Connect with us

STORY

Ο τρομερός Κύργιος

Published

on

Ο 19χρονος Ελληνοαυστραλός τενίστας Νικ Κύργιος αποτελεί από χθες την πρώτη είδηση στο Γκραν Σλαμ του Γουίμπλεντον , χάρη στην επική ανατροπή και επικράτηση επί του έμπειρου Γάλλου Ρισάρ Γκασκέ. Ποιος είναι όμως αυτός ο δαιμόνιος πιτσιρικάς, που αποτελεί πλέον τον νεαρότερο τενίστα στο τοπ-200 της παγκόσμιας κατάταξης (No.144);

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Οι φίλοι και η οικογένειά του τον αποκαλούν “Top Cat” (από τον ομώνυμο ήρωα καρτούν της “Hanna-Barbera”), δηλαδή κάτι σαν «πρώτος μάγκας». Από χθες το απόγευμα, είναι ακριβώς αυτό. Με την απρόσμενη, όσο και μεγαλειώδη νίκη του με 3-2 σετ (3-6, 6-7 (4-7), 6-4, 7-5, 10-8), σε έναν πραγματικό μαραθώνιο που διήρκεσε 3 ώρες και 53 λεπτά (με το δραματικό, 5ο σετ να φτάνει τα 71 λεπτά), ο Νικ βρέθηκε ξαφνικά κάτω από τους εκτυφλωτικούς προβολείς της δημοσιότητας. Το “next best thing” του Αυστραλιανού τένις, όπως έχει βαφτιστεί από τους ειδικούς, χάρισε στη χώρα των καγκουρό το καλύτερο ξεκίνημα της ιστορίας της στο λονδρέζικο Γκραν Σλαμ, αφού μαζί με την «παλιοσειρά» Λέιτον Χιούιτ προκρίθηκαν στον 3ο γύρο της διοργάνωσης. Κι όλα αυτά μόλις στην παρθενική του συμμετοχή στο Γουίμπλεντον, στο οποίο μπήκε… από το παράθυρο, εξασφαλίζοντας μία από τις διαθέσιμες wild cards, χάρη στη νίκη του επί του Σαμ Γκροθ, στον τελικό του τουρνουά «Νότιγχαμ 2 Τσάλεντζερ» την περασμένη εβδομάδα.
Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι όταν πρωτόπιασε ρακέτα, στην τρυφερή ηλικία των επτά ετών, δεν είχε ακριβώς τρελαθεί από τη χαρά του. Αν πρέπει λοιπόν να ευχαριστούμε κάποιον γι’ αυτό που έγινε σήμερα ο Νικ, δεν είναι άλλος από τη μαμά του. Όχι, δεν πρόκειται για την κλασική, Ελληνίδα μάνα, αφού η μητέρα του, Νορλάιλα, κατάγεται από την εξωτική Μαλαισία! Παρά την αγάπη του μικρού για το μπάσκετ, στο οποίο παρεμπιπτόντως είναι επίσης εξαιρετικός, η έμπνευση της μητέρας του να τον πάει σε ένα γήπεδο τένις της γενέτειρας Καμπέρα αποδείχθηκε μεγαλοφυής! «Δεν μου άρεσε καθόλου στην αρχή, δεν ήθελα να μάθω», δήλωσε μετά τη χθεσινή νίκη του ο Κύργιος, ενθυμούμενος τα πρώτα του βήματα, για να συμπληρώσει αμέσως μετά με νόημα: «Δεν ήταν όμως και τόσο κακή επιλογή. Μου αρέσει τώρα!».
Και πώς να μην του αρέσει άλλωστε. Πέρσι τέτοια εποχή βρισκόταν στο νούμερο 828 της κατάταξης. Φέτος είναι ήδη στο 144 και συνεχίζει ακάθεκτος μία ξέφρενη πορεία, που ξεκίνησε με τις περσινές του επιτυχίες στο Αυστραλιανό Όπεν (νικητής του ατομικού αγοριών) και στο Γουίμπλεντον (νικητής του διπλού αγοριών). Παρά το νεαρό της ηλικίας του, δε διστάζει να μιλήσει γι’ αυτά που νιώθει, διαθέτοντας το απαραίτητο -καλώς εννοούμενο- θράσος των 19 του χρόνων. Οι φιλοδοξίες του είναι πολύ μεγάλες και δεν τις κρύβει: «Ο στόχος μου είναι να γίνω ο Νο.1 τενίστας στον κόσμο», δηλώνει, και με βάση τα όσα έδειξε χθες, έχει όλα τα προσόντα για να το καταφέρει.
Και όλα αυτά μέσα σε πέντε μόλις χρόνια, αφού η απόφαση να ασχοληθεί αποκλειστικά με το τένις πάρθηκε στα 14. Μέχρι τότε, ο μικρός Κύργιος -ορμώμενος ίσως και από τον συνονόματό του, Νικ Γκάλη- ήταν ένας πολλά υποσχόμενος παίκτης του μπάσκετ, έχοντας εκπροσωπήσει το σχολείο του, αλλά και την Αυστραλία σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις. Μία πλήρης υποτροφία από το Αυστραλιανό ινστιτούτο αθλητισμού το 2012, του επέτρεψε να αφοσιωθεί αποκλειστικά στις ρακέτες και τα σερβίς του, αναπτύσσοντας το πλούσιο ταλέντο του. Ωστόσο η αγάπη του για το μπάσκετ παραμένει άσβεστη, μιας και δε χάνει ευκαιρία να παίξει με τους φίλους του, αλλά και να παρακολουθεί τους αγαπημένους του Μπόστον Σέλτικς.
Επόμενο εμπόδιο για το νέο παιδί-θαύμα ο 21χρονος αριστερόχειρας Τσέχος Γίρι Βέσελι, Νο. 68 στον κόσμο, με ύψος 1,98μ. και όπλο το «βροντερό» του σερβίς. Το κίνητρο θα είναι πολύ μεγάλο και για τους δύο νεαρούς τενίστες, καθώς… στο φόντο ξεχωρίζει ήδη η μορφή του σπουδαίου Ράφαελ Ναδάλ, με τον Ισπανό να είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ο επόμενος αντίπαλος του νικητή της αναμέτρησης. Όπως λέει όμως και το τρομερό Ελληνόπουλο, για να φτάσεις στην κορυφή του κόσμου, πρέπει να κερδίσεις και τους καλύτερους…

