Connect with us

ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ

365 μέρες πριν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς

Published

on

Σε ένα χρόνο ακριβώς από σήμερα, το Πεκίνο θα γίνει η πρώτη πόλη που θα έχει φιλοξενήσει τους χειμερινούς και θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Στις 4 Φεβρουαρίου 2022 λοιπόν και εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης των Χειμερινών Αγώνων στο Πεκίνο.

της Σωτηρίας Στασινού
[email protected]

Ένας χρόνος έμεινε για την έναρξη των Αγώνων στην Κίνα, οι οποίοι έχουν προγραμματιστεί για τις 4 μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου 2022 με 15 αγωνίσματα, 20 χώρες και σχεδόν 1 εκατομμύριο εθελοντές. Αν και αυτή τη στιγμή τα φώτα της δημοσιότητας έχουν δικαίως πέσει στους θερινούς Αγώνες του Τόκιο που ξεκινούν σε πέντε σχεδόν μήνες (23 Ιουλίου- 8 Αυγούστου), είναι αξιοσημείωτη η αναφορά στους χειμερινούς οι οποίοι ακολουθούν παρόμοια τακτική οργάνωσης με την Ιαπωνία.

Οι Ιάπωνες έκαναν την αρχή για οργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων με χαρακτήρα φιλικό προς το περιβάλλον και εξοικονόμησης, τοιουτοτρόπως, χρηματικών εξόδων. Την παράδοση αυτή φαίνεται να ακολουθεί και η Κίνα η οποία για την διεξαγωγή των Ολυμπιακών της Αγώνων έχει θέσει στόχο την βιωσιμότητα. Τα μέσα επίτευξής της είναι αρχικά η χρήση παλαιών εγκαταστάσεων για την πραγματοποίηση τους. Πιο συγκεκριμένα 7 στις 12 έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί το 2008 στους θερινούς. Εκτός αυτού η ηλεκτρική ενέργεια που θα χρειαστεί θα προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πηγές ενώ παράλληλα θα γίνει χρήση συσκευών εντός των γηπέδων για την μείωση εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Επιπλέον σήμερα αποκαλύφθηκαν και τα σχέδια της Ολυμπιακής δάδας η οποία με μία μείξη ασημένιας και κόκκινης κορδέλας που αντιπροσωπεύουν τα στοιχεία του πάγου και της φωτιάς αντίστοιχα προδίδουν το φως και την  ζεστασιά που θα φέρουν οι Αγώνες αυτοί στον αθλητικό κόσμο.

Παρόλη όμως την προετοιμασία της μεγάλης αυτής διοργάνωσης των οποίων οι εγκαταστάσεις ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 2020, η πανδημία του κορονοϊού καθώς και οι φήμες για μποϊκοτάρισμα των Αγώνων υποθάλπτουν την αξία τους δημιουργώντας ειδήσεις για αναβολή τους. Αναφορικά με το δεύτερο 160 οργανώσεις υποστήριξης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν από την ΔΟΕ – η οποία αρνήθηκε- την αλλαγή της τοποθεσίας διεξαγωγής λόγω της καταστολής και καταπάτησης τους σε περιοχές της χώρας. Το ζήτημα του κορονοϊού ωστόσο, δεν φαίνεται να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς η χώρα έχει καταφέρει να περιορίσει τα κρούσματα φτάνοντας σήμερα μόλις στα 30 με έναν πληθυσμό που αγγίζει το 1,3 δις (το 2018) και έχει αναπλάσει την οικονομική της κατάσταση. Όπως δήλωσε σήμερα και ο Τόμας Μπαχ, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής: «Βλέποντας πως η Κίνα ξεπερνάει την κρίση του κορονοϊού, είμαστε πολύ σίγουροι ότι οι οικοδεσπότες θα εξασφαλίσουν ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες με πλήρης συνεργασία με την ΔΟΕ. Η Κίνα είναι έτοιμη».

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες