Connect with us

STORY

Ο X-man των Λέικερς

Published

on

Από την εποχή του του περίφημου X-man (25 χρόνια πριν) είχε να εμφανιστεί ένας Ζαβιέ που θα κάνει ολόκληρο το ΝΒΑ να ασχολείται μαζί του. Ο αριστερόχειρας Ζαβιέ Χένρι μπορεί να μην είναι το ίδιο “κακό παιδί” με τον Ζαβιέ Μακντάνιελ, είναι όμως ο αντί-σταρ που ήρθε από το πουθενά για να σώσει την ομάδα των σταρ (Λέϊκερς) που έχει έδρα την παγκόσμια πρωτεύουσα του σταρ σίστεμ. Ένας νέος X-man γεννιέται;

του Γιώργου Συρίδη
[email protected]
follow me @George_Siridis

Το 1990 ο Καρλ Χένρι πήρε τη σύζυγο του (μπασκετμπολίστρια στο κολέγιο του Κάνσας) και μετανάστευσε στο Βέλγιο. Εκεί αγωνίστηκε στην ομάδα της Γάνδης και ένα χρόνο αργότερα επί βελγικού εδάφους, γεννήθηκε ο Εξέβιερ. Περίπου 20 χρόνια αργότερα ο νεαρός Ζαβιέ έγινε ντραφτ στο ΝΒΑ και ξεκίνησε τη διαδρομή του στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Στην άρχη όλα ήταν δύσκολα, μέχρι που η τύχη τον έστειλε στο Λος Άντζελες.
Οι Λέικερς έχοντας να δώσουν 22,3 εκατομμύρια ευρώ στον Κόμπι Μπράιαντ, σχεδόν 15 εκατ. ευρώ στον Πάου Γκαζόλ και κάτι περισσότερο από 6,6 εκατ. ευρώ στον Στιβ Νας ήταν “εγκλωβισμένοι” στις επιλογές αυτό το καλοκαίρι για τη στελέχωση του ρόστερ. Κάπως έτσι… βολεύτηκαν με τον Εξέβιερ Χένρι, τον οποίο απέκτησαν κοψοχρονιά, μόλις με 679.195 ευρώ, αλλά ο απόφοιτος του Κάνσας αποδεικνύεται λίρα εκατό, παρότι πληρώνεται σχεδόν το 1/3 του συμβολαίου του… Βασίλη Σπανούλη στον Ολυμπιακό.
Ουδείς οπαδός των Λέικερς μπορούσε να περιμένει από τον 22χρονο γκαρντ να έχει τέτοιο ξεκίνημα στην ομάδα. Ο Χένρι είναι δεύτερος σκόρερ των Λέικερς πίσω από τον Πάου Γκαζόλ με 14,3 πόντους, 3,3 ριμπάουντ, 1,3 ασίστ και 45,5% ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα!
Ουσιαστικά ο Χένρι πήγε στους Λέικερς ως λύση ανάγκης στην περιφέρεια, να δώσει ανάσες στους – θεωρητικά – βασικούς γκαρντ (Νικ Γιανγκ, Ουέσλι Τζόνσον, Τζόντι Μικς), αλλά έγινε πολύ γρήγορα βασικός από τον Ντ’ Αντόνι.
Οι Γκρίζλις και οι Χόρνετς ίσως βιάστηκαν να τον θεωρήσουν “τελειωμένο”. Το Μέμφις τον επέλεξε το 2010 στο Νο12 του ντραφτ, ήταν λότερι πικ, γιατί προερχόταν από πολύ καλή χρονιά στο Κάνσας ως πρωτοετής με 13,4 πόντους, 4,4 ριμπάουντ, 1,5 ασίστ και 1,5 κλεψίματα μέσο όρο, έχοντας 41,8% από το τρίποντο.
Δεν δικαίωσε τις προσδοκίες των Γκρίζλις. Έπαιξε μόλις 38 αγώνες εκεί έχοντας 4,3 πόντους και 1 ριμπάουντ μέσο όρο. Δόθηκε ανταλλαγή στους Χόρνετς, αλλά δεν έπιασε ούτε εκεί. Την πρώτη του χρονιά είχε 5,3 πόντους και 2,4 ριμπάουντ και πέρσι είχε σε 50 αγώνες 3,9 πόντους και 1,8 ριμπάουντ.
Έμεινε ελεύθερος και οι Λέικερς αποφάσισαν να… τζογάρουν. Του έδωσαν μονοετές συμβόλαιο με αποδοχές κατι λιγότερο από 680.000 ευρώ και βλέπουν πως ο Χένρι εξελίσσεται σε έναν γκαρντ που άνετα μπορεί να είναι βασικός, στο πλευρό του Κόμπι Μπράιαντ, όταν αυτός επιστρέψει στην δράση.
Στη πρεμιέρα του με τους Λέικερς έστειλε το πρώτο ηχηρό μήνυμα. Στο ντέρμπι του Λος Άντζελες, ο Χένρι είχε 22 πόντους, 6 ριμπάουντ και 2 ασίστ. Οι Λέικερς κέρδισαν με 116-103. Από αναπληρωματικός ο Ντ’ Αντόνι αποφάσισε να τον κάνει βασικό και πιστεύει πως μπορεί να ταιριάζει με τον Μπράιαντ.

 

[youtube id=”0LktHv9PS_g” width=”620″ height=”360″]

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/