Connect with us

STORY

Εδώ μεγάλωσε το μπάσκετ

Published

on

Αν κάτι δε λείπει από τον ελληνικό αθλητισμό, αυτό είναι τα γήπεδα μπάσκετ. Σε κάθε γειτονιά υπάρχει τουλάχιστον ένα ανοιχτό γήπεδο, ενώ εκατοντάδες είναι τα κλειστά σε ολόκληρη την επικράτεια. Πέντε όμως είναι αυτά που ξεχωρίζουν και το καθένα από αυτά κουβαλάει τη δική του ιστορία. Λογικό είναι λοιπόν, το μπάσκετ να παραμένει εδώ και πολλά χρόνια το αγαπημένο άθλημα των Ελλήνων φιλάθλων.

του Γιώργου Συρίδη
[email protected]
follow me @George_Siridis

Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρο (Παλέ ντε Σπορ)
Στις 26 Αυγούστου 1959 ανακοινώνεται από το υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως του (τέως) Βασιλείου της Ελλάδας η ίδρυση του Εθνικού Κλειστού Γυμναστηρίου στη Θεσσαλονίκη. Λίγους μήνες μετά ξεκινάει η κατασκευή του γηπέδου που το 1966 μετά θα μετονομαστεί σε Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρο και τις επόμενες δεκαετίες θα γίνει όχι απλά η κοιτίδα του ελληνικού μπάσκετ, αλλά σύμβολο του ελληνικού αθλητισμού παγκοσμίως.
Ο Πέτρος Τζανέττος, γνωστός αρχιτέκτονας μηχανικός της εποχής, μελέτησε και επέβλεψε το έργο, που κόστισε 70 εκατομμύρια δραχμές. Πρέπει να τονιστεί ότι το πιο δύσκολο σημείο στη διάρκεια της ανέγερσης του γηπέδου ήταν η οροφή του, για την οποία προσκλήθηκαν και εργάστηκαν οι Γάλλοι τεχνικοί Ιβ Γκουγιόν (Yves Guyon) και Τιερί Ζαν Μπλος (Thierry Jean-Bloch) του τεχνικού οίκου Οmnium Technique des Constructions. Τα εγκαίνια του θρυλικού Παλέ έγιναν στις 29 Ιουνίου 1966 από τον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο.
Το σημερινό Αλεξάνδρειο δεν έχει καμία σχέση με αυτό που υπήρχε πριν το 2003. Τότε έκλεισε και ανακαινίστηκε πλήρως για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν 16 μήνες μετά. Η ανακατασκευή του περιελάμβανε καινούργια αποδυτήρια, γραφεία, εξαερισμό, θέρμανση – ψύξη, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, φωτισμό, ηχητικές εγκαταστάσεις, νέα καρεκλάκια, δύο νέους ηλεκτρονικούς πίνακες με video-wall, διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων, μπουτίκ, εστιατόριο και μπαρ.
Φιλοξένησε δεκάδες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις. Ξεχωρίζουν οι αναμετρήσεις Άρη – ΠΑΟΚ στο μπάσκετ, όπου την δεκαετία του ’80 καθήλωσαν όλη την φίλαθλη Ελλάδα, η μάχη Γκάλη – Τζόρνταν στο φιλικό της Εθνικής ομάδας με το Νορθ Καρολάινα το 1983, όπως και ο τελικός του Τσάμπιονς Καπ το 2003, όταν ο Άρης κέρδισε την Πρόκομ και κέρδισε τον 20ο τίτλο της ιστορίας του.
Πριν λίγους μήνες με πρωθυπουργική απόφαση η σάλα του Αλεξανδρείου πήρε το όνομα του Νίκου Γκάλη ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς του κορυφαίου Έλληνα μπασκετμπολίστα.

Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
Το “Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας” κατασκευάστηκε για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου, διοργάνωση που διεξήχθη τον Μάρτιο του 1985 και εγκαινιάστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου στις 16 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους. Κατασκευάστηκε στην παραλία του Νέου Φαλήρου και χρειάστηκε να πέσουν στην θάλασσα εκατοντάδες τόνοι τσιμέντου για να μπουν οι βάσεις για το γήπεδο, που ξεχωρίζει για την οροφή του, η οποία έχει πολλές ομοιότητες με την “Αρένα” του Μιλάνου και το “Παλέ” της Βουδαπέστης.
Κατασκευάστηκε την τριετία 1981-84 από ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες (την επίβλεψη του έργου είχε ο Λάμπης Νικολάου, νυν μέλος της ΔΟΕ) με μελέτη του αρχιτεκτονικού γραφείου “Θύμιος Παπαγιάννης & Συνεργάτες” και απέχει 4 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Πειραιά, 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και 24 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”.
Το 1991 έλαβε το Χρυσό Βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό που διοργάνωσε το IAKS (International Working Group for the Construction of Sports and Leisure Facilities), για την λειτουργικότητα και την ποιότητά του. Έχει χωρητικότητα 14.940 θεατών και το μεγαλύτερο γεγονός που έχει φιλοξενήσει είναι αναμφίβολα ο τελικός του Ευρωμπάσκετ 1987, όταν η Εθνική ομάδα κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης, κερδίζοντας την Σοβιετική Ένωση με 103-101.

