Connect with us

OLYMPICS

Φάντασμα στον αθλητισμό

Published

on

Ο ένας άνθρωπος του ελληνικού αθλητισμού μετά από τον άλλο δηλώνουν άγνοια για τη δουλειά της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συγκρότησε ο Γιάννης Ανδριανός (φωτογραφία). Από την 29 Οκτωβρίου 2013 που υπογράφηκε από τον τότε υπουργό πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο και τον υφυπουργό αθλητισμού η σχετική απόφαση, η σύνθεση της επιτροπής έχει διαφοροποιηθεί επειδή κάποιοι αρνήθηκαν να γίνουν κομπάρσοι σε ένα τόσο σημαντικό έργο.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Με πιο πρόσφατη αποχώρηση εκείνη του Αριστείδη Κορέα, του εισαγγελέα που ερευνά το ενδεχόμενο να υπάρχει εγκληματική οργάνωση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Κορέας είχε τον ρόλο του αναπληρωτή προέδρου, αλλά και του συντονιστή. Προφανώς κατά την απουσία του Σταμάτη Δασκαλόπουλου. Ο τελευταίος, ως αντιεισαγγελέας Εφετών και ως γενικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών ανέλαβε καθήκοντα προέδρου.
Στους 11 μήνες που ακολούθησαν, αρκετά από τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής εξέφρασαν τον προβληματισμό του επειδή αγνοούσαν βασικά θέματα από την πορεία του νομοσχεδίου. «Δεν έχουμε κληθεί ούτε μία φορά», μας αποκάλυψαν τουλάχιστον τέσσερα άτομα που υποτίθεται πως θα έπαιζαν ρόλο με τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους.

Το τοπίο μπερδεύεται ακόμα περισσότερο από τις διαρροές που θέλουν τον Γιάννη Ανδριανό και τους συνεργάτες του να έχουν έτοιμο το νομοσχέδιο και, μάλιστα, να προωθούν μέσα στον Οκτώβριο τη δημοσίευσή του στη διαύγεια. Για να γίνει η δημόσια διαβούλευση. Έστω και αν καλά – καλά δεν έχουν συζητήσει οι συνεργάτες του υφυπουργού Αθλητισμού με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Την ΕΟΕ εκπροσωπεί ο Μανώλης Κατσιαδάκης, ο οποίος γνωρίζει ελάχιστα πράγματα από το έργο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου δέχθηκε πρόσκληση για να παραβρεθεί τη Δευτέρα 29 του μήνα στη ΓΓΑ και να καταθέσει τις σκέψεις, τις ιδέες και τις προτάσεις της ΕΟΕ μαζί με τον πρόεδρο Σπύρο Καπράλο. Αλλά μέσα σε τρεις μέρες τι προτάσεις να ετοιμάσει ένας σοβαρός άνθρωπος; Πώς μπορεί να καθίσει σε ένα τραπέζι χωρίς να γνωρίζει το αρχικό κείμενο που έχουν κατά νου οι συνεργάτες του Ανδριανού ως θεσμικό πλαίσιο του ελληνικού αθλητισμού; Είναι σοβαρά τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις.

Η ΕΟΕ, πάντως, έχει στείλει εδώ και καιρό τα δικά της μηνύματα στην πολιτεία. Με έμφαση στη διαφοροποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος, ώστε να απεμπλακεί το αθλητικό κίνημα από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και έτσι να καταφέρει να αυτοχρηματοδοτηθεί. Εξέλιξη απαραίτητη για την επιβίωση του ελληνικού αθλητισμού, αλλά δίχως προφανώς να απασχολεί την πολιτική ηγεσία. Αν και τη θέση της πολιτείας θα τη μάθουν τα μέλη της ΕΟΕ μετά από την επίσκεψη του Σπύρου Καπράλου στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή το μεσημέρι της Δευτέρας… Αν τη μάθουν…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/