Το who is who του Νικ Κύργιος

  • Γεννήθηκε στις 27/4/1995 στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, Καμπέρα, ως Νίκολας Χίλμι Κύργιος, γιος του Έλληνα ελαιοχρωματιστή Γιώργου Κύργιου από τους Γεωργάνους Ιωαννίνων, και της Μαλαισιανής μηχανικού ηλεκτρονικών υπολογιστών, Νορλάιλα.
  • Είναι ο μικρότερος ανάμεσα σε τρία αδέλφια. Ο μεγαλύτερος αδερφός, Χρήστος (26), είναι δικηγόρος, ενώ η αδερφή του Χαλιμά (23) είναι ηθοποιός θεάτρου.
  • Έχει ύψος 1.93, είναι δεξιόχειρας (με backhand δύο χεριών), και αγαπημένη του επιφάνεια είναι το γρασίδι.
  • Έγινε επαγγελματίας το 2013 (ρεκόρ ατομικού 5-7). Βρίσκεται σήμερα στο νούμερο 144 της κατάταξης της ATP. Τα κέρδη του από τους αγώνες ανέρχονται σε 172.696 ευρώ.
  • Στην επίσημη ιστοσελίδα του (http://nickkyrgios.org) περιγράφεται ως ένα άτομο «κοινωνικό, που του αρέσουν οι φάρσες και τα αστεία, χαρακτηριστικά που τον κάνουν δημοφιλή ανάμεσα στους συναδέλφους του». έξω από τα γήπεδα, του αρέσει να βρίσκεται με της οικογένεια και τους φίλους του, να βλέπει και να παίζει μπάσκετ, καθώς και βιντεοπαιχνίδια.

    Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

    */