Connect with us

POLITICS 2019

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2019: Politcs

Published

on

Φτάσαμε και στο 2020! Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο να δίνουν τη μέγιστη λάμψη στη νέα χρονιά.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, όπως συνηθίσαμε να ακούμε και να διαβάζουμε από τα μαθητικά χρόνια μας, οι Έλληνες αθλητές θα παλέψουν για να αποδείξουν ότι ακόμα και η οικονομική κρίση γεννά ευκαιρίες. Αρκεί να υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν για το καλό του αθλητισμού. Κι αφού τα καταφέραμε στο Ρίο, όπου τα δεδομένα ήταν ακόμα χειρότερα, γιατί να μην ελπίζουμε σε σημαντικές επιτυχίες και στο Τόκιο;

Για τις προοπτικές της επόμενης χρονιάς, βέβαια, θα έχουμε τη δυνατότητα να ασχοληθούμε στο μέλλον. Τώρα είναι η ώρα του απολογισμού. Της καταγραφής όσων σημάδεψαν το 2019 από παραγοντικής άποψης. Πάντα, όμως, σε αθλητικό επίπεδο. Από την εκδήλωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στις 9 Ιανουαρίου, παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου, τον οποίο βράβευσε ο Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, Janez Kocijančič έως σήμερα, το ημερολόγιο γέμισε από γεγονότα. Βιώσαμε δύο νομοθετικές παρεμβάσεις. Αμφότερες με ένταση. Είχαμε αποχωρήσεις δεινόσαυρων που νόμιζαν ότι είχαν ενταχθεί στον υπαλληλικό κώδικα του δημοσίου. Πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι για να μη χαθούμε μέσα στον λαβύρινθο των ημερομηνιών.

9 Ιανουαρίου ετήσια εκδήλωση της ΕΟΕ με βράβευση των κορυφαίων αθλητών του 2018.

29 Ιανουαρίου Δημοσιεύεται στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η αλλαγή στο νομικό καθεστώς του Εργαστηρίου Αντιντόπινγκ του ΟΑΚΑ. Με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου και του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, το Εργαστήριο περνάει στον έλεγχο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» με στόχο να αποτραπούν οι κυρώσεις από τον WADA που απειλεί με άρση του πιστοποιητικού αναγνώρισης.

28 Φεβρουαρίου Συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη βουλή για τον αθλητικό νόμο του Γιώργου Βασιλειάδη. Διαφωνίες για την απλή αναλογική, την ποσόστωση γυναικών και τα όρια ηλικίας που θέλησε να νομοθετήσει ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού.

7 Μαρτίου Με τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις, το μίνι αθλητικό νομοσχέδιο του Γιώργου Βασιλειάδη εξασφάλισε την ψήφο του κοινοβουλίου. Από το τελικό κείμενο, πάντως, αφαιρέθηκαν τα όρια ηλικίας και ο περιορισμός θητειών για τις διοικήσεις των ομοσπονδιών.

14 Μαΐου Αρχίζει στην Αθήνα το διήμερο Ευρωπαϊκό Συνέδριο κατά του ντόπινγκ. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που εκτός των άλλων στοχεύει και στη βελτίωση των σχέσεων με τον WADA.

26 Ιουνίου Έπειτα από μία διετία εντάσεων και διαφωνιών εξ αιτίας των λανθασμένων χειρισμών του Λάμπη Νικολάου, η Ελλάδα απέκτησε εκπρόσωπο στην Ολομέλεια της ΔΟΕ. Με 60 θετικές ψήφους και μόλις 4 αρνητικές, ο Σπύρος Καπράλος έγινε ο νέος Έλληνας «Αθάνατος» και έτσι ο αθλητισμός της χώρας εκπροσωπείται πλέον στο παγκόσμιο ολυμπιακό κίνημα.

8 Ιουλίου Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου ανέδειξαν νέα κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την επομένη τον διάδοχο του Γιώργου Βασιλειάδη στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού. Προηγήθηκε ένα θρίλερ, καθώς αρχικά εμφανίστηκε δεδομένη η επιλογή του Γιάννη Κεφαλογιάννη, ενώ έπαιξε δυνατά το όνομα του Σωτήρη Χατζηγάκη. Τελικά, μέσα από καραμπόλες και έπειτα από επίσκεψή του στο Μαξίμου, ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης πήρε το χρίσμα. 

15 Ιουλίου Πρώτη δημόσια εμφάνιση του Λευτέρη Αυγενάκη μετά από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Αθλητισμού εμφανίστηκε στο πλευρό του Ισίδωρου Κούβελου και του Σπύρου Καπράλου κατά τη συνέντευξη Τύπου για το Athens Equestrian Festival 2019 που διεξήχθη στο Μαρκόπουλο.

16 Ιουλίου Έπειτα από ένα σίριαλ με πλούσιο κάστινγκ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τον νέο Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού. Αν και οι πληροφορίες από το περιβάλλον του Λευτέρη Αυγενάκη ανέφεραν ότι ο πολιτευτής Χανίων, Δημήτρης Φραγκάκης βρισκόταν με τις βαλίτσες στο χέρι, εν τέλει, το χρίσμα για τη διαδοχή του Ιούλιο Συναδινού δόθηκε στον άλλοτε αρχηγό της Εθνικής ομάδας πόλο και πρώην βουλευτή του Ποταμιού, τον Γιώργο Μαυρωτά.

