Connect with us

OLYMPICS

Ο μάγος των Ολυμπιακών

Published

on

Ο δρόμος της ζωής του είναι γεμάτος από αντιθέσεις και απρόσμενες στροφές. Είναι Αυστραλός, όμως ζει και εργάζεται στη Σανγκάη, σπούδασε νομικά, αλλά η επαγγελματική του ενασχόληση δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις δικαστικές αίθουσες. Αντιθέτως, ο Ρικ Μπερτς είναι παγκοσμίως γνωστός ως ο «γκουρού των τελετών» πάσης φύσεως, με εξειδίκευση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και ήδη ετοιμάζει βαλίτσες για τη διοργάνωση του 2016 στο εξωτικό Ρίο ντε Τζανέιρο.

του Νίκου Κούδα
[email protected]

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα χθες, ο Αυστραλός «μάγος» ορίστηκε διευθυντής εκτέλεσης παραγωγής στην εταιρεία “Filmmaster Events”, θυγατρική του γνωστού ομίλου στον χώρο της παραγωγής θεάματος “Filmmaster Group”, η οποία έχει επιφορτιστεί με τη διοργάνωση των τελετών έναρξης και λήξης στους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης σε κάτι λιγότερο από 3 χρόνια.

Ο Μπερτς έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του σε όλες σχεδόν τις μεγάλες διοργανώσεις, λειτουργώντας ως ο ιθύνων νους πίσω από ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά live θεάματα όλων των εποχών. Αν και ξεκίνησε την καριέρα του από τα χαμηλά, και συγκεκριμένα ως εκτελεστικός διευθυντής στις τελετές έναρξης και λήξης των Αγώνων της Κοινοπολιτείας του 1982 στην πόλη Μπρίσμπεϊν της γενέτειράς του, σύντομα η ποιότητα της δουλειάς του τράβηξε το βλέμμα πολλών και διαφορετικών ενδιαφερόμενων! Το μεγάλο άλμα έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1984, όπου εργάστηκε ως Διευθυντής Παραγωγής. Από εκείνη τη στιγμή, ο Μπερτς δεν ξανακοίταξε πίσω του. Ακολούθησαν κατά σειρά η Βαρκελώνη (1992), το Σίδνεϊ (2000), το Τορίνο (Χειμερινοί Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες 2006) και το Πεκίνο (2008), όπου είχε την τύχη να συνεργαστεί (ως καλλιτεχνικός σύμβουλος) με έναν άλλο «μάγο» της 7ης τέχνης, τον φημισμένο Κινέζο σκηνοθέτη Ζανγκ Γιμού.
Πέρα όμως από τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, ο Μπερτς είναι περιζήτητος και για άλλες διοργανώσεις, με πιο χαρακτηριστική την πρόσληψή του από την κυβέρνηση του Μεξικό το 2010, προκειμένου να ενορχηστρώσει το φαντασμαγορικό σόου για τους εορτασμούς του “Grito de Dolores”, δηλαδή της 200ης επετείου από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Μεξικανών ενάντια στους Ισπανούς κατακτητές.

Ενόψει των αγώνων του Ρίο, η “Filmmaster Group” προχώρησε στην ίδρυση μίας νέας θυγατρικής εταιρείας στη Βραζιλία, της “Consortium Cerimτnias Cariocas 2016 (CC2016)”. Η τελευταία έλαβε το 2011 το χρίσμα από την Ολυμπιακή Οργανωτική Επιτροπή του Ρίο, καθώς και τα αποκλειστικά δικαιώματα για την παραγωγή και διαχείριση των τελετών έναρξης και λήξης και άλλων παράπλευρων διοργανώσεων που σχετίζονται με τους Αγώνες του 2016. Από το νέο του πόστο στην “Filmmaster Events”, ο Μπερτς θα έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί εκ νέου με τον γνωστό Ιταλό σεναριογράφο Aλφρέντο Ακατίνο, με τον οποίο είχαν δουλέψει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνο (2006).

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/