Connect with us

STORY

Ο θρύλος του «Ζόιντ»

Published

on

Έπρεπε να περάσουν 20 χρόνια από την ημέρα που ο Ντομινίκ Ουίλκινς έβγαλε τη φανέλα των Χοκς και φόρεσε τα πράσινα των Σέλτικς για να αποφασίσουν στην Ατλάντα ότι έπρεπε να τον τιμήσουν! Τα αποκαλυπτήρια θα πραγματοποιηθούν 6η Μαρτίου 2014 έξω από τη Phillips Arena και θα αποτελέσουν την ύψιστη τιμή για τον κορυφαίο παίκτη στην ιστορία της ομάδας.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Ο «Ζόιντ» όπως τον αποκαλούσαν στα χρόνια της δόξας του γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1960 στο Παρίσι! Εκεί που μετά από 36 χρόνια κατέκτησε τον κορυφαίο τίτλο της καριέρας του. Διότι εκτός από τους δολοφόνους, στον τόπο της γέννησής τους γυρνούν κάποια στιγμή και τα… βρέφη.
Η καριέρα του «Human Highlight Film» μοιάζει με σαπουνόπερα! Τι κι αν στο NBA τερμάτιζε 4ος ή 5ος πίσω από τον εφιάλτη του που ονομαζόταν Μάικλ Τζόρνταν, αλλά και των υπόλοιπων σούπερ σταρ της εποχής, του Μάτζικ Τζόνσον, του Λάρι Μπερντ, ακόμα και του Τζούλιους Έρβινγκ. Ο τελευταίος αποτελούσε το ίνδαλμα του Ντομινίκ και από δικές του κινήσεις αντέγραψε ουσιαστικά τους ανεμόμυλους, με τους οποίος διεκδίκησε το βραβείο στους διαγωνισμούς καρφωμάτων.

Η συγκίνηση του Παύλου
Στη ζωή των Ελλήνων, βέβαια, μπήκε για τα καλά το καλοκαίρι του 1994. Όχι μόνο επειδή η Εθνική ομάδα αντιμετώπισε στο Μουντομπάσκετ την Dream Team 2 που είχε αρχηγό τον Ουίλκινς, αλλά διότι οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι επιδόθηκαν σε έναν αγώνα άνευ προηγουμένου για να πείσουν τον Αμερικανό να φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Ο Ντομινίκ προτίμησε το τριφύλλι των Σέλτικς και μετακόμισε στη Βοστώνη, αλλά ένα χρόνο αργότερα, το καλοκαίρι του 1995 απάντησε θετικά στην πρόταση του Παύλου και του Θανάση.
Με τους «πράσινους» να χρησιμοποιούν 9 λέξεις για να γνωστοποιήσουν την συμφωνία τους με τον κορυφαίο παίκτη που πέρασε τον Ατλαντικό για να παίξει στην Ευρώπη.

«Ο Παναθηναϊκός ανακοινώνει την απόκτηση του αθλητή Ντομινίκ Ουίλκινς», έγραφε το δελτίο Τύπου, αλλά τα μαντάτα είχαν… κυκλοφορήσει από τα τηλεφωνήματα που έκανε ο ίδιος ο Παύλος κατά τις 7 το πρωί στους ρεπόρτερ και στους διευθυντές των αθλητικών εφημερίδων της εποχής. Τόσο έντονη ήταν η συγκίνησή του όταν είδε να βγαίνει στο φαξ το υπογεγραμμένο συμβόλαιο του «Ζόιντ». Το ίδιο βράδυ, ο πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός έδωσε νέο ρεσιτάλ όταν τηλεφώνησε στην τηλεοπτική εκπομπή του Καναλιού 5 και έκλεισε τη συζήτησή του με ευχές στον παρουσιαστή.
««Άντε γεια σου τώρα παιδί μου, παιδί μου. Χρόνια πολλά και καλά», είχε πει ο Παύλος εμφανώς ενθουσιασμένος.
Στην άφιξη του Ντομινίκ, το «Ανατολικό Αεροδρόμιο» κινδύνεψε να πέσει από περίπου 5.000 φίλους του «τριφυλλιού». Ο Αμερικανός τα έχασε! Αλλά τα καλύτερα ακολούθησαν όταν μαζεύτηκαν περίπου 12.000 οπαδοί καταμεσής του καλοκαιριού για την παρουσίαση του «Human Highlight Film», ο οποίος έτριβε τα μάτια του. Όπως το ίδιο έκαναν και οι Έλληνες παίκτες της ομάδας όταν γύρισαν από την προετοιμασία στη Γαλλία και είδαν να τους υποδέχονται ο Ουίλκινς και ο Παύλος Γιαννακόπουλος.

