Connect with us

STORY

Ο τζουντόκα του Θεού

Published

on

Ο βίος και η πολιτεία του Ηλία Ηλιάδη, από τα χρόνια στη Γεωργία ως τη γαλήνη του Αγίου Όρους και την κορυφή του κόσμου στο άθλημα του τζούντο.

του Ηλία Τάταλα
[email protected]

Ο ίδιος ο προπονητής του, τον αποκαλεί φαινόμενο του τζούντο. Την ίδια γνώμη έχουν πολλοί ανά τον πλανήτη. Σήμερα κατέκτησε για έκτη φορά μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα (το τρίτο χρυσό), ενώ μετρά δύο Ολυμπιακά και τρία σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Δεν υπάρχει μεγάλη διοργάνωση στο άθλημα, που να μην έχει κατακτήσει χρυσό μετάλλιο, όλα για την Ελλάδα, από το 2004 μέχρι σήμερα, ενώ είναι και ο πιο δημοφιλής αθλητής του τζούντο παγκοσμίως!

Ο Ηλιάδης ήρθε στη χώρα από τη Γεωργία σε ηλικία 16 ετών, το 2002. Το πραγματικό του όνομα είναι Γιάργκιλ Ζβιανταούρι. Τον έφερε ο Νίκος Ηλιάδης, ο προπονητής της Εθνικής ομάδας τζούντο, που επαναπατρίστηκε αρκετά χρόνια νωρίτερα. Ο Ηλιάδης, που γνώριζε την οικογένεια, διέγνωσε το σπουδαίο ταλέντο του μικρού όταν τον είδε σε αγώνες στην Ισπανία και πρότεινε στους γονείς του να τον πάρει μαζί του.

Για να μην υπάρξουν αντιδράσεις, λέγεται ότι η ελληνική ομοσπονδία παρείχε υλικοτεχνική στήριξη στην αντίστοιχη της Γεωργίας. Παράλληλα, για να αποκτήσει γρήγορα την υπηκοότητα και με δεδομένο ότι τότε ήταν ανήλικος, ο Νίκος Ηλιάδης τον υιοθέτησε και έτσι δημιουργήθηκε ο Ηλίας Ηλιάδης.

«Εγώ όταν ήρθα ήμουν μικρός, 16 ετών. Στη Γεωργία είχα πάρει μόνο τις βάσεις» έχει εξομολογηθεί ο ίδιος για να συμπληρώσει με χιούμορ ότι «στην Ευρώπη, όταν ένα παιδί ξεκινά την καριέρα του, μαθαίνει την αλφαβήτα. Στον Καύκασο δεν μας χρειάζεται αυτή η αλφαβήτα, την ξέρουμε από μέσα μας. Κατευθείαν μπαίνουμε και παλεύουμε».

Ο Ηλιάδης δεν έγινε μέρος του σταρ σίστεμ του ελληνικού αθλητισμού, ίσως λόγω της καταγωγής του, ίσως λόγω και της ιδιοσυγκρασίας του. Εξαιρετικά ταπεινός και ήσυχος, αποφάσισε να δημιουργήσει οικογένεια σε μικρή ηλικία. Σήμερα, ο ίδιος είναι 28 ετών, η κόρη του η Μαρία εννιά και ο γιος του ο Ηρακλής τριών ετών.

Αμέσως μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, ο Ηλιάδης δήλωσε ότι «αυτό το μετάλλιο θα πάει στο Άγιο Όρος». Ο ίδιος επισκέπτεται τακτικά το «Περιβόλι της Παναγιάς», κυρίως τη Μονή Βατοπεδίου. «Εδώ είναι ο παράδεισος και έξω είναι κάτι άλλο. Έρχεσαι εδώ και θέλεις να κάνεις το καλό», έχει πει. Το μετάλλιο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το παρέδωσε για να αναρτηθεί στην εικόνα της Παναγίας Παραμυθίας. Το τάμα εκπληρώθηκε.

Βαθιά θρησκευόμενος, θεωρεί ότι ακόμη και στη δεδομένη κακή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, η εκκλησία μπορεί να αποτελέσει στήριγμα: «Πίστη στο Θεό και ο Θεός θα μας βοηθήσει. Αν το χάσουμε και αυτό, θα έχουμε σε όλη της ζωή μας κρίση», συνηθίζει να λέει…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/