Connect with us

STORY

Το “αραβικό πανί”

Published

on

Εννέα χρόνια πριν από την έναρξη του παγκοσμίου κυπέλλου του 2022, οι Καταριανοί παρουσίασαν τα σχέδια του πρώτου γηπέδου. Το Αλ Γουάκρα θα είναι και το πρώτο που θα ολοκληρωθεί, για να επιβεβαιώσει το νέο σλόγκαν των διοργανωτών “Expect Delivery” το οποίο αντικατέστησε το “Expect Amazing”.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Μέχρι στιγμής κανένα από τα εννέα νέα γήπεδα που θα φολοξενήσουν το παγκόσμιο κύπελλο του 2002, δεν έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των διοργανωτών αυτό θα γίνει το 2015 και όλα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2019. Χθες όμως δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο του πρώτου από τα γήπεδα, του Αλ Γουάκρα το οποίο είναι εμπνευσμένο από το παραδοσιακό αραβικό πανί και η εταιρεία που το σχεδίασε είναι η αμερικάνικη AECOM σε συνεργασία με την εταιρεία της Ιρακινοβρετανής Ζάχα Χαντίντ (η οποία σχεδιάζει και το Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο για το 2020). Το συγκεκριμένο στάδιο (όπως και όλα τα υπόλοιπα) θα χρηματοδοτηθεί και θα ανήκει στο Κατάρ, η επίβλεψη θα γίνει από την AECOM και την Ζάχα Χαντίντ. Οι εταιρείες που δραστηροποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα, στο Κατάρ είναι κυρίως γαλλικής, βρετανικής, τουρκικής αλλά και ελληνικής προέλευσης. Έξι από αυτές έχουν επιλεχθεί για να συμμετάσχουν στην κατασκευή.
Το γήπεδο θα βρίσκεται 15 χιλιόμετρα νότια της Ντόχα, θα λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και θα κατασκευαστεί σε ένα υδάτινο πάρκο μέσα. Η χωρητικότητα του, θα είναι 45.120 θέσεις για το παγκόσμιο κύπελλο και μετά θα μειωθεί στις 25.500 θέσεις. Στις εγκαταστάσεις του γηπέδου θα υπάρχουν σπα, εμπορικό κέντρο, κλειστά γυμναστήρια και πάρκινγκ για 6000 αυτοκίνητα και 350 λεωφορεία. Ο προγραμματισμός των διοργανωτών κάνει λόγο για τη διεξαγωγή 16 αγώνων κατά τη διάρκεια του μουντιάλ.
Το μεγάλο στοίχημα των κατασκευαστών είναι το σύστημα ψύξης του γηπέδου. Αν και η ΦΙΦΑ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταφέρει τη διαξαγωγή του τουρνουά στην περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, οι Καταριανοί έχουν εγκρίνει την κατασκευή τεράστιου και πανάκριβου μηχανισμού ψύξης ο οποίος θα διατηρεί θερμοκρασία 26 βαθμών τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και στις κερκίδες.
Στην παρουσίαση του σχεδίου, οι Καταριανοί αναφέρθηκαν και στα δικαιώματα των εργατών που δουλεύουν στα εργοτάξια. “Θα υπάρξουν ξεκάθαροι νόμοι τους οποίους θα πρέπει να τηρούν οι κατασκευαστικές εταιρείες. Θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι όσον αφορά την υγεία και την αξιοπρέπεια των εργατών. Για εμάς, οποιοσδήποτε αριθμός θανάτων εργατών πάνω από το… μηδέν δεν είναι αποδεκτός. Ήδη επεξεργαζόμαστε το υπάρχον σύστημα κεφάλα για να υπάρξουν αλλαγές προς το καλύτερο” δήλωσε εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής.

[youtube id=”6DgRTzpIKaY” width=”620″ height=”360″]

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/