Connect with us

MONEY

Πλούσιοι διαιτητές σε περίοδο κρίσης

Published

on

“Πρέπει να γίνει επαγγελματική η διαιτησία για να έχουμε απαιτήσεις από τους διαιτητές, φώναζαν οι… παντογνώστες κάθε φορά που ένας ρέφερι προκαλούσε την κοινή γνώμη με τα λάθη του ή τις παραλείψεις του! Είχε γίνει εμμονή η πρόταση. Κάποιοι την έβλεπαν και στον… ύπνο τους σαν εφιάλτη. Τελικά οι διαιτητές έγιναν επαγγελματίες! Αλλά μόνο στις αποδοχές! Που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν και τους καλύτερα αμειβόμενους μάνατζερς της ελληνικής οικονομίας.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Επιπέδου… κοινοβουλίου είναι οι αμοιβές των διαιτητών. Και όπως ουδείς μπορεί να πειράξει τους εθνοπατέρες, με τον ίδιο τρόπο μένουν τα τελευταία χρόνια στο απυρόβλητο και τα… καλά παιδιά της ΚΕΔ.

Χρυσάφι για κάθε ματς
Κι επειδή πρέπει να μπούμε στο ρεπορτάζ, τα δεδομένα είναι απλά. Κάθε διαιτητής της Σούπερ Λίγκας παίρνει 1.542 ευρώ μεικτά για κάθε αγώνα που σφυρίζει. Από το συγκεκριμένο ποσό, τα 115 ευρώ πάνε τον Σύνδεσμό του και άλλα τόσα στην οικεία Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Οι ίδιες αμοιβές προβλέπονται και για τους αγώνες Κυπέλλου. Αρκεί η μία από τις δύο ομάδες να ανήκει στη Σούπερ Λίγκα! Αλλά ένας διαιτητής δεν βγάζει χρήματα μόνο όταν σφυρίζει. Κερδίζει και όταν ορίζεται ως τέταρτος. Τότε οι αποδοχές του είναι πολύ μικρότερες. Φτάνουν στα 308 ευρώ. Αλλά απ’ αυτά δίνει τα 92, από 46 σε Σύνδεσμο και ΕΠΣ.
Ένας καλός διαιτητής, δηλαδή, μπορεί να σφυρίξει περίπου 10 ματς τον χρόνο κατά μέσο όρο και να οριστεί σε άλλα 15 ως τέταρτος. Όλα αυτά μέχρι πέρσι, καθώς φέτος αυξήθηκαν οι ομάδες. Άρα και οι ορισμοί των διαιτητών.
Πάμε τώρα στους βοηθούς. Ο καθένας εισπράττει 539 ευρώ. Από το ποσό δίνει περίπου 160 στους δύο θεσμικούς φορείς, στους οποίους ανήκει. Οι βοηθοί, πάντως, παίρνουν περισσότερες συμμετοχές, καθώς πολλές φορές παίζουν κάθε εβδομάδα! Κι έτσι, συναγωνίζονται σε έσοδα τους διαιτητές.
Όσο για τους παρατηρητές, οι αμοιβές τους φτάνουν τα 385 ευρώ. Και προσφέρουν από 56 σε Σύνδεσμο και Ένωση! Χοντρικά οι περισσότεροι εξ αυτών ορίζονται κάθε δεύτερη αγωνιστική. Άρα, μέσο όρο εξασφαλίζουν 15 μεροκάματα στο πρωτάθλημα δίχως να υπολογίζουμε το κύπελλο και τα πλέι οφ.

Ειδική κατηγορία αποτελούν οι διεθνείς. Αλλά γι’ αυτούς θα ακολουθήσει ειδικό ρεπορτάζ. Διότι εκτός των άλλων απολαμβάνουν και άλλα προνόμια. Μην ξεχάσω, βέβαια, ότι οι διαιτητές ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα με τα έξοδά τους πληρωμένα! Έτσι, δικαιολογείται η ανοχή που δείχνουν σε όσα ακούν κάθε εβδομάδα στο γήπεδο! Όπως και οι βουλευτές, απλά κλείνουν τα αφτιά και απολαμβάνουν αυτό που κάνουν και για το οποίο αμείβονται πολύ καλά!

Πρωταθλητής ο Σπάθας
Μία ματιά στον πίνακα με τους ορισμούς των διαιτητών στη σεζόν 2012-2013 μπορεί να μας οδηγήσει με ασφάλεια στους υπολογισμούς για τα έσοδα των διαιτητών. Έστω και δεν μπαίνουν μέσα οι ορισμοί τους ως τέταρτοι…
Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, ο Ηλίας Σπάθας έβγαλε πέρσι τα περισσότερα χρήματα από τη Σούπερ Λίγκα! Ο Πειραιώτης ρέφερι ορίστηκε σε 15 αγώνες. Έναν περισσότερο από τον Γιάχο! Με πρόχειρους υπολογισμούς, το… Ηλιάκι έβγαλε 19.680 ευρώ. Με τα χρήματα για τον Σύνδεσμο και την Ένωση να έχουν ήδη αφαιρεθεί. Και, βέβαια, δεν έχουμε καταγράψει τους αγώνες που ορίστηκε ως τέταρτος. Με τον μισθό να μην ξεπερνάει τα 500 ευρώ, ένας σπουδαγμένος άνθρωπος στην ηλικία του Σπάθα βγάζει τον χρόνο περίπου 7000 ευρώ! Το 1/3 από τα έσοδα του διεθνή διαιτητή και επιχειρηματία! Διότι με τον χρόνο που έχουν ελεύθερο οι διαιτητές μπορούν να ασχοληθούν και με οτιδήποτε άλλο
επιθυμούν!… Και με τα νεύρα παραγόντων, παικτών, φιλάθλων, αλλά και δημοσιογράφων… Όπως, άλλωστε, συνηθίζουν να κάνουν. Διότι είπαμε ότι είναι επαγγελματίες στις αποδοχές, αλλά οι περισσότεροι παραμένουν ερασιτέχνες ως διαιτητές… Όχι, όμως, επειδή αγαπούν τη σφυρίχτρα… Τις προοπτικές της διαιτησίας ονειρεύονται οι περισσότεροι. Άλλοι επειδή τις έμαθαν από μπαμπάδες, θείους και ξαδέρφια. Άλλοι επειδή έβλεπαν τους φίλους τους και τους ζήλευαν. Γι’ αυτό έφτασαν να φιλάνε κατουρημένες ποδιές για μια θέση στους πίνακες. Μπορεί το δημόσιο να καταρρέει, αλλά η διαιτησία αποδεικνύεται δουλειά με παρόν και μέλλον!..

Screen Shot 2013-10-27 at 11.37.55 PM

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/