Connect with us

MONEY

Πήρε φόρα ο Πούτιν

Published

on

Τη στιγμή που οι ΗΠΑ ψάχνουν τρόπο να χρησιμοποιήσουν την πολεμική τους μηχανή προκειμένου να επιβάλλουν την παγκόσμια κυριαρχία τους, η Ρωσία έχει επιλέξει έναν τρόπο αναίμακτο και σαφώς λιγότερο δαπανηρό για να πετύχει τον ίδιο ακριβώς στόχο. Οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν και οι Ρώσοι… πληρώνουν.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Λίγα μόλις 24ωρα από την ήττα των ΗΠΑ σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, καθώς το αρχικό τους σχέδιο για βομδαρδισμό της Συρίας έμεινε στα χαρτιά, η Ρωσία με μία κίνηση απλή συνέχισε κερδοφόρα τη μάχη των εντυπώσεων αλλά και της ουσίας.
Χθες, υπογράφηκε στην πόλη του Σότσι (διοργανώτρια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014), συμφωνία μεταξύ του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom και της FIFA παρουσία του Βλάντιμιρ Πούτιν.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με τη Gazprom να αναλαμβάνει βασικός χορηγός της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου μέχρι το 2018 όταν και στη Ρωσία θα διοργανωθεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Περιχαρής ο Σεπ Μπλάτερ (πρόεδρος FIFA), αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας από τον Αλεξέι Μίλερ (διευθύνων σύμβουλος της Gazprom) έκανε λόγο για μία συνεργασία που θα αποφέρει οφέλη και για τις δύο πλευρές και δεν έχει καθόλου άδικο. Η FIFA θα βάλει στα ταμεία της ένα μεγάλο ποσό (δεν έγιναν γνωστοί οι όροι της συμφωνίας), ενώ η κρατική ρωσική εταιρεία απέκτησε το δικαιώμα δίπλα στο δικό της brand να βάζει αυτό της FIFA και του παγκοσμίου κυπέλλου 2018. Επίσης, στους όρους της συμφωνίας αναφέρεται πως η Gazprom θα είναι και ο αποκλειστικός προμηθευτής της FIFA σε πετρέλαιο και αέριο.

Περισσότερο χαρούμενος από όλους ήταν ο Πούτιν που χρησιμοποιώντας το ταμείο της Gazprom έχει καταφέρει να αποκτήσει διεισδυτικότητα στο λαοφιλέστερο άθλημα του πλανήτη. Άλλωστε, η κρατικών συμφερόντων Gazprom των 400.000 υπαλλήλων, τα τελευταία χρόνια έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στο ποδόσφαιρο. Τόσο ως βασικός χρηματοδότης της ποδοσφαιρικής ομάδας Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, όσο και ως βασικός χορηγός της UEFA στο Τσάμπιονς λιγκ. Φυσικά προσφέρει απλόχερα ρωσικό χρήμα και σε άλλες ομάδες όπως είναι η Τσέλσι (ο Αμπράμοβιτς είναι και μέτοχος στην κρατική Gazprom), η Σάλκε και ο Ερυθρός Αστέρας.

Έχοντας για σλόγκαν το “Φωτίζουμε το ποδόσφαιρο”, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός θέλει να γίνει για τον βασιλιά των σπορ, ότι είναι η Coca Cola για τους Ολυμπιακούς. Για το λόγο αυτό, ο Πούτιν δε φείδεται χρημάτων και έχει δώσει εντολή στον υπουργό αθλητισμό της Ρωσίας Βιτάλι Μούτκο να βρίσκεται διαρκώς σε αναζήτηση συνεργασιών που θα ενισχύσουν την εξωτερική πολιτική της χώρας του. Το ξεκαθάρισε ο ίδιος ο Πούτιν κατά τη διάρκεια των υπογραφών. “Συζητάμε αρκετό καιρό, πως θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε σε μόνιμη βάση με τη FIFA και όχι μόνο μέχρι το 2018 για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου”.

Καθόλου τυχαία δεν ήταν και η επιλογή του Σότσι για την υπογραφή της συμφωνίας. Η πόλη που θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014, έχει ταυτιστεί πλέον με το νόμο κατά της ομοφυλοφιλίας που ψήφισα το ρωσικό κοινοβούλιο ξεσηκώνοντας την παγκόσμια ομοφυλοφιλική κοινότητα και όχι μόνο. Καθόλου τυχαία δεν ήταν και η αναφορά του Πούτιν στο κοινωνικό έργο της FIFA. “Σε αντίθεση με άλλες μεγάλες ομοσπονδίες, αυτή του ποδοσφαίρου έχει προγράμματα που βοηθούν τα παιδιά και τις αδύναμες οικονομικά κοινότητες” τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας αφήνωντας σαφείς αιχμές προς κάποιες ομοσπονδίες χειμερινών αθλημάτων, αλλά και προς μέλη της ΔΟΕ.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/