Connect with us

OLYMPICS

Χάνει αθλητές και χρήμα

Published

on

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, στο Ρίο, ο κλασσικός αθλητισμός θα έχει απώλειες σε αριθμό συμμετεχόντων αλλά και σε έσοδα.

του Ηλία Τάταλα
[email protected]

Το 2012, στο Λονδίνο συμμετείχαν 2.231 αθλητές του στίβου, αριθμός που αποτέλεσε ρεκόρ και ήδη η ΔΟΕ σε συνεργασία με την ΙΑΑΦ αποφάσισαν να ρίξουν αυτό το νούμερο.
Έτσι, μάξιμουμ, στους Ολυμπιακούς της Βραζιλίας θα αγωνιστούν 2.000 αθλητές. Ακόμη κι έτσι, όμως, ο στίβος θα έχει τους περισσότερους αθλητές απ’ όλα τα σπορ. Την είδηση επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Νικ Ντέιβις και πρόσθεσε ότι «στο Λονδίνο είχε επικρατήσει ένας παραλογισμός. Η ΙΑΑΦ έχει αποδεχθεί τους 2.000 αθλητές ως ανώτατο όριο στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Η δεύτερη απώλεια αφορά στα έσοδα της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Στους Αγώνες του Λονδίνου ο στίβος βρισκόταν στην πρώτη βαθμίδα δημοφιλίας των αθλημάτων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η IAAF να εισπράξει περίπου 33 εκατομμύρια ευρώ, από την πίτα των 384 εκατομμυρίων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Ολυμπιακών και τις χορηγίες. Πλέον, η απόφαση της ΔΟΕ είναι να συμπεριληφθούν στην πρώτη βαθμίδα τόσο ο υγρός στίβος, όσο και η γυμναστική, κάτι που σημαίνει ότι η IAAF θα πάρει λιγότερα χρήματα καθώς FINA και FIG προβιβάστηκαν. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι θα υπάρξει εξίσου μοιρασιά στις τρεις ομοσπονδίες. Άλλωστε το άθλημα του στίβου διαθέτει περίπου 1.500.000 εισιτήρια σε κάθε Ολυμπιάδα, αριθμό που ξεπερνά μόνο το ποδόσφαιρο στα παγκόσμια κύπελλα. Με βάση τη δημοφιλία και την εμπορικότητα, ο στίβος θα έχει και πάλι τη μερίδα του λέοντος. Φυσικά θα πρέπει να περιμένουμε και την ανακοίνωση της ΔΟΕ για τα ποσά που θα διατεθούν, καθώς ακόμα δεν έχει υπάρξει καμία αναφορά στα μεγέθη του Ρίο.

Αναλυτικά οι βαθμίδες που υπήρχαν το 2012 και τα χρήματα που εισέπραξε κάθε ομοσπονδία από τη ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.
Α γκρουπ (33 εκατομμύρια ευρώ σε κάθε ομοσπονδία): Στίβος
Β γκρουπ (16 εκατομμύρια ευρώ σε κάθε ομοσπονδία): Υγρός στίβος, μπάσκετ, ποδηλασία, ποδόσφαιρο, γυμναστική, τένις, βόλεϊ.
Γ γκρουπ (11,8 εκατομμύρια ευρώ σε κάθε ομοσπονδία): Ιππασία, χάντμπολ, κωπηλασία.
Δ γκρουπ (10,3 εκατομμύρια ευρώ σε κάθε ομοσπονδία): Τοξοβολία, μπάντμιντον, πυγμαχία, κανόε / καγιάκ, ξιφασκία, τζούντο, μοντέρνο πένταθλο, ιστιοπλοΐα, σκοποβολή, πινγκ πονγκ, τάε κβον ντο, τρίαθλο, άρση βαρών, πάλη.

Στο Ρίο, το 2016, οι βαθμίδες διαμορφώνονται ως εξής:
Α γκρουπ: Υγρός Στίβος, στίβος, γυμναστική.
Β γκρουπ: Μπάσκετ, ποδηλασία, ποδόσφαιρο, τένις, βόλεϊ.
Γ γκρουπ: Τοξοβολία, πυγμαχία, τζούντο, κωπηλασία, σκοποβολή, πινγκ πονγκ, άρση βαρών.
Δ γκρουπ: Κανόε καγιάκ, ιππασία, ξιφασκία, χάντμπολ, χόκεϊ, ιστιοπλοΐα, τάε κβον ντο, τρίαθλο, πάλη.
Ε γκρουπ: Μοντέρνο πένταθλο, γκολφ, ράγκμπι.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/