Connect with us

OLYMPICS

Παρίσι 100 χρόνια μετά

Published

on

To 2024 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι και οι Γάλλοι ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη της διεκδίκησης των Αγώνων. Επικεφαλής ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ ο οποίος συναντήθηκε με τον Τόμας Μπαχ που δήλωσε πως τα 100 χρόνια από το 1924 είναι μια καλή αφορμή για την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Κάτι λιγότερο από τέσσερα χρόνια έχουν απομείνει για την ψηφοφορία του 2017 που θα κρίνει ποια πόλη θα διοργανώσει τους Αγώνες του 2024. Χθες ο πρόεδρος της ΔΟΕ βρέθηκε στο Παρίσι για το γκαλά της παγκόσμιας ομοσπονδίας ξιφασκίας (Ολυμπιονίκης ξιφομάχος ο ίδιος) και με την ευκαιρία συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας για να συζητήσει την υποψηφιότητα της Πόλης του φωτός. Παρόντες στη συνάντηση και τα μέλη της ΔΟΕ, Γκι Ντρου και Τόνι Εστανγκέ καθώς και ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ, Κριστόφ Ντε Κέπερ.
Ο Μπαχ συνέστησε στους Γάλλους να προετοιμαστούν για το 2024 ή το 2028 και να μη λάβουν υπόψη τις πέντε αποτυχημένες προσπάθειες τους τα περασμένα χρόνια. Μάλιστα ήταν τέτοια η θέρμη που έδειξε, που ήδη κυκλοφόρησαν τα πρώτα σενάρια προτίμησης του Γερμανού προέδρου της ΔΟΕ, υπέρ του Παρισιού. Σε αυτό βοήθησαν και οι δηλώσεις του στα γαλλικά μέσα. “Ο ενθουσιασμός των Γάλλων για τον αθλητισμό είναι ξεκάθαρος. Η υποψηφιότητα τους θα είναι από τις πιο δυνατές και θα πρέπει να είναι ενωμένοι για να πετύχουν τη νίκη” τόνισε ο Μπαχ. Φυσικά θα μετρήσει και η γνώμη κι άλλων ισχυρών παραγόντων στην ΔΟΕ όπως ο Σεΐχης του Κουβέϊτ, Αχμέντ Αλ Φαχάντ Αλ Σαμπάχ.

Οι υποψηφιότητες

Θεωρητικά ακόμα είναι νωρίς, όμως ήδη έχει υπάρξει ενδιαφέρον από κάποιες πόλεις για τη διοργάνωση. Εκτός από το Παρίσι που φέρεται να είναι από τους βασικούς διεκδικητές λόγω της εκατονταετίας, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε ακόμα σίγουρες υποψηφιότητες με τις ΗΠΑ να θεωρούνται ξεκάθαρα το αντίπαλο δέος.

