Connect with us

STORY

«Έδυσε» το πρωινό άστρο

Published

on

Οριστικό αντίο στις πίστες είπε ο Αυστριακός Τόμας Μόργκενστερν, τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του άλματος με σκι, λίγους μήνες μετά την επιστροφή του από μία σειρά σοβαρών τραυματισμών.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Σε ηλικία μόλις 27 ετών, ο Μόργκενστερν (που στα γερμανικά μεταφράζεται ως «πρωινό άστρο») αποφάσισε να κρεμάσει τα πέδιλά του, γράφοντας τον άδοξο επίλογο σε μία λαμπρή καριέρα στη διάρκεια της οποίας κατέκτησε τα πάντα: τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια (Τορίνο 2006 σε ατομικο και ομαδικό, Βανκούβερ 2010 στο ομαδικό), ένα αργυρό (Σότσι 2014 στο ομαδικό), 11 χρυσά, δύο αργυρά και τρία χάλκινα μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα, 23 νίκες σε παγκόσμια κύπελλα, τα τουρνουά Φορ Χιλς και Νόρντικ, καθώς και τρία γκραν πρι. Γεννημένος στις 30 Οκτωβρίου 1986 στη μικρή κωμόπολη Σπίταλ αν ντερ Ντράου, ο Μόργκενστερν έδειξε από μικρός την έφεσή του στο σκι, κερδίζοντας τον χαρακτηρισμό του πιο αυθεντικού ταλέντου στις μικρές ηλικίες του αγωνίσματός του. Άλλωστε μεγαλώνοντας κάτω από την επιβλητική σκιά των Άλπεων, το αθλητικό του μέλλον ήταν προδιαγεγραμμένο από νωρίς. Η θριαμβευτική πορεία του το επιβεβαίωσε πολύ σύντομα, καθώς έγινε ο πρώτος χρυσός Αυστριακός Ολυμπιονίκης στο ατομικό άλμα για πρώτη φορά από το μακρινό 1992, αλλά και ο πιο επιτυχημένος αθλητής της πατρίδας του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά τον θρυλικό Φέλιξ Γκότβαλντ που είχε κατακτήσει επτά μετάλλια στο βορινό σύνθετο σκι.

Δυστυχώς, οι δύο τρομακτικοί, συνεχόμενοι τραυματισμοί που υπέστη τον περασμένο Δεκέμβριο και Ιανουάριο στο κεφάλι και τους πνεύμονες από άσχημες πτώσεις στην προπόνηση, φαίνεται ότι επέσπευσαν την απόφασή του. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι είχε καταφέρει να επιστρέψει δυνατότερος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι μετά τις χειρουργικές επεμβάσεις στς οποίες υπεβλήθη, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο. Πέρα βέβαια από τις παραλίγο θανάσιμες εμπειρίες του, ίσως ο Μόργκενστερν να επηρεάστηκε σημαντικά και από τη γέννηση της μοναχοκόρης του, Λίλι, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2012.

«Κάνω ένα άλμα σε μία νέα ζωή, και πραγματικά ανυπομονώ γι’ αυτό», δηλώνει ο 27χρονος άλτης που εξέπληξε τον κόσμο των χειμερινών αγωνισμάτων με την πρόωρη αποχώρησή του. Όπως συμπληρώνει όμως, «Θέλω να υπερισχύσουν όλες οι θετικές αναμνήσεις».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/