Connect with us

ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ

Ρίο μέσω Σανταντέρ

Published

on

Ξεκινάει τη Δευτέρα (8/9) στο Σανταντέρ της Ισπανίας το παγκόσμιο πρωτάθλημα ιστιοπλοϊας, σε μία τεράστιας σημασίας διοργάνωση για τη φετινή χρονιά, καθώς από αυτήν θα προκύψουν τα μισά εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

του Νίκου Κούδα
[email protected] follow me @nkoudas

Τα κορυφαία πληρώματα του κόσμου θα πέσουν στα νερά του Ατλαντικού ωκεανού με τη σκέψη τους στο Ρίο, καθώς η πόλη του ισπανικού βορρά ετοιμάζεται πυρετωδώς για την έναρξη των αγώνων. Συνολικά περισσότεροι από 1400 αθλητές και πάνω από 1000 σκάφη 80 διαφορετικών κρατών αναμένεται να κονταροχτυπηθούν για τις θέσεις που οδηγούν στη βραζιλιάνικη μεγαλούπολη.

Ενδεικτικό του Ολυμπιακού κλίματος που θα επικρατεί στο Σανταντέρ είναι και το γεγονός ότι τόσο οι κατηγορίες των αγωνισμάτων, όσο και ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί σε αυτά είναι τα ίδια με εκείνα που θα δούμε το 2016 στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα θα έχει φυσικά και ελληνικό ενδιαφέρον, με τους Έλληνες ιστιοπλόους (η αποστολή θα ανακοινωθεί αύριο) να διεκδικούν ένα καλό πλασάρισμα, και γιατί όχι την απευθείας πρόκριση για το Ρίο.

Στα επιμέρους των κατηγοριών, στη μικτή κατηγορία Nacra 17 θα διαγωνιστούν 75 πληρώματα από 31 χώρες, ενώ στο Φιν ο ανταγωνισμός θα είναι μεταξύ 76 πληρωμάτων από 32 κράτη. Πέρα από τους παγκόσμιους τίτλους που θα απονεμηθούν, το διακύβευμα είναι σημαντικό για τις πρώτες 10 χώρες στην πρώτη κατηγορία, και τις 12 πρώτες χώρες στη δεύτερη κατηγορία, καθώς αυτές θα κερδίσουν τα χρυσά Ολυμπιακά εισιτήρια.

Στις κατηγορίες 49er των ανδρών και 49er των γυναικών, από τις 88 και τις 62 ομάδες αντίστοιχα που θα λάβουν μέρος, μόλις οι 10 πρώτες από κάθε κατηγορία θα είναι οι προνομιούχες. Όσον αφορά την κατηγορία 470, θα διαγωνιστούν 85 πληρώματα στην κατηγορία των ανδρών και 65 σε εκείνη των γυναικών, με τους πρώτους να κυνηγούν μία από τις πρώτες 13 θέσεις και τις γυναίκες μία από τις πρώτες 10. Στα λέιζερ των ανδρών και τα λέιζερ ρέιντιαλ των γυναικών, η μάχη στον κόλπο της Βισκαΐας θα είναι σκληρή καθώς θα δοθεί μεταξύ 150 και 120 σκαφών αντίστοιχα, με το έπαθλο να είναι μόνο 23 Ολυμπιακά εισιτήρια για τους άνδρες, και 19 για τις γυναίκες.

Στα RS:X της ιστιοσανίδας, οι 108 άνδρες και οι 70 γυναίκες σέρφερ θα προσπαθήοσυν να πλασαριστούν σε μία από τις 18 και 13 πρώτες θέσεις της βαθμολογίας κατά περίπτωση.

Τα αγωνίσματα
Άνδρες
470
49er
Φιν
Λέιζερ
RS:X

Γυναίκες
470
49erFX
Λέιζερ Ρέιντιαλ
RS:X

Μικτό
Nάκρα 17

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/