Connect with us

STORY

Το χρυσάφι του Κρουγκλόφ

Published

on

Για 22.410 ευρώ εκπλειστηριάστηκε το χρυσό μετάλλιο που είχε κατακτήσει ο Σοβιετικός Νικολάι Κρουγκλόφ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ίνσμπρουκ το 1976 , στο αγώνισμα σκυταλοδρομίας του διάθλου.

του Νίκου Κούδα
[email protected] follow me @nkoudas

Το πολύτιμο μετάλλιο, ένα από τα μόλις 71 που είχαν απονεμηθεί στους Αγώνες της αυστριακής πόλης, πωλήθηκε σε άγνωστο συλλέκτη στη δημοπρασία που διοργάνωσε η βοστωνέζικη εταιρεία «RR Auction» και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, καθώς από τα 14 Ολυμπιακά μετάλλια που βγήκαν στο σφυρί, όλα βρήκαν νέους κατόχους. Μάλιστα, το Ολυμπιακό κειμήλιο βρισκόταν μέσα στο αυθεντικό, δερμάτινο κουτί του, φέροντας την ερυθρόλευκη κορδέλα στα χρώματα της αυστριακής σημαίας.

Στην ίδια δημοπρασία εκπλειστηριάστηκε και το πλέον σπάνιο κομμάτι της συλλογής, ένα χάλκινο μετάλλιο από τα μόλις 36 που είχαν δημιουργηθεί για τους Χειμερινούς Αγώνες του 1936 στο Γκάρμις-Πάρτενκιρχεν της Γερμανίας, το οποίο αποκτήθηκε τελικώς έναντι 17.500 ευρώ, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για ένα ποσό που θα ξεπερνούσε τις 20.000. Άλλα μετάλλια που πωλήθηκαν από τον αμερικανικό οίκο δημοπρασιών ήταν το χάλκινο μετάλλιο του Σουηδού αθλητή του χόκεϊ επί πάγου, Μπο Μπέργκλουντ, από τους Αγώνες της Λέικ Πλάσιντ το 1980, που έπιασε 12.650 ευρώ, το αργυρό μετάλλιο του Βρετανού τενίστα Χένρι Λιφ από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 1908, έναντι τιμήματος 8.760 ευρώ, ενώ στην ίδια τιμή πωλήθηκαν και τα δύο μετάλλια (αργυρό και χάλκινο) του στίβου, που είχε κατακτήσει ο πρώτος Αφροαμερικανός δρομέας ταχύτητας, Ερλ Τζόνσον, το 1924 στο Παρίσι.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της «RR Auction», Μπόμπι Λίβινγκστον, έμεινε εντυπωσιασμένος από την έκβαση της δημοπρασίας. «Η εταιρεία μας είναι ενθουσιασμένη με τα αποτελέσματα, αφού ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε προσφέρει Ολυμπιακά μετάλλια. Προφανώς όμως έχουμε αγοραστές για τέτοιου είδους αντικείμενα και σκοπεύουμε να διοργανώσουμε ακόμη μία δημοπρασία με Ολυμπιακό θέμα στο προσεχές μέλλον. Όπως φάνηκε, οι συλλέκτες ήταν πολύ ενημερωμένοι και γνώριζαν καλά ποια ήταν τα πιο ποθητά Ολυμπιακά κομμάτια μας».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/