Connect with us

EDITORIAL

Ο ΠΑΟΚ παίρνει τη θέση

Published

on

Η απόφαση της ΟΥΕΦΑ να τιμωρήσει τη Μέταλιστ ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη. Τί θα συμβεί με τη θέση που έχει μείνει κενή θα αποφασιστεί σε λίγες ώρες. Ο τεχνοκράτης Πλατινί, δύσκολα θα αναστατώσει το… σύμπαν του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και όπως δείχνουν τα πράγματα, ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη Σάλκε.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποια ουκρανική ομάδα, αναστατώνει την ΟΥΕΦΑ με την εμπλοκή της σε σκάνδαλο στημένων αγώνων. Το 1995, η ΟΥΕΦΑ του Λέναρντ Γιόχανσον (πρόεδρος) είχε τιμωρήσει τη Διναμό Κιέβου. Τότε μάλιστα το σκάνδαλο είχε ξεσπάσει κατά τη διάρκεια των ομίλων και είχε να κάνει με την αναμέτρηση των Ουκρανών με τον Παναθηναϊκό (οι πράσινοι είχαν ηττηθεί 1-0 με αυτογκόλ του Μπασινά). Μία εβδομάδα μετά το παιχνίδι ο Ισπανός διαιτήτης Λόπεθ Νιέτο έκανε δηλώσεις σε ισπανική εφημερίδα πως πριν από την αναμέτρηση, ο πρόεδρος της Διναμό Ιγκόρ Σούρκις, τον πλησίασε και του πρότεινε να μεροληπτήσει υπέρ της ομάδας του, με αντάλλαγμα τέσσερις γούνες (μία για τον κάθε διαιτητή και βοηθό του αγώνα).

Ο Λέναρντ Γιόχανσον δήλωσε πως το παιχνίδι θεωρείται ως μη γενόμενο και τιμώρησε τη Ντιναμό με τριετή αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκες διοργανώσεις, ενώ τον πρόεδρο της ομάδας Ιγκόρ Σούρκις και τον αντιπρόεδρο Μπασίλ Μπαμπιτσουκ με ισόβιο αποκλεισμό. Τη θέση της Διναμό στους ομίλους πήρε η Άαλμποργκ την οποία είχαν αποκλείσει οι Ουκρανοί. Αυτά συνέβησαν το Σεπτέμβριο του 1995.

Εν έτη 2013, πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ είναι ο Μισέλ Πλατινί κατά τη διάρκεια της θητείας του οποίου ξεκίνησε η επιχείρηση “καθαρά χέρια” στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Επί των ημερών του αποκαλύφθηκαν τα στημένα και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως ο τεχνοκράτης Πλατινί δύσκολα θα δεχθεί πιέσεις από το παρασκήνιο για να αποδεχθεί την απαλλαγή της Μέταλιστ. Σε λίγες ώρες θα συνεδριάσει η επιτροπή επειγόντων υποθέσεων την οποία αποτελούν ο Γάλλος πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, ο Κύπριος Μάριος Λευκαρίτης (5ος αντιπρόεδρος και επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής), ο Τούρκος Σενές Ερζίκ (α’ αντιπρόεδρος της ΟΥΕΦΑ) και δύο μέλη της εκτελεστικής επιτροπής που επιλέξει ο Πλατινί για να αποφασίσουν τί θα γίνει με τη θέση της Μέταλιστ στα πλέι οφ του Τσάμπιονς λιγκ.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Όλα έχουν να κάνουν με τα λεφτά. Δηλαδή τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τους χορηγούς και τα εισιτήρια των αγώνων. Πάγια τακτική της ΟΥΕΦΑ αποτελεί, να μη χάνεται ούτε ευρώ. Ενώ τα τηλεοπτικά συμβόλαια θεωρούνται… ιερά. Αυτό σημαίνει πως ο ΠΑΟΚ θα αγωνιστεί στους αγώνες των πλέι οφ κόντρα στη Σάλκε και η Μακαμπί θα περάσει κατευθείαν στους ομίλους του Γιουρόπα λιγκ χωρίς αγώνα. Το να μην αγωνιστεί κάποια ομάδα κόντρα στη Σάλκε και οι Γερμανοί να περάσουν άνευ αγώνα στους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ, είναι κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί καθώς έτσι θα δημιουργηθεί “κουτσός” όμιλος (με τρεις ομάδες) στο Γιουρόπα λιγκ. Αυτό σημαίνει απώλεια εσόδων και κυρίως μή τήρηση τηλεοπτικού συμβολαίου.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/