ΟΑΚΑ
Το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα κλειστό γήπεδο στην Ελλάδα, 18.500 θεατών, παραδόθηκε σε χρήση το καλοκαίρι του 1995 για την διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ ανδρών και του Μουντομπάσκετ εφήβων. Έκτοτε έχει αποτελέσει έδρα της Εθνικής ομάδας μπάσκετ, των ομάδων μπάσκετ του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του Αμαρουσίου, ενώ στην διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 φιλοξένησε τους αγώνες της ενόργανης γυμναστικής, του τραμπολίνο, καθώς και τους τελικούς του μπάσκετ.
Το κλειστό γυμναστήριο κατασκευάστηκε από την εταιρεία ΑΚΤΩΡ ακριβώς δίπλα από το Ολυμπιακό Στάδιο “Σπύρος Λούης” (και πήρε το ίδιο όνομα), ώστε να πληροί η Ελλάδα τις προϋποθέσεις διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Είναι από τα μεγαλύτερα κλειστά γήπεδα στην Ευρώπη και το χαρακτηριστικό γνώρισμά του είναι η οροφή του “εδραζόμενη σε κατασκευή από μεταλλικό χωροδικτύωμα, το οποίο στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες ύψους 35 μέτρων με απόσταση 108 μέτρα ανάμεσα στα δύο ζεύγη”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Το 2003 έγιναν εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης το κόστος των οποίων ξεπέρασε τα επτά εκατομμύρια ευρώ.
Το μεγαλύτερο γεγονός που έχει φιλοξενήσει είναι σαφώς ο τελικός του μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όταν η Αργεντινή κέρδισε την Ιταλία και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Κλειστό γήπεδο Πυλαίας
Το κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ θεμελιώθηκε το 1990 και χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια μέχρι να παραδοθεί σε χρήση. Είχε κάνει δύο χρόνια νωρίτερα, το 1988, την δωρεά του οικοπέδου ο Γιάννης Δεδέογλου και μαζί με μέρος ενός οικοπέδου που ανήκε στο ΙΚΑ, αποτέλεσαν το μέρος όπου για τον Δικέφαλο χτίστηκε το γήπεδο, με χρήματα του ελληνικού κράτους, όπου ακόμα και σήμερα έχει λόγο και διοργανώνει αθλητικά γεγονότα, πάντα με την συναίνεση του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ.
Στις 7 Σεπτεμβρίου 1995, γίνεται τελετή αγιασμού θεμελίωσης του έργου, αλλά το γήπεδο δεν προχωρά, καθώς υπάρχει αίτημα για αύξηση της χωρητικότητάς του, γεγονός που οδηγεί σε νέα καθυστέρηση.
Στις 30 Οκτωβρίου 1996, εγκρίνεται η νέα προμελέτη του έργου, που προβλέπει την αύξηση της χωρητικότητας σε 8.500 θέσεις, και η πρόταση για ανάθεση στην Θεσσαλονίκη και το γήπεδο του ΠΑΟΚ, της διοργάνωσης του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, λειτουργεί ως έκτακτο μέτρο πίεσης για να ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο στην ώρα του.
Στις 17 Μαΐου 1999, η FIBA αποφασίζει οριστικά την διεξαγωγή του φάιναλ φορ στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει και οι εργασίες επιταχύνονται με γοργούς ρυθμούς. Παραδίδεται για χρήση από την κατασκευαστική εταιρεία ΑΒΑΞ στις αρχές του 2000 και φιλοξενεί καταρχήν το κύπελλο Ελλάδας (1-2 Απριλίου) και εν συνεχεία το κορυφαίο αθλητικό γεγονός μέχρι σήμερα, το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας (18-20 Απριλίου), με τον Παναθηναϊκό να κατακτά το τρόπαιο.

Κλειστό Ελληνικού
Είναι το πιο καινούριο γήπεδο που κατασκευάστηκε στην Αττική. Παραδόθηκε σε χρήση το 2004 για να καλύψει αγωνίσματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το κόστος του κλειστού του Ελληνικού που πλέον αριθμεί 8.500 θέσεις καθήμενων, καθώς αφαιρέθηκαν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας οι κερκίδες στα άνω διαζώματα, ανήλθε στα 49 εκατ. ευρώ (μαζί με την αίθουσα ξιφασκίας, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα).
Εγκαινιάστηκε στις 4 Ιουνίου 2004 με διεθνές τουρνουά μπάσκετ γυναικών. Φιλοξένησε αγώνες μπάσκετ και χάντμπολ στην διάρκεια των Αγώνων και αποτέλεσε έδρα για την ΑΕΚ, τον Πανελλήνιο και τον Πανιώνιο, κυρίως για τους ευρωπαϊκούς αγώνες των συγκεκριμένων ομάδων. Σε αυτό το γήπεδο έγιναν οι τελευταίοι τελικοί κυπέλλου μπάσκετ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.
Έχει κατασκευαστεί στον χώρο που κατελάμβανε το υπόστεγο επισκευής αεροσκαφών της Ολυμπιακής Αεροπορίας, στο παλιό αεροδρόμιο. Την προηγούμενη χρήση του χώρου υποδηλώνει ο μεταλλικός σκελετός του γηπέδου. Είναι και το μόνο στοιχείο που έμεινε για να θυμίζει ότι εκεί όπου τώρα γίνονται αγώνες, πριν λίγα χρόνια επιδιορθώνονταν τα Boeing 747 της Ολυμπιακής!

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/