κατέληγε σε επιθετικό. Ακόμα και το 1966 στην Αγγλία, ο μακαρίτης Εουσέμπιο ως φορ βοήθησε την Πορτογαλία να κάνει την υπέρβασή της χάρη στα 9 γκολ που πέτυχε! Τόσο στις προηγούμενες διοργανώσεις, όμως, όσο και στις επόμενες οι επιθετικοί έκαναν τη διαφορά. Από τον Γκιγιέρμο Στάμπιλε που πέτυχε 8 γκολ το 1030 για λογαριασμό της Αργεντινής έως την τετράδα των Τόμας Μίλερ, Νταβίντ Βίγια, Γουένσλεϊ Σνάιντερ και Ντιέγκο Φορλάν του 2010, πάντα βρίσκαμε φορ στην κορυφή των σκόρερ. Έστω και πλαισιωμένους από κάποιους μεσοεπιθετικούς όπως συνέβη στη Νότιο Αφρική με τον Σνάιντερ και κυρίως τον Μίλερ. Ο τελευταίος διεκδικεί και φέτος το βραβείο, ως ψευτοεπιθετικός, αλλά απλά επιβεβαιώνει τον κανόνα. Τα γκολ έγιναν πλέον συνώνυμα των μέσων ή έστω των ποδοσφαιριστών που λογίζονται ως faux… φορ! Ο Μίλερ, ο Μέσι, ο Νεϊμάρ ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Ο Χάμες Ροντρίγκεζ επίσης, αν και πρόκειται κυρίως για επιτελικό μέσο και για πολλούς αποτελεί ένα 10άρι παλιάς κοπής, αλλά με αρετές που βρίσκει κάποιος στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.
Ίσως τα πράγματα να εξελίσσονταν διαφορετικά εάν απέφευγε ο Λουίς Σοάρες το δάγκωμα στον Κιελίνι και γλίτωνε την τιμωρία από τη ΦΙΦΑ. Με δύο γκολ στο ενεργητικό του, ο διεθνής Ουρουγουανός ίσως βοηθούσε τη χώρα του να προχωρήσει και εναντίον της Κολομβίας οπότε αυτόματα θα έβαζε υποψηφιότητα για την πρώτη θέση των σκόρερ. Αλλά το δάγκωμα του κόστισε ακριβά και έδωσε σε μας την ευκαιρία να καταγράψουμε τον θάνατο του επιθετικού που θυσιάστηκε στον βωμό των σχεδίων που έκαναν οι προπονητές, οι οποίοι στηρίχθηκαν κυρίως στους παίκτες των φτερών και στους μέσους. Με εξαίρεση την Ολλανδία και τον Ρόμπι Φαν Πέρσι, αλλά ο επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πλήρωσε τις συνεχόμενες κίτρινες κάρτες που τον έβγαλαν εκτός ρυθμού και έτσι του στέρησαν τη δυνατότητα να ξεκολλήσει από τα τρία γκολ στις δύο πρώτες αγωνιστικές του τουρνουά. Αλλά κι αυτός θα αποτελούσε μία εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τους καλούς επιθετικούς να αποτελούν είδος πολυτελείας στο παγκόσμιο κύπελλο της Βραζιλίας.
Οι πρώτοι σκόρερ των μουντιάλ
1930 Γκιγιέρμο Στάμπιλε (Αργεντινή) 8 γκολ
1934 Αντζελο Σκιάβιο (Ιταλία) 8, Ολντριχ Νέγιεντλι (Τσεχοσλοβακία) 8
1938 Λεονίντας (Βραζιλία) 8
1950 Αντεμίρ (Βραζιλία) 8
1954 Σάντορ Κότσις (Ουγγαρία) 11
1958 Ζιστ Φοντέν (Γαλλία) 13
1962 Ντράζεν Γιέρκοβιτς (Γιουγκοσλαβία) 5
1966 Εουσέμπιο (Πορτογαλία) 9
1970 Γκερντ Μίλερ (Δυτική Γερμανία) 10
1974 Γκρέγκορζ Λάτο (Πολωνία) 7
1978 Μάριο Κέμπες (Αργεντινή) 6
1982 Πάολο Ρόσι (Ιταλία) 6
1986 Γκάρι Λίνεκερ (Αγγλία) 6
1990 Σαλβατόρε Σκιλάτσι (Ιταλία) 6
1994 Ολεγκ Σαλένκο (Ρωσία) 6, Χρίστο Στόιτσκοφ (Βουλγαρία) 6
1998 Νταβόρ Σούκερ (Κροατία) 6
2002 Ρονάλντο (Βραζιλία) 8
2006 Κλόζε (Γερμανία) 5
2010 Τόμας Μίλερ (Γερμανία) 5, Ντάβιντ Βίγια (Ισπανία) 5, Γουέσλεϊ
Σνάιντερ (Ολλανδία) 5, Ντιέγκο Φορλάν (Ουρουγουάη) 5
2014 (μέχρι στιγμής) Χάμες Ροντρίγκεζ (Κολομβία) 6, Τόμας Μίλερ (Γερμανία) 4, Λιονέλ
Μέσι (Αργεντινή) 4, Νεϊμάρ Τζούνιορ (Βραζιλία) 4

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/