ΗΠΑ: Από το 1996 (Ατλάντα) μέχρι το 2024, είναι 28 χρόνια από τους τελευταίους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί (αλλά και η ΔΟΕ) τα θεωρούν υπερβολικά πολλά και για το λόγο αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει διαγωνισμό μεταξύ των μεγάλων πόλεων για την ανάδειξη της μίας ισχυρής που θα είναι η υποψήφια για να πάρει τους Αγώνες. Βοστόνη, Φιλαδέλφια, Λος Άντζελες, Ουάσινγκτον και Ντάλας φαίνεται να έχουν το προβάδισμα, χωρίς να αποκλειστούν το Σικάγο ή το Σαν Φρανσίσκο. Η Αμερικάνικη υποψηφιότητα θα είναι σίγουρα δυνατή αυτή τη φορά, αφού την τελευταία διετία έχουν γίνει πολλές καίριες κινήσεις στον χώρο εντός της ΔΟΕ που το επιβεβαιώνουν.
Ντόχα: Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αυτό που δεν μπόρεσαν για το 2016 και το 2020, είναι οι Καταριανοί. Διαθέτουν σχεδόν τα πάντα, αλλά το μεγαλύτερό τους πρόβλημα συνεχίζει να είναι η υψηλή θερμοκρασία που επικρατεί στη χώρα την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου και τους οδηγεί να προτείνουν Αγώνες για Οκτώβριο-Νοέμβριο. Την καμπάνια πάντως την έχουν ξεκινήσει ήδη και το σύνθημά τους είναι για την διοργάνωση των Αγώνων είναι “όχι αν, αλλά πότε”, θεωρούν πως αν δεν είναι το 2024 θα είναι οπωσδήποτε το 2028. Ποντάρουν πολύ και στην πιθανότητα αναδιοργάνωσης του παγκόσμιου αθλητικού καλενταρίου, κάτι που θα συζητηθεί πολύ τα επόμενα 3-4 χρόνια.
Κωνσταντινούπολη: Ακόμα δεν έχουν χωνέψει οι Τούρκοι τη μεγάλη απώλεια του 2020. Η επένδυση που έχει γίνει εδώ και 3-4 χρόνια είναι τεράστια (το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον πλανήτη, τούνελ που ενώνει την Ασία με την Ευρώπη) και μέχρι το 2017 τα χρήματα θα πολλαπλασιαστούν. Ακόμη δεν εκδηλώθηκαν επίσημα για το 2024, αλλά όπως φαίνεται ξεκάθαρα θα είναι και πάλι στην διεκδίκηση ελπίζοντας σε ένα πιο ειρηνικό περιβάλλον εντός χώρας και στην ευρύτερη περιοχή.
Μπακού: Η πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν όπως φαίνεται θα είναι μόνιμη διεκδικήτρια για οποιαδήποτε μεγάλη διοργάνωση, αθλητική και μη στα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Θέλησε να διεκδικήσει τους Αγώνες του 2020, αλλά “κόπηκε” νωρίς. Ωστόσο όμως, η Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή, έδωσε στους Αζέρους τους πρώτους Ευρωπαϊκούς Αγώνες (μία μικρή Ολυμπιάδα). Άφθονο χρήμα και υποδομή είναι τα όπλα του Μπακού και όπως στην περίπτωση της Ντόχα, αν δεν τα καταφέρουν το 2024 θα τα δώσουν όλα για το 2028.
Αμβούργο: Αναμενόμενη θα πρέπει να θεωρηθεί και η υποψηφιότητα από τη χώρα του προέδρου της ΔΟΕ αν και οι Γερμανοί πολίτες δεν είναι ακόμη 100% βέβαιοι πως πρέπει. Πρώτο φαβορί είναι το Αμβούργο, όμως δε θα πρέπει να αποκλειστεί και η πιθανότητα του Βερολίνου. Ο Τόμας Μπαχ πάντως έδειξε την προτίμηση του στο Αμβούργο, δηλώνοντας πως θα πρέπει να είναι υποψήφιο για το 2024.
Τορόντο: Πιθανή θα πρέπει να θεωρείται και η υποψηφιότητα της καναδικής μεγαλούπολης. Οι Καναδοί αποτελούν εγγύηση στις διοργανώσεις (θα φιλοξενήσουν τους Παναμερικανικούς το 2015) και ήδη από το 2007 ανακοινώθηκε ότι η Ολυμπιακή τους επιτροπή, έχει ξεκινήσει προεργασίες για την κατάθεση υποψηφιότητας για το 2024. Αυτή θα είναι η τρίτη υποψηφιότητα του Τορόντο. Στη διαδικασία για τους Αγώνες του 1996, είχε καταταγεί τρίτο πίσω από Ατλάντα και Αθήνα και σε αυτήν το 2008, έχασε από το Πεκίνο. Η δυναμική μίας υποψηφιότητας από τον Καναδά θα εξαρτηθεί από το πόσο δυνατή θα είναι η υποψηφιότητα από τις ΗΠΑ.

