Connect with us

STORY

Παγκόσμια Κοροσίδου στην 6η βολή!

Published

on

Με τεράστια ψυχικά αποθέματα, πίστη μέχρι και την ύστατη ώρα, αλλά και πολύ τσαμπουκά, η Ηλιάνα Κοροσίδου έγραψε ιστορία στο Γιουτζίν της πολιτείας του Όρεγκον, όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στη σφυροβολία στην 6η και τελευταία βολή με 63.67μ.

Έξι χρόνια χωρίς κάποια μεγάλη διάκριση ήταν η Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ε-Ν και η 19χρονη πρωταθλήτρια από την Πτολεμαϊδα, που για πέντε βολές φαινόταν να έχει λυγίσει από την ψυχολογική πίεση και το βάρος ενός μεγάλου τελικού, στην 6η και τελευταία της βολή μπήκε στην βαλβίδα βρισκόμενη στην 6η θέση με βολές στα 56.28μ., 61.09μ., 62.33μ., 62.17μ. και 61.57μ.
Δεν λύγισε όμως αυτή τη φορά και εκεί που φαινόταν πως όλα είχαν τελειώσει, έκανε τον σταυρό της, κοίταξε ψηλά και ξεκίνησε τις περιστροφές της απελευθερώνονατς την σφύρα με ότι δύναμη της είχε απομείνει. Έπρεπε να την στείλει πέρα από τα 63.30μ. που είχε η Γαλλίδα Όντρεϊ Σιοφανί.

Η ελληνική κερκίδα που είχαν στήσει Κυριαζής (πατήρ και υιός), Νταμοτσίδης, Γκούρλιας, Τσαμουδάκης, Βαίτσης, Ζώτος, Τερζάκη, Στεφανίδη, Κουτσιώρας, κλπ., με το που είδε την σφύρα να καρφώνεται κοντά στα 65μ. πετάχθηκε ψηλά και έδειχνε σχεδόν σίγουρη για το μετάλλιο. Ο πατήρ Κοροσίδης (προπονητής) και η Ηλιάνα ανέκφραστοι περίμεναν με αγωνία μέχρι να δουν τον πίνακα να γράφει το 63.67μ. και να σκάσουν ένα χαμόγελο ικανοποίησης.

Συγκυριακά ακριβώς δίπλα στο ελληνικό γκρούπ καθόταν οι Γάλλοι, οι οποίοι πρός στιγμή έμειναν με την ψυχρολουσία. Ήλπιζαν και ήξεραν πως η Σιοφανί, στην δική της 6η βολή που ακολουθούσε, ίσως να άλλαζε τα δεδομένα. Μάταια όμως, αφού με 62.22μ. που ήταν η προσπάθειά της επέτρεψε στην Κοροσίδου να πανηγυρίσει τη μεγάλη στιγμή, 3η παγκόσμια πρωταθλήτρια εισπράτοντας και τα συγχαρητήρια από τους Γάλλους.

Μπράβο σου Ηλιάνα! Αυτό ήταν το 8ο ελληνικό μετάλλιο στην ιστορία των παγκοσμίων πρωταθλημάτων στίβου εφήβων-νεανίδων, ενώ η Κοροσίδου βελτίωσε και την δική της θέση από την 5η που είχε κατακτήσει πρίν δύο χρόνια στη Βαρκελώνη με βολή τότε στα 63.32μ.

Η φωτογραφία είναι από την απονομή των μεταλλίων, όπου διακρίνεται η Ηλιάνα Κοροσίδου στα δεξιά, με την νικήτρια Αλόνα Σαμότινα από την Ουκρανία (66.05μ.) στη μέση και την δεύτερη Ρέκα Γκιούρατζ από την Ουγγαρία (64.68μ.) στα αριστερά.

Οι παγκόσμιοι έφηβοι και νεάνιδες
Περικλής Ιακωβάκης χρυσό, 400μ. εμπόδια – 1998
Λάμπρος Παπακώστας αργυρό, ύψος – 1988
Σάββας Σαριτσόγλου αργυρό, σφυροβολία – 1990
Κώστας Γκατσιούδης χάλκινο, ακοντισμός – 1992
Κώστας Δουβαλίδης χάλκινο, 110μ. εμπόδια – 2006
Κατερίνα Στεφανίδη χάλκινο, επί κοντώ – 2008
Βούλα Παπαχρήστου χάλκινο, τριπλούν – 2008
Ηλιάνα Κοροσίδου χάλκινο, σφυροβολία – 2014

Τελικό και ο Τεσσαρομάτης
Άκρως επιτυχημένη και η παρουσία του Γιώργου Τεσσαρομάτη. Ο Ναουσαίος άλτης του ύψους, αν και πήγε στο Γιουτζίν με την 18η επίδοση στον κόσμο, κατάφερε τελικά να προκριθεί στο τελικό του αγωνίσματος ως 12ος με άλμα στα 2.10μ. Στον αυριανό τελικό (ξημερώματα Σαββάτου) θα πάρουν μέρος 13 άλτες και ο Τεσσαρομάτης ειναι ο τρίτος Έλληνας που προκρίνεται σε τελικό στο Γιουτζίν μετά τις Στεφανίδη στο επί κοντών και την Κοροσίδη στη σφυροβολία.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/