Connect with us

STORY

Τους έμεινε η εμπειρία

Published

on

Πάλεψαν, αλλά δεν τα κατάφεραν οι τρεις Έλληνες αθλητές που αγωνίστηκαν χθες το βράδυ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου Εφήβων-Νεανίδων του Γιουτζίν. Η Γεωργία Στεφανίδη κατετάγη 12η στον τελικό του επί κοντώ, ενώ οι Ελευθερία Τερζάκη και Βαλεντίνος Νταμοτσίδης δεν κατάφεραν να προκριθούν από τους προκριματικούς της δισκοβολίας και του επί κοντώ αντίστοιχα.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Η 19χρονη αθλήτρια του ΓΣ Κηφισιάς δεν κατάφερε να πετύχει τη μεγάλη διάκριση στον τελικό του επί κοντώ (στις 04:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας), μένοντας μακριά από το ατομικό της ρεκόρ των 4.12μ. Η Στεφανίδη ξεκίνησε τον αγώνα με άλμα στα 3.80μ., ύψος που ξεπέρασε με τη δεύτερη απόπειρα, ενώ ακολούθως πέρασε τα 3.95μ. με την πρώτη της προσπάθεια. Ωστόσο τα 4.10μ. αποδείχθηκαν ανυπέρβλητο εμπόδιο για την αθλήτρια του Βασίλη Μεγαλοοικονόμου, η οποία ολοκλήρωσε τον τελικό στη 12η θέση.

Νικήτρια αναδείχθηκε το μεγάλο φαβορί του αγωνίσματος, η Ρωσίδα Αλένα Λουτκόβσκαγια με άλμα στα 4.50μ., που αποτελεί νέο ατομικό της ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο, ενώ ισοφάρισε την κορυφαία επίδοση στην ιστορία των αγώνων, που είχε σημειωθεί από τη Σουηδέζα Ανγκέλικα Μπένγκτσον στη Βαρκελόνη το 2012. Ο τελικός ήταν ο πιο ανταγωνιστικός στα 28 χρόνια ζωής του θεσμού, με την Αμερικανίδα Ντεζιρέ Φράιερ –στην ημέρα των 18ων γενεθλίων της- να βελτιώνει το εθνικό ρεκόρ νεανίδων με άλμα στα 4.45μ., που της χάρισε το αργυρό μετάλλιο. Μάλιστα αυτό ήταν το πρώτο μετάλλιο στο επί κοντώ για τις ΗΠΑ στη μακρά ιστορία των αγώνων!

Το χάλκινο μετάλλιο κατέληξε στη Νεοζηλανδή Ελίζα ΜακΚάρτνεϊ, η οποία κατέρριψε το εθνικό ρεκόρ της χώρας της με άλμα επίσης στα 4.45μ., χαρίζοντας παράλληλα το πρώτο «γυναικείο» μετάλλιο στην πατρίδα της από το μακρινό 2002 και τη σφαιροβόλο Βάλερι Άνταμς. Ενδεικτικό της ποιότητας του τελικού είναι το γεγονός ότι η Αυστραλέζα Νίνα Κένεντι έμεινε εκτός βάθρου, παρότι βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ με άλμα στα 4.40μ., επίδοση που οποιαδήποτε άλλη χρονιά θα της εξασφάλιζε τουλάχιστον το ασημένιο μετάλλιο. Με τη νίκη της αυτή, η 18χρονη Λουτκόβσκαγια έγινε η τρίτη Ρωσίδα επικοντίστρια που κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων, μετά τη θρυλική Γιέλενα Ισινμπάγεβα το 2000 και τη Βαλέρια Βόλικ στους αγώνες του 2008.

Το πρόγραμμα της χθεσινής ημέρας για τα ελληνικά χρώματα είχε ξεκινήσει με την προσπάθεια του Νταμοτσίδη, ο οποίος συμμετείχε στο 1ο προκριματικό γκρουπ του επί κοντώ, ολοκληρώνοντας τον αγώνα του με άλμα στα 5.00μ. Ο άλτης του ΓΣ Ελ. Βενιζέλος ξεκίνησε τον προκριματικό με άλμα στα 4.70μ., περνώντας τον πήχυ με τη δεύτερη προσπάθεια, ενώ στη συνέχεια ξεπέρασε εύκολα τα 4.85μ. και τα 5.00μ. με την πρώτη. Δυστυχώς όμως, ο αθλητής του Γιώργου Σταμπολάκη απέτυχε στα 5.10μ., επίδοση που είναι και το ατομικό του ρεκόρ (από το Βαλκανικό πρωτάθλημα των Σερρών στις 6 Ιουλίου), καταλαμβάνοντας τελικά την 12η θέση.
Η συνέχεια του αγωνιστικού προγράμματος είχε δοθεί για την Εθνική μας ομάδα με την Ελευθερία Τερζάκη, η οποία κατετάγη 12η στο 2ο προκριματικό γκρουπ της δισκοβολίας και 27η στο σύνολο. Η αθλήτρια του Αλέξανδρου Παπαδημητρίου, που ταξίδεψε στο Όρεγκον με κορυφαία επίδοση τα 48,95μ., επίσης από το Βαλκανικό πρωτάθλημα των Σερρών, ξεκίνησε μουδιασμένα τον αγώνα της, έχοντας άκυρη βολή στην πρώτη βολή της. Στις επόμενες δύο προσπάθειές της, η Κρητικοπούλα της ΓΕ Ηρακλείου έστειλε τον δίσκο στα 41.29μ. και 44.15μ. αντίστοιχα, επιδόσεις που δεν στάθηκαν όμως αρκετές για να της χαρίσουν την πρόκριση, με την τελευταία αθλήτρια που προκρίθηκε να έχει βολή στα 49.15μ. Σημειώνεται ότι το όριο των 52.00μ. κατάφεραν να πιάσουν τελικά εννιά από τις αθλήτριες.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/