Connect with us

TOP

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σαν παγκόσμιο

Published

on

Ένα από τα πιο δυνατά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα υδατοσφαίρισης ανδρών, στην ιστορία του θεσμού, ξακινά αύριο με ένα ξεκάθαρο φαβορί αλλά και πέντε ακόμα ομάδες ικανές να ανέβουν στο βάθρο. Ένα ευρωπαϊκό παγκοσμίου επιπέδου.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Παρόντες είναι οι χρυσοί Ολυμπιονίκες του 2012 (Κροατία), οι παγκόσμιοι πρωταθλητές του 2015 (Σερβία) και του 2013 (Ουγγαρία), οι πρωταθλητές Ευρώπης του 2014 (Σερβία) και οι κάτοχοι του γουόρλντ λιγκ 2013, 2015 (Σερβία). Αν γυρίσουμε το χρόνο ακόμα πιο πίσω θα διαπιστώσουμε πως από το 1973 που ξεκίνησαν τα παγκόσμια πρωταθλήματα, όλα τα μετάλλια έχουν καταλήξει στην Ευρώπη. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, πως το παγκόσμιο πόλο, είναι το… ευρωπαϊκό.

Οι όμιλοι
1ος όμιλος Μαυροβούνιο, Ισπανία, Ολλανδία, Σλοβακία
2ος όμιλος Σερβία, Κροατία, Γαλλία, Μάλτα
3ος όμιλος Ιταλία, Γερμανία, Ρουμανία, Γεωργία
4ος όμιλος Ουγγαρία, Ελλάδα, Ρωσία, Τουρκία

Η Σερβία και οι άλλοι
Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα ξεκινήσει με τον τελικό του παγκοσμίου. Σερβία και Κροατία θα αναμετρηθούν στην πρεμιέρα του 2ου ομίλου και αυτό είναι το παιχνίδι που συγκεντρώνει όλο το ενδιαφέρον. Οι διοργανωτές επικράτησαν στο Καζάν επί της Κροατίας εύκολα 11-4. Το ίδιο συνέβει και στον τελικό του παγκόσμιου λιγκ στο Μπέργκαμο, όπου οι Σέρβοι ήταν οι νικητές με 9-6, στον τελικό. Λαμβάνοντας υπόψη την προϊστορία αλλά καιτη φόρμα των δύο ομάδων, οι Κροάτες θα συνεχίσουν το σερί των ηττών από τους Σέρβους, παρά το γεγονός ότι κατέχουν ακόμα τον Ολυμπιακό τίτλο. Γαλλία και Μάλτα απλά συμπληρώνουν το δεύτερο όμιλο.
Στον 1ο όμιλο, οι πρωταθλητές Ευρώπης του 2008 και τέταρτοι το 2012 στη Βουδαπέστη, Μαυροβούνιοι έχουν το πόλο ως εθνικό τους άθλημα. Πρόκειται για μία χώρα μόλις 700.000 κατοίκων όπου σχεδόν όλοι έχουν συγγενή που ασχολείται με την υδατοσφαίριση. Οι Μαυροβούνιοι δε θα έχουν πρόβλημα να καταλάβουν την πρώτη θέση, Ισπανία και Ολλανδία είναι η δεύτερη ταχύτητα του ομίλου με τους Ισπανούς να μην έχουν καμία σχέση με την πανίσχυρη γυναικεία ομάδα τους (όπως και οι Ολλανδοί). Οι δυο τους θα διεκδικήσουν τη δεύτερη θέση, με τη Σλοβακία να είναι απλό συμπλήρωμα.
Στον τρίτο όμιλο, υπάρχει ακόμα ένα φαβορί που μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά. Η σκληροτράχηλη Ιταλία του Σάντρο Καμπάνια. Αργυρή το 2012 στο Λονδίνο, τέταρτη στο παγκόσμιο του Καζάν με τον 36χρονο τερματοφύλακα Στέφανο Τεμπέστι να είναι ο ηγέτης. Η σετεμπέλο μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά και είναι από τις ομάδες που μπορούν να απειλήσουν τη Σερβία. Ρουμανία, Γερμανία και Γεωργία δεν μπορούν να απειλήσουν την Ιταλία, με τους Γερμανούς να φαίνονται ικανοί να καταλάβουν τη δεύτερη θέση στον όμιλο.
Η χώρα που κυριάρχησηε στο ευρωπαϊκό πόλο όσο καμία άλλη, με 12 τίλτους στην κατοχή της, είναι η επικεφαλής του τέταρτου ομίλου. Η Ουγγαρία είναι η μεγάλη αντίπαλος της Ελλάδας για την πρώτη θέση του ομίλου, η οποία όπως και στο 2ο όμιλο θα ξεκαθαρίσει από την πρώτη αγωνιστική καθώς Ουγγαρία και Ελλάδα αναμετρόνται στην πρεμιέρα. Η ελληνική ομάδα, συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε παρουσιάζοντας εξαιρετικό σύνολο και για πολλούς είναι η μοναδική ομάδα που μπορεί να κοντράρει τους ανίκητους Σέρβους.
Αν η Εθνική καταλάβει την πρώτη θέση στον όμιλο, θα αντιμετωπίσει στις νοκ άουτ αναμετρήσεις, την τέταρτη ομάδα του τρίτου ομίλου (πιθανότητα τη Γεωργία) και στη συνέχεια το νικητή της αναμέτρησης του 2ου από τον 2ο όμιλο (μάλλον Κροατία) με τον τρίτο του πρώτου ομίλου (Ολλανδία ή Ισπανία). Αυτό σημαίνει πως αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να πάρει τη ρεβάνς από τους Κροάτες για τον αποκλεισμό από τον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος του Καζάν.
Αν τραξήξουμε το σενάριο ακόμα παραπέρα, στον ημιτελικό η Εθνική θα αντιμετωπίσει κατά πάσα πιθανότητα με την Ιταλία, από την οποία πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο Καζάν.
Σε περίπτωση που η Εθνική ολοκληρώσει δεύτερη στον όμιλο, τότε ανατρέπονται όλα, καθώς θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολύ νωρίς τη Σερβία.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/