Οι κόντρες με τον «Μπόζα» και η αδυναμία στην Έλενα
Η ελληνική περιπέτεια του Ντομινίκ δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Αν και όλοι οι συμπαίκτες του μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για τον απλό χαρακτήρα του, ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς του έκανε τη ζωή δύσκολη. Ο «Μπόζα» έβαζε διπλές προπονήσεις κάθε ημέρα, αλλά ο Αμερικανός σούπερ σταρ είχε μάθει αλλιώς. Ειδικά με την πρωινή προπόνηση έβγαζε σπυράκια. Έτσι, άρχισε να προφασίζεται ενοχλήσεις, προβλήματα υγείας, μέχρι που αποκάλυψε ότι έπασχε από άσθμα. Ούτε ο Μάλκοβιτς τον πίστεψε, ούτε οι συμπαίκτες του. Γνώριζαν, άλλωστε, ότι κάθε βράδυ ο Ντομινίκ διοργάνωνε πάρτι στο σπίτι του, απ’ όπου περνούσε η αφρόκρεμα της… μεσογειακής ομορφιάς! Με τις φήμες στα δημοσιογραφικά γραφεία να λένε ότι απλά ο Ουίλκινς έπνιγε τον καημό του επειδή η Νικόλ Μπέρι είχε μείνει πίσω στο σπίτι και διότι η… Έλενα Ιορδανοπούλου άντεχε στο ζον πρες.

Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, η τηλεπερσόνα του Αντένα αποτελούσε τη μεγάλη αδυναμία του Ντομινίκ. Μέχρι την εμφάνιση της επόμενης! Πού σύμφωνα με τα κίτρινα μίντια της εποχής είχε τη μορφή μίας κοπέλας που εργαζόταν στο σπίτι του Παύλου Γιαννακόπουλου! Με την υπηρέτρια έφυγε ο «Ζόιντ» κατά τη διάρκεια των τελικών του 1996. Με συνέπεια να αφήσει στην Ελλάδα χωρίς σεντ στην τσέπη του τον άνθρωπο που είχε κουβαλήσει σαν προσωπικό γυμναστή του και body guard. Η χειρότερη επίπτωση από την αποχώρηση του Ντομινίκ, όμως, καταγράφηκε στον 5ο τελικό ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν επικρατήσει 73-38 και τα μπλουζάκια με το σκορ έφτασαν να πουλιούνται μέχρι και στη μαύρη αγορά.

Πίσω από τον ποδόγυρο
Η έφεση του «Human Highlight Film» στον ποδόγυρο ήταν γνωστή και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με την ατάκα του Τρι Ρόλινς να αποτυπώνει την πραγματικότητα. «Η αναλογία γυναικών-αντρών στην Ατλάντα ήταν 17 προς 1, οπότε υποθέτω πως ο Ζόιντ προσπαθούσε απλά να βολέψει τις 17 γυναίκες που του αναλογούσαν», είχε δηλώσει όταν προέκυψε η δικαστική αντιπαράθεση του Ντομινίκ με μία εκ των φίλων του που του ζητούσε να αναγνωρίσει το παιδί της. Ο Ντομινίκ δικαιώθηκε και η ένταση εκτονώθηκε. Αλλά μόνο για εκείνη την υπόθεση. Αργότερα εμφανίστηκε και άλλες φορές σε δικαστικές κόντρες. Ακόμα και ως μάρτυρας της Νικόλ, η οποία είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εις βάρος της μαμάς Ουίλκινς, της περίφημης Γετρούδης.

