Connect with us

STORY

Υπερθέαμα στην άμμο

Published

on

Ένα από πιο εντυπωσιακά αθλήματα της παραλίας, η πάλη στην άμμο, θα έχει την τιμητική της σε λίγες μέρες και η Κατερίνη θα γίνει το παγκόσμιο επίκεντρο.

του Ηλία Τάταλα
[email protected]

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στις διοργανώσεις αθλητικών γεγονότων στην άμμο, καθώς συνδυάζουν τουριστικά και αθλητικά οφέλη, με σχετικά χαμηλό κόστος. Μία από αυτές τις διοργανώσεις θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 6 Ιουλίου στην παραλία της Κατερίνης. Είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα πάλης στην άμμο για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες αθλητών.
Διακόσιοι αθλητές και αθλήτριες από 19 χώρες, περισσότεροι 100 συνοδοί προπονητές και επίσημοι, αλλά και εκατοντάδες αθλητές που αναμένεται να κατακλύσουν τις κερκίδες, συνθέτουν την ταυτότητα της διοργάνωσης. Το θέαμα αναμένεται ιδιαίτερα εντυπωσιακό και όσοι βρεθούν το συγκεκριμένο διάστημα στην παραλία της Κατερίνης, θα χάσουν αν δεν πάρουν μία γεύση.

Αυτοχρηματοδοτούμενοι αγώνες
Όπως εύστοχα σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης, Κώστας Θάνος, «οι ξένοι που θα πάρουν μέρος στους αγώνες θα είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές διαφήμισης. Αξίζει να πούμε ότι η διοργάνωση δε θα επιβαρύνει με έξτρα χρήματα τα ταμεία της Πολιτείας. Προσπαθούμε με τα έσοδα από τις χορηγίες και, εάν χρειαστεί, από τον ετήσιο προϋπολογισμό μας να διοργανώσουμε ένα ελκυστικό πρωτάθλημα».

Οι κανονισμοί
Ο αγωνιστικός χώρος είναι ένας κύκλος με διάμετρο έξι μέτρων. Οι αθλητές φορούν μόνο ένα σορτς. Η πάλη μεταξύ των δύο αθλητών είναι όρθια και όποιος νομίζει ότι το αγώνισμα είναι εύκολο δεν έχει παρά να προσπαθήσει να παλέψει πάνω στην άμμο, κάτω από τον καυτό ήλιο και να κάνει λαβή στον αντίπαλο με τον ιδρώτα να ρέει.
Ένα πόντο παίρνει ο αθλητής που θα ρίξει τον αντίπαλό του στην άμμο ή που θα τον βγάλει εκτός αγωνιστικού χώρου. Δύο πόντους παίρνει ο αθλητής που θα καταφέρει με τη λαβή του να ακουμπήσουν οι ώμοι του αντιπάλου στην άμμο (πτώση). Νικητής είναι ο αθλητής που θα συγκεντρώσει πρώτος δύο πόντους.
Για τους άνδρες οι κατηγορίες βάρους είναι τέσσερις: -70 κιλά, -80 κιλά, -90 κιλά και +90 κιλά. Στις γυναίκες, οι τρεις κατηγορίες βάρους είναι τα -60 κιλά, -70 κιλά και +70 κιλά.

Η ιστορία
Η διεθνής ομοσπονδία πάλης (FILA) αποφάσισε να υιοθετήσει την πάλη στην άμμο στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 2004. Ο σκοπός ήταν να συμπεριληφθούν όλα τα στιλ της παραδοσιακής πάλης σε ένα άθλημα στην άμμο, αφενός για εμπορικούς λόγους και αφετέρου για να επιμηκυνθεί η αγωνιστική περίοδος και μέσα στο καλοκαίρι. Ο θεσμός των παγκόσμιων πρωταθλημάτων γίνεται όλο και πιο ισχυρός χρόνο με το χρόνο. Χαρακτηριστικά, το περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Μαρόκο έγινε πόλος έλξης για χιλιάδες φιλάθλους με τις εικόνες να κάνουν το γύρο του κόσμου. Το διακύβευμα για τη FILA, στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει για τη διοργάνωση των Παγκόσμιων Αγώνων Αθλημάτων της άμμου, είναι να ενταχθεί στο πρόγραμμα και αυτό το είδος της πάλης δίπλα σε σπορ όπως το μπιτς βόλεϊ, το μπιτς σόκερ και το μπιτς χάντμπολ.

