Connect with us

OLYMPICS

Πείθουν οι Ιάπωνες

Published

on

Τσουνάμι, σεισμός, πυρηνικό ατύχημα. Τρεις καταστροφές που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, καμία δεν άγγιξε το Τόκιο, το οποίο χαρακτήρισε ως ασφαλή πόλη για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Η υποψηφιότητα του Τόκιο, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας θεωρείται (και δικαίως) η ισχυρότερη από τις τρεις. Το μόνο πρόβλημα των Γιαπωνέζων είναι να πείσουν τα μέλη της ΔΟΕ πως πλέον δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος από τη διαρροή ραδιενέργειας που υπήρξε από το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκοσίμα.

Οι περιβαντολογικές ευαισθησίες είναι ιδιαίτερα αυξημένες ακόμα και εντός της ΔΟΕ και από την αρχή αποτελούσουν το μεγάλο πρόβλημα για το Τόκιο. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας επικέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητας στο να κατευνάσει τις ανησυχίες των “αθάνατων” της ΔΟΕ. “Το 2011 υπήρξε ένας μεγάλος σεισμός και τσουνάμι στο βορειοανατολικό κομμάτι της χώρας το οποίο οδήγησε στο ατύχημα του πυρηνικό εργαστασίου της Φουκοσίμα. Τίποτα από αυτά δεν επηρρέασε το Τόκιο που βρίσκεται 240 χιλιόμετρα από την πληγείσα περιοχή που είναι μία πόλη ασφαλή για την τέλεση των Αγώνων”. Το σλόγκαν των Γιαπωνέζων στην παρουσίαση τους ήταν το “Όλοι θα φτάνουν στην ώρα τους, κάθε φορά” θέλοντας να τονίσουν την αφοίωση στην ακρίβεια ξεκαθαρίζοντας πως αν επιλεγεί το Τόκιο, φαινόμενα σαν του Ρίο (και της Αθήνας όμως…) δεν πρόκειται να επαναληφθουν.

Εννοείται πως και οι Ιάπωνες, όπως έκαναν προηγουμένως οι Τούρκοι, φρόντισαν να μειώσουν τις υποψηφιότητες των αντιπάλων. Στην αρχή μίλησαν για το αθλητικό ήθος καθώς τα τελευταία δύο χρόνια κανένας αθλητής δεν έχει βρεθεί να κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Αφήσαν το καλύτερο για το τέλος, τονίζοντας πως τα έσοδα από τους χορηγούς θα φτάσουν σε ποσό ρεκόρ, ενώ θα ολοκληρωθούν 10 νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, μόνιμης κατασκευής. Μεταξύ αυτών και το Ολυμπιακό στάδιο που θα φιλοξενήσει το 2019 το παγκόσμιο πρωτάθλημα ράγκμπι.

Η παρουσίαση του Γιαπωνέζων, ήταν καλύτερη από αυτή των Τούρκων, όμως το θέμα της Φουκοσίμα καθώς και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις στις ΗΠΑ που δε βολεύουν καθόλου λόγω διαφοράς ώρας, παραμένουν δύο παράγοντες που θα τους στερήσουν ψήφους. Εννοείται πως ο στόλος των μεγάλων γιαπωνέζικων εταιριών που είναι χορηγοί σε διάφορες παγκόσμιες ομοσπονδίες θα ασκήσουν πιέσεις. Το Τόκιο φαντάζει σίγουρο για να περάσει στο δεύτερο γύρο, ενδεχόμενως με περισσότερες από 30 ψήφους.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/