Connect with us

TOP

Ομολογία σοκ από κάτοχο παγκόσμιου ρεκόρ

Published

on

Σε ομολογία σοκ προχώρησε η Γουάν Ζούνσια, αποκαλύπτωντας πως η ίδια και οι συναθλήτριες της στην Κίνα υποχρεώνονταν να χρησιμοποιήσουν απαγορευμένες ουσίες.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

H Γουάν Ζούνσια ήταν η πρώτη γυναίκα αθλήτρια που κατέβηκε τα 30 λεπτά στα 10.000μ. κάνοντας το τρομερό ρεκόρ 29:31.78 με το οποίο βελτίωσε κατά 42 δευτερόλεπτα και παραμένει ακατάρριπτο από τις 8 Σεπτεμβρίου 1993.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της κινεζικής αθλητής εφημερίδας, Τένσεντ, η ίδια αποκάλυψε πως πριν από 21 χρόνια πιέστηκε να κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Σε μια επιστολή που ετοίμασε η ίδια και την συνυπέργραφαν εννέα συναθλήτριες από το Μάρτιο του 1995, αποκάλυπτε πόσο βίαιος και αυταρχικός ήταν με τους αθλητές ο προπονητής Γιούνρεν Μα, ο οποίος με το ζόρι τους χορηγούσε τις απαγορευμένες ουσίες.
«Αισθανόμαστε άσχημα και μπερδεμένες που πρέπει να αποκαλύψουμε αυτές τις πράξεις. Ανησυχούμε και αισθανόμαστε άσχημα μήπως με τις αποκαλύψεις μας, πλήξουμε τη χώρα μας και χάσει όλα τα μετάλλια που κέρδισε και που τόσο σκληρά έχουν δουλέψει οι συναθλητές μας για να κερδίσουν» αναφέρει στην επιστολή.
Να σημειωθεί πως ένα μήνα πριν η Ζούνσια γράψει ιστορία στα 10.000μ. η ομάδα των αθλητριών που καθοδηγούσε ο Μα στο παγκόσμιο του 1995 στη Στουτγάρδη, σάρωσε στις απόστάσεις από τα 1.500μ. μέχρι και τα 10.000 παίρνοντας όλα τα χρυσά.
Επίσης να σημειωθεί πως μόνο το 1993, η ομάδα του Μα κάτάφερε να καταρρίψει συνολικά (εθνικά και παγκόσμια) 66 ρεκόρ!
Η Ζούνσια το 1995 έφυγε από τον Μα και ξεκίνησε να προπονείται με τον Μάο Ντέζεν για να κερδίσει το αργυρό στα 10.000μ. αλλά το χρυσό στα 5.000μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Άτλάντα.
Στην επιστολή που έστειλε, αναφέρει πως από την πολύ χρήση των απαγορευμένων ουσιών πολλές κοπέλες είχαν αποκτήσει πιο βραχνή φωνή, ενώ σε αρκετές είχε διακοπεί και η περίοδος. Το χειρότερο όμως ήταν ότι υπεφεραν με το συκώτι και οι υπεύθυνοι της ομάδας τους απαγόρευμαν να πάνε σε νοσοκομείο.
Οι ίδιες οι αθλήτριες φοβούμενες πως θα έχουν σοβαρές επιπλοκές με την υγεία τους, φτρόντιζαν να ξεφορτώνται τα χάπια, αλλά δεν μπόρεσαν να κάνουν το ίδιο και με τα ενέσιμα, καθώς ο ίδιος ο Μα έκανε τις ενέσεις.
Το 2009, ο γενικός γραμματέας αθλητισμού της Κίνας, Γιούαν Γουέμιν αποκάλυψε πως το 2000, έξι από τα επτά μέλη της ομάδας στίβου των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών και αποβλήθηκαν. Οι αθλήτριες που αποβλήθηκαν ήταν όλες του Μα, ο οποίος τελικά αποσύρθηκε το 2004 και έκανε δικό σύλλογο.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/