Connect with us

MONEY

20 στάδια-1,2 δισ.€

Published

on

Το 15ο αιώνα, ο Μωάμεθ Α΄ καθιέρωσε την οθωμανική αυτοκρατορία χτίζοντας τείχη και οργανώνοντας πολέμους. Περίπου έξι αιώνες αργότερα, ο Ταγίπ Ερντογάν χτίζει γήπεδα και προσπαθεί να διοργανώσει μεγάλους αγώνες, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να καθιερώσει την Τουρκία ως παγκόσμια δύναμη.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Πριν από μερικούς μήνες, η Τουρκία θεωρούνταν από τα φοβορί για τη διοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, ή των Ολυμπιακών Αγώνων το 2020. Σήμερα, μετά την απόφαση της ΟΥΕΦΑ να μοιράσει το Euro σε πολλές χώρες και με τη Μαδρίτη να έχει εκθρονίσει την Κωνσταντινούπολή από τη θέση του φαβορί για τους Ολυμπιακούς, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε εγκλωβισμένος σε δύο καμπάνιες που ο ίδιος αποφάσισε προκειμένου να φέρει πιο κοντά στη δύση την Τουρκία.

Οι πιθανότητες της Τουρκίας για ανάληψη των Ολυμπιακών, αλλά και την ανάθεση κάποιων αγώνων του Euro έχουν περιοριστεί αισθητά. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο σκάνδαλο ντόπινγκ στο οποίο βρέθηκαν μπλεγμένοι δεκάδες Τούρκοι αθλητές, στα παρατεταμένα επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ, αλλά και στην αποτυχία της διοργάνωσης του παγκοσμίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου για παίκτες κάτω των 20 ετών. Μόλις 5.649 θεατές ήταν ο μέσος όρος των 52 αγώνων και αυτό ενόχλησε ιδιαίτερα την απαιτητική FIFA.

Ένας από τους μεγάλους συμμάχους του Ερντογάν στο σχέδιο δυτικοποίησης της Τουρκίας, είναι η κατασκευαστική εταιρεία ΤΟΚΙ, η οποία ανοικοδομεί ολόκληρη τη γειτονική χώρα. Πρόκειται για έναν κατασκευαστικό κολοσσό που έχει χτίσει περισσότερες από 600.000 κατοικίες, τζαμιά, σχολεία και δημόσια κτίρια τα τελευταία δέκα χρόνια. Όπως είναι φυσικό πολλοί κατηγορούν την ΤΟΚΙ ότι αναλαμβάνει τις εργολαβίες με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Μάλιστα θεωρείται πως ενεργεί ως αποτελεσματικός παράγοντας επιρροής του εκλογικού σώματος, προσφέροντας δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ψηφοφόρους, με αντάλλαγμα την απευθείας ανάθεση μεγάλων έργων.

Ένα από αυτά τα έργα, “το μεγαλύτερο στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού” όπως το χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΤΟΚΙ Αχμέτ Χαλούκ Καραμπέλ, είναι η κατασκευή είκοσι νέων και υπερσύγχρονων σταδίων σε ολόκληρη την Τουρκία. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί το Τουρκ Τέλεκομο Αρένα το οποίο χρησιμοποιεί η Γαλατάσαραϊ και το Μερσίν Στάντιουμ. Υπό κατασκευή βρίσκονται ακόμα 11, ενώ τα υπόλοιπα επτά βρίσκονται στη διαδικασία εξεύρεσης χρηματοδότησης κατασκευής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΤΟΚΙ, το συνολικό πλάνο το οποίο περιλαμβάνει εκτός από τα 20 στάδια, περίπου 1000 γυμναστήρια και 431 γήπεδα για εκπαιδευτικά ιδρύματα, θα κοστίσει 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δυστυχώς για τους Τούρκους, δύσκολα θα πείσουν τη ΔΟΕ ή την ΟΥΕΦΑ να τους αναθέσουν κάποια διοργάνωση. Ιδίως η Διεθνή Ολυπιακοί Επιτροπή, αποφεύγει τα πολλά πολλά με τους γείτονες μετά το μεγάλο σκάνδαλο με τους 31 ντοπαρισμένους αθλητές. Ίσως τα πράγματα αλλάξουν αν ο Ερντογάν αποφασίσει να διαθέσει μέρος του 1,2 δισ. ευρώ, αντί για την κατασκευή σταδίων, σε δημόσιες σχέσεις. Είναι γνωστό πως το χρήμα είναι “αθάνατο¨.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!