Σημείο αναφοράς για την ελληνική περιπέτεια του «Ζόιντ» έγινε η… τσιγγουνιά του. Θύμιζε Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή στη συμπεριφορά του. Ακόμα και όταν έβγαινε με συμπαίκτες του για φαγητό, την ώρα του λογαριασμού βρισκόταν συνήθως στην τουαλέτα. Έτσι, διέδιδαν οι κακές γλώσσες.
Είναι χαρακτηριστικό το περιστατικό με το ταξίδι του τα Χριστούγεννα στις ΗΠΑ. Όλοι οι παίκτες του Παναθηναϊκού του έκαναν διάφορες παραγγελίες. Κυρίως σε παπούτσια και δερμάτινα. Με δύο κούτες τεράστιες επέστρεψε ο Ντομινίκ στην Αθήνα και έκανε τη διανομή μέσα στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ. Μόνο που η συναλλαγή είχε τον χαρακτήρα του «εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν». Πρώτα τα λεφτά, μετά η παραγγελία!

Χάρη στον «Ζόιντ», πάντως, ο Παναθηναϊκός έραψε στη φανέλα του το πρώτο αστέρι! Οργίασε ο Ουίλκινς στο Παρίσι! Προφανώς για να τιμήσει τη γενέτειρά του. Αν και έως τότε υπήρξαν επικές συγκρούσεις με τον Μάλκοβιτς και απειλές αποχώρησης επειδή «δεν σεβάστηκαν τον πόνο μου όταν αρρώστησε βαριά ο πατέρας μου», όπως έλεγε, ο Ντομινίκ έμεινε και στο Παρίσι έγραψε ιστορία. Στον ημιτελικό εναντίον της ΤΣΣΚΑ πέτυχε 35 πόντους, ενώ στον τελικό το κοντέρ κόντρα στην Μπαρτσελόνα σταμάτησε στους 16 πόντους, αλλά είχε και 10 ριμπάουντ. Αναδείχθηκε MVP του Φάιναλ 4 και επέστρεψε θριαμβευτής!
«Δε νοιαζόντουσαν καθόλου. Δεν τους απασχολούσε που αντιμετώπιζα έναν θάνατο στην οικογένειά μου. Υποκρίνονταν σε κάποιες συζητήσεις πως τους ένοιαζε, όμως στην πραγματικότητα δεν τους ένοιαζε καθόλου. Αλλά μετά το κύπελλο στο Παρίσι με αγάπησαν», έλεγε αργότερα ο Ντομινίκ!

Η σχέση με τον κόσμο
Για τον κόσμο του Παναθηναϊκού, πάντως, έλεγε τα καλύτερα όποτε του δινόταν η ευκαιρία. «Δεν έχω ξαναζήσει τέτοιες εκδηλώσεις στο παρελθόν. Ήταν απίστευτο και δεν ήθελα να τους απογοητεύσω. Πριν φτάσω ένιωθα λίγο αμήχανος και νευρικός, αλλά το ξεπέρασα μόλις είδα τι γινόταν στο αεροδρόμιο… ηρέμησα και γίναμε πρωταθλητές Ευρώπης», είχε δηλώσει ο Αμερικανός σούπερ σταρ.

Από τον Παναθηναϊκό είχε παράπονα. Υποστήριζε ότι του χρωστούσαν χρήματα οι «πράσινοι» από το ηγεμονικό συμβόλαιο των 7 εκατ. δολαρίων για δύο χρόνια που υπέγραψε όταν αποδέχθηκε την πρόταση του Παύλου Γιαννακόπουλου.
Μετά την ελληνική περιπέτειά του, ο Ντομινίκ πήγε στους Σπερς και το 1998 επέστρεψε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Κνορ Μπολόνια. Αλλά όπως έλεγε κατά την παραμονή του στην Ελλάδα «τώρα πηδάω μόνο τέσσερα δάχτυλα πάνω από το στεφάνι. Πέρασαν οι εποχές που άγγιζα το καλάθι με το σορτσάκι μου». Κάπως έτσι έπεσαν οι τίτλοι τέλος και η επιστροφή του στο προσκήνιο έγινε όταν ενδιαφέρθηκε να αγοράσει τους Ατλάντα Χόουκς! Μόνο που τα «γεράκια» απάντησαν με την κατασκευή του αγάλματος που σύμφωνα με όσα ακούγονται στις ΗΠΑ θα είναι κάτι πρωτοποριακό. Όπως και τα καρφώματά του που τον έφεραν το 1985 στην κορυφή του NBA, έστω και απόντος του Τζόρνταν…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/