Connect with us

STORY

Ο τελικός μας αντίπαλος

Published

on

Η… σκόνη που σήκωσε η πρόκριση της Εθνικής ομάδας βόλεϊ στον τελικό του Ευρωπαϊκού Λιγκ Ανδρών με την σπουδαία εκτός έδρας νίκη επί της Σλοβενίας, σιγά, σιγά κάθεται , αλλά όλοι έχουμε την ελπίδα ότι θα σηκωθεί ξανά. Σύντομα. Πολύ σύντομα.

του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]

Μαζί με τον απόηχο της φασαρίας που προκάλεσε αυτή η παλικαρίσια πρόκριση, χάνονται κι οι (λιγοστές) ώρες ανεμελιάς που είχαν οι Έλληνες διεθνείς αφού από σήμερα αρχίζει η επιχείρηση με κωδική ονομασία: «Μαυροβούνιο». Ο έτερος φιναλίστ είναι μια ομάδα περίεργη, απρόβλεπτη, με παίκτες που στη μέρα τους μπορεί να σε σκοτώσουν (Τσούλαφιτς, Τσάτσιτς), αλλά όπως ίσχυε και στην περίπτωση της Σλοβενίας είναι μια ομάδα χωρίς ειδικό βάρος… Κι ευχόμαστε να μην βρει ούτε τώρα ένα σημείο αναφοράς για να φτιάξει το δικό της βολεϊκό προφίλ.

Προπονητής με ειδικό βάρος ως.. παίκτης
Στο βόλεϊ του Μαυροβούνιου υπάρχει μόνο ένας σύλλογος (Μπούντβα) κι όλοι οι υπόλοιποι απλά συμπληρώνουν ενώ ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός Σλόμπονταν (Μπόλε) Μπόσκαν από τον Σεπτέμβριο θα είναι προπονητής και στην Μπούντβα.
Με πέρασμα από την Ελλάδα (Ολυμπιακός, Ηρακλής, ΕΑΠ), με σπουδαία καριέρα (χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ) ο 39άχρονος Μπόσκαν έγινε προπονητής πριν από 1.5 χρόνο στην ομάδα που δημιούργησε ο ίδιος. Η Ντούναβ Βόλεϊ με έδρα το Νόβι Σαντ ξεκίνησε ως ακαδημία βόλεϊ και έφτασε στην Α2 με τον ίδιο να αναλαμβάνει την άνοιξη το Μαυροβούνιο.

Ομάδα με ερωτηματικά
Ο Μπόσκαν με το που ανέλαβε την Εθνική είδε δύο από τους καλύτερους παίκτες του, τους Μάρκο Μπόγιτς (ακραίος, πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ), Λούκα Σούλαγιτς (κεντρικός, αδερφικός φίλος του Τζούριτς) να δηλώνουν ότι δεν θα παίξουν στην Εθνική. Παρόλα αυτά δεν τα έβαψε μαύρα και έχοντας κάποια δεδομένα μπόρεσε να δημιουργήσει μια αξιόμαχη ομάδα.

Σημείο αναφοράς ο διαγώνιος της ομάδας Μίλος Τσούλαφιτς, ο οποίος τη σεζόν 2013-2014 άλλαξε τέσσερις ομάδες (ξεκίνησε από την Κορέα, πήγε Ουκρανία, πέρασε από το Μαυροβούνιο και την Γαλλία) και είναι ένας παίκτης που μπορεί να πάρει μόνος του ένα ματς, αλλά κάλλιστα μπορεί και να το κάνει… ροντέο.
Από κει και πέρα εξαιρετικό τουρνουά κάνει ο γνωστός μας από την θητεία σε Αιγίνιο, Άρη, ΠΑΟΚ (κι από του χρόνου στον Φοίνικα Σύρου) Σίμο Ντάμποβιτς, ενώ στο ρόστερ τους υπάρχει κι άλλος ένας Έλληνας καθώς ο Μπόζινταρ Τσουκ από τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται με τη φανέλα του Εθνικού Αλεξανδρούπολης.

Γενικά αν δει κανείς τα στατιστικά του Ευρωπαϊκού Λιγκ θα αντιληφθεί ότι Ελλάδα και Μαυροβούνιο έχουν ανάλογη αγωνιστική συμπεριφορά. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ο Τζούριτς, δεύτερος ο Τσάτσις (ακραίος του Μαυροβουνίου) με τρίτο τον Τσούλαφιτς και τέταρτο τον Κοκκινάκη.

«Αυτό δεν το είχα προσέξει, αλλά ακόμη δεν έχω μπει σε λεπτομέρειες της ανάλυσης της Ελληνικής ομάδας», είπε στο περιθώριο της συνέντευξης του στην ιστοσελίδα της ΕΟΠΕ ο Μπόσκαν, αλλά προφανώς και ήθελε να αποφύγει τις λεπτομέρειες. Ο Σέρβος αν και δήλωσε σίγουρος ότι η ομάδα του μπορεί να διαχειριστεί την πίεση του τελικού η αλήθεια είναι ότι αυτό ακριβώς φοβάται, αφού κι οι δικοί του παίκτες δεν έχουν συνηθίσει να παίζουν σε τελικούς…

Πόσο μάλλον τελικούς σε γεμάτα γήπεδα. Κι εδώ κρύβεται άλλο ένα μικρό μυστικό για την τύχη των τελικών. Οι Έλληνες διεθνείς από το βράδυ της Τετάρτης και μετά όταν άλωσαν το Μάριμπορ δέχθηκαν μία απίστευτη επίθεση αγάπης μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και περιμένουν αυτή τη φορά να βγουν στο γήπεδο και να αντικρίσουν τις κερκίδες να είναι γεμάτες από κόσμο. «Είχαμε ξεχάσει τι θα πει να πανηγυρίσουμε ως παίκτες της Εθνικής, αλλά το θυμηθήκαμε ξανά και τώρα θέλουμε να θυμηθούμε και το πώς είναι να παίζεις σε ένα γήπεδο που θα είναι έδρα…», έλεγαν χαρακτηριστικά και περιμένουν τον κόσμο να γίνει ένα μαζί τους.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/