Connect with us

ΒΡΑΖΙΛΙΑ 2014

Το φαινόμενο Κλόζε

Published

on

Ο Μίροσλαβ Κλόζε μπήκε οριστικά στο ποδοσφαιρικό πάνθεον, καθώς σκόραρε για 15η φορά σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου , ισοφαρίζοντας την επίδοση του θρυλικού Βραζιλιάνου Ρονάλντο.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Όταν έφτασε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 1986, σε ηλικία οκτώ ετών, ήξερε μόλις δύο λέξεις: «Ja» (Ναι) και «Danke» (Ευχαριστώ). Κι όμως, 28 χρόνια μετά, ο σέντερ φορ της Λάτσιο και της εθνικής Γερμανίας, που γεννήθηκε στο Όπολε της Πολωνίας, είναι και με τη βούλα ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία των «πάντσερ». Ο αειθαλής Κλόζε μπήκε ως αλλαγή στο 69ο λεπτό της αναμέτρησης με την Γκάνα, και μόλις δύο λεπτά αργότερα πέτυχε με προβολή το χρυσό γκολ της ισοφάρισης (2-2), στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα! Με αυτό το γκολ, ο αγαπημένος των Γερμανών «Μίρο» έφτασε τα 15, πιάνοντας το «Φαινόμενο» Ρονάλντο Λουίς Ναζάριο ντε Λίμα στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών σε μουντιάλ, και πλέον απειλεί να τον εκθρονίσει στα επόμενα παιχνίδια της «νασιονάλμανσαφτ». Ο ίδιος ο Ρονάλντο (ο αυθεντικός) αμέσως μετά την επίτευξη του γκολ από τον Κλόζε, ανέβασε στο twitter τη φράση «Καλώς ήρθες στο κλαμπ», στο οποίο είναι μόνο οι δυο τους…
Τα ρεκόρ δεν σταματούν όμως εδώ για τον 36χρονο Κλόζε, καθώς με το τέρμα που πέτυχε κόντρα στους Γκανέζους έγινε μόλις ο τρίτος ποδοσφαιριστής που σκοράρει σε τέσερα διαδοχικά μουντιάλ (2002-2014), μετά τον συμπατριώτη του Ούβε Ζέλερ, και τον «βασιλιά» της Βραζιλίας, Πελέ (αμφότεροι μεταξύ 1958-1970). Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι ο Γερμανός είναι ο ένας από τους δύο μόλις ποδοσφαιριστές στην ιστορία των παγκοσμίων κυπέλλων (μαζί με τον Περουβιανό θρύλο Τεόφιλο Κουμπίγιας), που έχουν πετύχει τουλάχιστον πέντε γκολ σε δύο διαφορετικά μουντιάλ, αλλά και ο μοναδικός που έχει σκοράρει τουλάχιστον τέσσερα γκολ σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις!
Πλέον τα βλέμματα ολόκληρου του ποδοσφαιρικού κόσμου στρέφονται στην αναζήτηση του ιστορικού 16ου γκολ του Κλόζε, αρχής γενομένης με το επόμενο παιχνίδι της Γερμανίας κόντρα στις ΗΠΑ (την Πέμπτη 26 Ιουνίου), αφού όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, το μουντιάλ της Βραζιλίας θα είναι και το τελευταίο της λαμπερής καριέρας του. Τα χρόνια έχουν περάσει άλλωστε και αυτό φάνηκε από την κλασσική εναέρια κωλοτούμπα που κάνει κάθε φορά που σημειώνει γκολ. Παλιότερα ήταν επιπέδου… Μελισσανίδη. Πλέον μετά βίας την ολοκληρώνει όρθιος…

Το φαινόμενο Κλόζε

  • Είναι ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών στην εθνική Γερμανίας, με 70 γκολ σε 133 αγώνες.
  • Στις 6 Ιουνίου 2014, κόντρα στην Αρμενία, σκόραρε το 69ο τέρμα του, εκθρονίζοντας τον «μπόμπερ» Γκερντ Μίλερ από την κορυφή (68 γκολ).
  • Με τα πέντε γκολ που σκόραρε στο μουντιάλ της Γερμανίας το 2006, είχε αναδειχτεί ο κορυφαίος σκόρερ της διοργάνωσης και ο πρώτος Γερμανός που το κατάφερε μετά την ενοποίηση της χώρας, το 1990.
  • Στο παρθενικό του μουντιάλ, το 2002 στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, είχε πετύχει πέντε γκολ και μάλιστα όλα με κεφαλιές, παρά το όχι ιδιαίτερα μεγάλο ύψος του (1,84μ.).

    Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

    */