Ο Τασκούδης και οι 49
Η ελληνική ομάδα αποτελείται από 50 αθλητές στις κατηγορίες ανδρών – γυναικών, εφήβων – νεανίδων και παίδων κορασίδων. Επικεφαλής της ελληνικής ομάδας είναι ένας σπουδαίος παλαιστής, ο Απόστολος Τασκούδης, που πέρσι στο Μαρόκο στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στα 70 κιλά. Το 2004, σε ηλικία 19 ετών ήταν έκτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας στην ελευθέρα και σήμερα ο Σερραίος αθλητής είναι ένα από τα κορυφαία ονόματα της διοργάνωσης, καθώς θα πρέπει να υπερασπιστεί τον τίτλο του.

Την ελληνική ομάδα αποτελούν οι εξής αθλητές και αθλήτριες
Άνδρες
70κ.: Απόστολος Τασκούδης, Γκεόργκι Αβκοπασβίλι, Χρήστος Ναβροζίδης. 80κ.: Παύλος Κυριακίδης, Γεώργιος Κουλουχίδης, Παύλος Ματσουκατίδης. 90κ. Θεοδόσιος Παυλίδης, Δημήτρης Παπαδόπουλος και Ηλίας Μπούκης. +90κ. Χρήστος Νυφαδόπουλος, Λεωνίδας Σάββας, Θεόφιλος Αμπατζής.
Εφηβοι
60 κ.: Φώτης Παπαδάκης, Χαράλαμπος Αγκαφανίδης, Πέτρος Γεροντίδης, 70κ.: Θεόδωρος Ιωσηφίδης, Γκεόργκι Αβκοπασβίλι, Χαράλαμπος Λοϊζίδης, 80κ.: Παύλος Κυριακίδης, Γκελάκης Ματσουκατίδης, Παύλος Ματσουκατίδης, +80κ.: Χρήστος Μαυρίδης, Παύλος Ποιμενίδης, Γεώργιος Χαλκίδης.
Παίδες
60κ.: Γεννάδιος Καρυπίδης, Ηλίας Μαραντίδης, Γεώργιος Γεωργιάδης, 70κ.: Κυριάκος Παπαδόπουλος, Θεόδωρος Ιωσηφίδης και Βασίλης Κούτσης, +70κ.: Θεόδωρος Κυριακίδης, Παναγιώτης Σαββίδης και Αλέξανδρος Τσαντικίδης.
Γυναίκες
60κ.: Ευδοξία Παυλίδου, Αικατερίνη Παπαθεοδώρου, Ευαγγελία Κουτσούκη, 70κ.: Ειρήνη Γαβρανίδου, Χριστίνα Χατζηνικολάου, Αθηνά Γιαννουσά, +70κ.: Αικατερίνη Πιτσιάβα, Κωνσταντίνα Παπαζήση.
Νεάνιδες
50κ.: Στέλλα Νουλίκα, 60κ.: Ειρήνη Γαβρανίδου, Μαρία Κριαρίδου, Χριστίνα Αμπατζή.
Κορασίδες
50κ.: Ιορδανία Καραθάνου, Ελένη Παπαμιχαήλ. +50κ.: Λυγερή Βούλγαρη, Μαρκέλα Τζουμπουσλή, Ελένη Καρατζά.

Απ’ όλο τον κόσμο
Οι 19 χώρες που έχουν δηλώσει συμμετοχή στους αγώνες είναι οι Ολλανδία, Σουηδία, Ρουμανία, Εσθονία, Βενεζουέλα, Ρωσία, Αυστρία, Κροατία, Ινδία, Ιράκ, Νορβηγία, Ουγγαρία, Αμερική, Κύπρος, Καζακστάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γουινέα, Τουρκία και Ελλάδα). Η δεύτερη μεγαλύτερη αποστολή μετά από εκείνη της Ελλάδας, είναι από τη Βενεζουέλα, καθώς αποτελείται από 28 αθλητές και 16 αθλήτριες.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/