Connect with us

TOP

Παγκόσμιος Σάγκαν στη Ντόχα

Published

on

Πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, νίκη στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα δρόμου, συμμετοχή στην ορεινή ποδηλασία των Ολυμπιακών Αγώνων, πράσινη φανέλα για πέμπτη σερί χρονιά στον Γύρο της Γαλλίας και νίκη στον Γύρο της Φλάνδρας φάνηκε πως δεν ήταν αρκετά φέτος για τον απίστευτο Πίτερ Σάγκαν ο οποίος, όπως και πέρυσι, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα δρόμου που φιλοξενήθηκε στη Ντόχα.

του Στέφανου Σουλιώτη
[email protected]

Το φινάλε του αγώνα επιφύλασσε ένα δραματικό σπριντ ανάμεσα στα μεγαλύτερα ονόματα του ποδηλασίας. Κάβεντις, Μπούνεν, Νιτσόλο, Κρίστοφ, Βαν Άβερμετ ήταν όλοι παρόντες στα κρίσιμα τελευταία μέτρα. Ο Σάγκαν έκανε την κίνησή του από τα δεξιά, δίπλα ακριβώς από τα κιγκλιδώματα, ενώ ο Κάβεντις που ήταν κολλημένος στη ρόδα του έφυγε από την αντίθετη πλευρά. Ωστόσο ο Βρετανός αναγκάστηκε να σταματήσει στιγμιαία το πεταλάρισμα γιατί στριμώχτηκε πίσω από τον Μάικλ Μάθιους. Ο Σλοβακος αν και δεν είναι από τους πιο καθαρόαιμους σπρίντερ πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού σε 5:40:43, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε ο Κάβεντις και ο Μπούνεν. Η προηγούμενη φορά που αθλητής κατέκτησε το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα ήταν το 2007. Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο ο Κάβεντις όσο και ο Μπούνεν έχουν πανηγυρίσει στο παρελθόν το χρυσό μετάλλιο στον θεσμό.
Η κούρσα των 257,5χλμ. ξεκίνησε με επτά αθλητές στο ξεκόλλημα οι οποίοι συνεργάστηκαν πολύ καλά για να περιορίσουν όσο μπορούσαν το μειονέκτημά που είχαν εξαιτίας των δυνατών πλάγιων ανέμων. Η διαφορά τους από το κυρίως γκρουπ το οποίο οδηγούσε η Βρετανία ξεπέρασε τα δέκα λεπτά. Το πελοτόν δεν άργησε να σπάσει σε τρία γκρουπ. Αυτό κόστισε στη Γερμανία και τη Γαλλία που είδαν τους Άντρε Γκράιπελ, Μάρσελ Κίτελ, Αρνό Ντεμάρ και Νασέρ Μπουανί να μην μπορούν να ακολουθήσουν το πρώτο γκρουπ. Παραλίγο εκτός να μείνει και ο Σάγκαν αλλά κατάφερε να μπει τελευταία στιγμή στο γκρουπ. Οι Βέλγοι και οι Ιταλοί τραβούσαν μπροστά, ενώ στο δεύτερο γκρουπ οι Γκράιπελ και Κίτελ έκαναν τα πάντα για να δώσουν ρυθμό ώστε να κλείσουν την ψαλίδα αλλά κανείς δε φαινόταν πρόθυμος να συνεργαστεί. Πέντε χιλιόμετρα πριν από το φινάλε ο Νίκι Τέρπστρα ήταν ο πρώτος που έκανε επίθεση χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Την ευκαιρία άρπαζε ο Τομ Λίζερ, περίπου δύο χιλιόμετρα πριν τη γραμμή του τερματισμού. Ο Ολλανδός επιτέθηκε και έκανε συγκλονιστική προσπάθεια για να πάρει τη νίκη φτάνοντας τη διαφορά από τους διώκτες του μέχρι και στα πέντε δευτερόλεπτα. Πίσω του όμως ακολουθούσαν σαν λυσσασμένοι οι ποδηλάτες και έτσι απορροφήθηκε στα 300μ. πριν από το φινάλε. Πρώτος για το σπριντ ξεκίνησε ο Μπούνεν. Σάγκαν και Κάβεντις έφυγαν από εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις, με τον Σλοβάκο να περνάει πρώτος τη γραμμή του τερματισμού και να γίνεται ο έκτος αθλητής που πανηγυρίζει το δεύτερο σερί παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Αντοχή ανδρών
1. Πίτερ Σάγκαν (Σλοβακία) 5:40:43
2. Μαρκ Κάβαντις (Βρετανία) +00:00
3. Τομ Μπούνεν (Βέλγιο) +00:00
4. Μάικλ Μάθιους (Αυστραλία) +00:00
5. Τζιάκομο Νιτσόλο (Ιταλία) +00:00
6. Ένβαλντ Χάγκεν (Νορβηγία) +00:00
7. Αλεξάντερ Κρίστοφ (Νορβηγία) +00:00
8. Γουίλιαμ Μπονέ (Γαλλία) +00:00
9. Νίκι Τέρπστρα (Ολλανδία) +00:00
10. Γκρεγκ Βαν Άβερμετ (Βέλγιο) +00:00

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/