Οι άλλες υποψηφιότητες

  • Η κυβέρνηση του Μαρόκου, προχωράει ήδη στην κατασκευή Ολυμπιακού σταδίου στην Καζαμπλάνκα (80.000 θέσεων) και πρέπει να θεωρείται βέβαιη η υποψηφιότητα της πόλης για το 2024 αλλά με ορίζοντα τους Αγώνες του 2028. Η Καζαμπλάνκα θα είναι σίγουρα πολύ δυνατή υποψηφιότητα για το 2028 αν οι Αγώνες του 2024 καταλήξουν στην Αμερική ή την Ευρώπη.
  • Η Νοτιοαφρικάνικη πόλη του Ντούρμπαν ετοιμαζόταν να είναι υποψήφια για το 2020, πριν η κυβέρνηση της χώρας αποσύρει την υποψηφιότητα προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα για το 2024 για να γίνουν η πρώτη αφρικάνικη χώρα που θα διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες. Υπάρχει όμως ενδιαφέρον και από το Κέϊπ Τάουν που στο παρελθόν είχε βρεθεί πολύ κοντά στη νίκη αλλά ας όψεται η Αθήνα…
  • Ο πρόεδρος της Κινεζικής Ταϊπέι πιο γνωστή ως Ταϊβάν, Μα Γινγκ Ζέου, προεκλογικά (το 2008) είχε υποσχεθεί την κατάθεση υποψηφιότητας για τους Ολυμπιακούς του 2024. Το 2011, επανέλαβε τη δέσμευση του. Το 2017 πάντως που θα γίνει η ψηφοφορία, στην πρωτεύουσα της χώρας Ταϊπέι θα διοργανωθεί η θερινή Πανεπιστημιάδα που μπορεί να είναι κάτι ενισχυτικό, αλλά είναι βέβαιο πως με τους Αγώνες του 2020 στο γειτονικό Τόκιο η Ταϊπέι μόνο στο 2028 μπορεί να ελπίζει.
  • Η Ρώμη ήταν από τις πρώτες πόλεις που απέσυραν την υποψηφιότητας τους για το 2020, λόγω οικονομικής κρίσης. Οι Ιταλοί όμως φαίνεται πως θα επανέλθουν δυναμικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 με τη Ρώμη ή το Μιλάνο ως πρώτες επιλογές και τη Φλωρεντία ως αουτσάϊντερ.
  • Από το παιχνίδι δεν μπορούν να απουσιάσουν οι Ρώσοι που πλέον στα πρότυπα της Κίνας, της Κορέας, του Κατάρ και του Αζερμπαϊτζάν τα διεκδικούν όλα. Τόσο η Αγία Πετρούπολη όσο και το Καζάν είναι οι δύο πόλεις που θα μπουν στη διαδικασία του χρίσματος από την κυβέρνηση.
  • Η πόλη Γκουανταλαχάρα του Μεξικό, μετά την επιχυμένη διοργάνωση των Παναμερικανικών Αγώνων του 2011, νοιώθει έτοιμη και για τους Ολυμπιακούς, αλλά το 2024 είναι πολύ κοντά. Είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την Ολυμπιάδα Νέων του 2018 (θα γίνει στο Μπουένος Άϊρες), όμως δεν έφτασε να είναι στην τελική λίστα των υποψηφίων κάτι που τους φέρνει πιο κοντά σε μία υποψηφιότητα για το 2028.

 

Άλλαξαν γνώμη

  • Στο Ντουμπάι είχαν μεγάλα σχέδια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά τελικά τον Ιούλιο του 2013, αποφάσισαν πως στα Εμιράτα δε θα πρέπει να ασχοληθούν με τη διοργάνωση. Άλλωστε και τα οικονομικά δεδομένα στο Εμιράτο του Ντουμπάι δεν είναι της ιδίας εμβέλειας με του Κατάρ ή του Αζερμπαϊτζάν.
  • Ο πρώην δήμαρχος του Σαν Ντιέγκο είχε φανερώσει την πρόθεση του για μια κοινή υποψηφιότητα με την μεξικάνικη πόλη Τιχουάνα. Ωστόσο όμως είναι εκτός κανονισμών της ΔΟΕ και όλα σταμάτησαν στα… λόγια.
  • Η πόλης της Τούλσα, ήταν μία από τις 35 που έλαβαν την πρόσκληση από την Ολυμπιακή επιτροπή των ΗΠΑ να καταθέσουν φάκελο. Η απάντηση από το δήμαρχο της πόλης ήταν αρνητική.
  • Το Μπουσάν της Νότιας Κορέας, ήθελε να καταθέσει υποψηφιότητα, αλλά η νίκη του Τόκιο για το 2020, άλλαξε τα σχέδια των Νοτιοκορεατών.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/