Connect with us

INTERVIEW

«Το στοίχημα του χάντμπολ»

Published

on

Ο νέος πρόεδρος της ομοσπονδίας του χάντμπολ, Κώστας Γκαντής μίλησε στο Sportsfeed για τις άμεσες προτεραιότητες που βάζει η καινούρια διοίκηση του αθλήματος.

του Ηλία Τάταλα
[email protected]

Η αναβάθμιση της Α1 σε επίπεδα προβολής και μάρκετινγκ, η ανάπτυξη στις μικρές ηλικίες μέσα από ένα νέο πρόγραμμα ώστε να βελτιωθεί ποιοτικά το επίπεδο των αθλητών, οι οφειλές της ομοσπονδίας στα σωματεία και οι στόχοι για τις Εθνικές ομάδες, μπήκαν στο τραπέζι της συζήτησης με τον τέως γενικό γραμματέα και πρόεδρο, από χθες, της ομοσπονδίας.

Το στοίχημα για αυτή τη διοίκηση ποιο είναι;
«Το στοίχημα, μέσα στην περίοδο της κρίσης είναι διπλό. Ο πρώτος στόχος είναι η ποιοτική αναβάθμιση του αθλήματος και αυτό σημαίνει γερή ανάπτυξη με στοχευμένες κινήσεις, πρωτάθλημα και Εθνικές ομάδες. Αναδιοργάνωση της δομής του αθλήματος και αθλητική κουλτούρα σε όλες τις εκφάνσεις. Για να σταθεί το χάντμπολ στο αθλητικό στερέωμα πρέπει να κάνει αυτό που έκαναν και τα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα με μεγάλη επιτυχία. Πρέπει να βασιστεί σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα παράγει αθλητές με ποιοτικά χαρακτηριστικά τέτοια, έτσι ώστε να ενισχυθούν τα πρωταθλήματα και να συμπαρασύρει τους οργανωμένους συλλόγους, στους οποίους θα βασιστούμε. Επιπλέον, μέσα από την αναπτυξιακή διαδικασία θα προσπαθήσουμε να εμφυτεύσουμε νέα σωματεία στις όμορες περιοχές, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις πρώτες φάσεις των πρωταθλημάτων. Το ζητούμενο είναι η παραγωγή ποιοτικών αθλητών που θα ενισχύσουν τις ομάδες της Α2 και της Α1».

Αυτό για να συμβεί και να υπάρξει ανάπτυξη, δεν προϋποθέτει ότι η βιτρίνα του αθλήματος, δηλαδή η Α1 και η Εθνική ομάδα, θα πρέπει να είναι ελκυστική;
«Υπάρχει ολόκληρη διαδικασία προσέλκυσης αθλητών την οποία εγγυάται ο μηχανισμός της ανάπτυξης. Αυτός ο μηχανισμός περιλαμβάνει 15 αναπτυξιακούς προπονητές, που θα πάρουν σαφείς εντολές για το πώς θα βοηθήσουν τα σωματεία να δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε να έρθουν τα παιδιά στο χάντμπολ. Θα δοθεί στη δημοσιότητα συγκεκριμένο πλάνο, το οποίο θα εξηγεί ακριβώς τον τρόπο και τις γεωγραφικές περιοχές της ανάπτυξης. Υπάρχουν περιοχές, όπως η Νότια Πελοπόννησος και η Κεντρική Ελλάδα, που θα πρέπει να γίνουν πρώτοι στόχοι στην επόμενη διετία και παράλληλα να δημιουργηθούν περισσότερα σωματεία στις περιοχές που ήδη υπάρχει ανάπτυξη. Το ζήτημα της ανάπτυξης στο ελληνικό χάντμπολ δεν είναι οικονομικό. Είναι θέμα θέλησης. Μεράκι και δουλειά χρειάζεται».

Η δημιουργία λίγκας για την Α1 είναι μέσα στους στόχους σας;
«Όχι. Δεν έχω σκέψεις για λίγκα. Η σκέψη μου έχει να κάνει με το πώς θα ενισχύσουμε οικονομικά τα σωματεία, πώς θα εγγυηθούμε πρωταθλήματα ανταγωνιστικά και αξιόπιστα, αλλά και πώς θα δημιουργήσουμε αναπτυξιακές δομές για να υπάρχει ποιοτική παραγωγή αθλητών. Πρότασή μας, όμως, είναι να δημιουργηθεί μία επιτροπή ειδικά για την Α1, με έναν εκπρόσωπο από κάθε ομάδα και έναν εκπρόσωπο της ΟΧΕ, που θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και θα είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος, θα συνεργάζεται με την επιτροπή μάρκετινγκ και θα συνεργάζεται με την κεντρική επιτροπή διαιτησίας».

Θα υπάρξει βελτίωση στην προβολή του πρωταθλήματος;
«Εκατό τοις εκατό. Είναι υποχρεωτικό αυτό. Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε το επόμενο κιόλας πρωτάθλημα να είναι πολύ διαφορετικό ως προς την οργάνωση και την προβολή. Και οι ίδιοι οι σύλλογοι πρέπει να είναι συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια με την οργάνωσή τους σε θέματα προβολής».

Θα επιδιώξετε το «κούρεμα» των οφειλόμενων οδοιπορικών στα σωματεία όπως αναφέρετε στο σχεδιασμό;
«Είναι μονόδρομος και νομίζω ότι είναι δίκαιο και για την ομοσπονδία και για τα σωματεία. Οι επιχορηγήσεις της ομοσπονδίας μειώθηκαν κατά 57% τα προηγούμενα χρόνια και πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει ανάλογη αναπροσαρμογή των οφειλομένων. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη βιώσιμη λύση και δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν οδοιπορικά από εδώ και πέρα. Για να προχωρήσουμε χρειάζεται συναίνεση, υποχωρήσεις και κοινή στρατηγική. Σήμερα η οφειλή στα σωματεία είναι 975.000 ευρώ, προτείνουμε να αναπροσαρμοστεί στις 410.000 και να αποπληρωθεί ως το 2017, με βάση πάντα τα σημερινά δεδομένα».

Για τις εθνικές ομάδες ο στόχος ποιος είναι;
«Οι εθνικές ομάδες πρέπει να επανακαθορίσουν το ρόλο τους, αναφορικά με τον τρόπο που χτίζονται. Έχουμε έναν προπονητή (σ.σ. Γιώργος Κρανάκης) που ξέρει να χτίζει ομάδες. Θα μιλήσω μαζί του διεξοδικά τις επόμενες ημέρες, θα στελεχωθεί η Επιτροπή Εθνικών ομάδων και νομίζω ότι πρέπει να έχουμε δομικές αλλαγές. Ο προφανής στόχος είναι η συμμετοχή στις τελικές φάσεις των μεγάλων διοργανώσεων».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/