Connect with us

OLYMPICS

Χωρίς Ομπάμα οι Αγώνες

Published

on

Επίσημο μποϊκοτάζ για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, δεν υπάρχει. Ωστόσο όμως ήδη υπάρχουν “επίσημες” απώλειες. Γερμανία και Γεωργία δε θα στείλουν πολιτκούς εκπροσώπους ενώ και ο Μπαράκ Ομπάμα, όπως δείχνουν τα πράγματα θα απουσιάσει.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Επίσημη τοποθέτηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν υπάρχει, όμως θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η απουσία του “πλανητάρχη”. Άλλωστε, στα πέντε χρόνια της προεδρικής του θητείας, ο Ομπάμα δεν παρέστη ούτε στους Χειμερινούς Αγώνες του Βανκούβερ το 2010, ούτε πέρσι στο Λονδίνο. Τότε όμως είχε φροντίσει να στείλει… υψηλή αντιπροσωπεία. Τη σύζυγό του, Μισέλ Ομπάμα καθώς και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Τζο Μπάιντεν.
Η επιβεβαίωση ήρθε από τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Ρωσία, Μάικλ Μακφόλ. “Θα υπάρξει σίγουρα εκπροσώπηση των ΗΠΑ στο Σότσι και όπως συμβαίνει συνήθως θα είναι κάποιος πρώην σύμβουλος του προέδρου ή κάποιος διάσημος που έχει σχέση μαζί του. Ακόμα δεν υπάρχει κάποια απόφαση, σύντομα όμως θα ανακοινωθεί το όνομα αυτού που θα είναι ο επικεφαλής της αποστολής” δήλωσε ο πρέσβης.
Την αρχή στις απουσίες των αρχηγών κρατών, την έκανε ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ηρακλής Γκαριμπασβίλι, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η χώρα του θα συμμετάσχει κανονικά στους Αγώνες, αλλά ούτε ο ίδιος ούτε κανένας άλλος επίσημος δεν πρόκειται να παραστούν στο Σότσι. Όπως έχει αναφέρει και το sportsefeed.gr στις 2 Δεκεμβρίου , ο λόγος είναι ξεκάθαρα πολιτικός και έχει να κάνει με τη διαμάχη που υπάρχει με τη Ρωσία, όσον αφορά στις περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.
Ακολούθησε πριν από λίγες μέρες, η ανακοίνωση του προέδρου της Γερμανίας, Γιοακίμ Γκάουκ πως θα απέχει και αυτός. Οι δικοί του λόγοι είναι διαφορετικοί και έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα που ο ίδιος θεωρεί ότι καταπατώνται από τη ρωσική κυβέρνηση.
Από κοντά και η Πολωνία τις οποίας οι σχέσεις με τη Ρωσία, ποτέ δεν ήταν σε καλό επίπεδο. Όπως έχει διαρρεύσει από κυβερνητικούς κύκλους, δε θα ταξιδέψει στο Σότσι τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντόναλντ Τουσκ, όσο και ο πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομόρφσκι.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/