19 Ιουλίου Το μπάχαλο με τους διαγωνισμούς για τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες της Πάτρας οδήγησαν τον Λευτέρη Αυγενάκη στην πρώτη απόφασή του ως υφυπουργός Αθλητισμού. Άλλαξε την Οργανωτική Επιτροπή, στην οποία εμπιστεύτηκε κυρίως άτομα από τη Νέα Δημοκρατία με το σκεπτικό «αυτούς ξέρω, έχω δει πως δουλεύουν και τους εμπιστεύομαι».

24 Ιουλίου Τελεσίγραφο του WADA για αφαίρεση της άδειας από το Εργαστήριο Αντιντόπινγκ του ΟΑΚΑ. Άμεση κινητοποίηση του Λευτέρη Αυγενάκη και του Γιώργου Μαυρωτά για την αποφυγή των κυρώσεων. 

2 Αυγούστου Νέος πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) διορίστηκε ο καθηγητής Χειρουργικής Ανατομίας στο ΕΚΠΑ,  πρόεδρος της Ένωσης Καθηγητών Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην υφυπουργός και επί χρόνια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Παναγιώτης Σκανδαλάκης. Παίρνει τη θέση του Τάκη Γεωργακόπουλου, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του.

8 Αυγούστου Μπήκαν οι υπογραφές στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που μεταφέρει το Εργαστήριο Αντιντόπινγκ του ΟΑΚΑ στον «Δημόκριτο». Υπέγραψαν ο Λευτέρης Αυγενάκης απ’ την πλευρά της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και οι Άδωνις Γεωργιάδης, Χρίστος Δήμας από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. 

3 Οκτωβρίου Βόμβα από τον WADA! Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ προχώρησε σε εξάμηνη άρση πιστοποίησης του Εργαστηρίου Ελέγχου Ντόπινγκ του ΟΑΚΑ επειδή η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε με τα διεθνή στάνταρ κατά των αναβολικών.

7 Οκτωβρίου Αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση το μίνι αθλητικό νομοσχέδιο του Λευτέρη Αυγενάκη που ανέβασε στα κάγκελα τους αθλητικούς παράγοντες επειδή έθεσε όρια ηλικίας και περιορισμούς θητειών στις διοικήσεις των Ομοσπονδιών. Επίσης καταργείται η απλή αναλογική και η ποσόστωση των δύο φύλων στα διοικητικά συμβούλια συλλόγων και ομοσπονδιών.

4 Νοεμβρίου Ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο Παναγιώτης Σκανδαλάκης και ο γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Μανώλης Κολυμπάδης ταξίδεψαν στο Κατοβίτσε της Πολωνίας για το Παγκόσμιο Συνέδριο του WADA με στόχο να αποκαταστήσουν το κύρος της χώρας και να εξασφαλίσουν δεύτερη ευκαιρία για το Εργαστήριο Αντιντόπινγκ του ΟΑΚΑ.

7 Νοεμβρίου Η ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής τινάζεται για πρώτη φορά στον αέρα έπειτα από το αυτοκαλάθι του Γιώργου Βασιλακόπουλου, ο οποίος επιτέθηκε στον Σπύρο Καπράλο για το αθλητικό νομοσχέδιο του Λευτέρη Αυγενάκη. Εν τέλει, την επόμενη μέρα η ΕΟΕ ενέκρινε ψήφισμα που έστειλε και στον υφυπουργό Αθλητισμού και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη διαφωνία για τα όρια ηλικίας και τους περιορισμούς θητειών, ενώ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της βουλής άρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου.

13 Νοεμβρίου το αθλητικό νομοσχέδιο του Λευτέρη Αυγενάκη ψηφίστηκε επί της αρχής από τα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της βουλής. 

15 Νοεμβρίου Ψηφίστηκε με κυβερνητική πλειοψηφία το νομοσχέδιο του Λευτέρη Αυγενάκη που εκτός των άλλων θέτει όριο ηλικίας τα 71 χρόνια και περιορισμούς θητειών (τρεις) για τη συμμετοχή στις αθλητικές ομοσπονδίες. Επίσης κυρώθηκε το νέο καταστατικό της ΕΟΕ, η οποία μετατρέπεται πλέον σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. 

25 Νοεμβρίου Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έστειλε επιστολή στη ΔΟΕ και εκφράζει τις διαφωνίες των εκπροσώπων στην Ολομέλεια. Προτείνει την αυτορύθμιση των ελληνικών ομοσπονδιών με όσα ισχύουν διεθνώς για κάθε άθλημα. 

17 Δεκεμβρίου Ο Λευτέρης Αυγενάκης αναπτύσσει στην ολομέλεια της βουλής τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το 2020. Δίνει έμφαση στους αθλητές και τις ανάγκες τους, αν και τελικά ψηφίστηκαν φοροελαφρύνσεις μόνο για τις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες και όχι για τους ερασιτέχνες αθλητές. 

18 Δεκεμβρίου Απάντηση της ΔΟΕ σε Λευτέρη Αυγενάκη και ΕΟΕ για τον νέο αθλητικό νόμο. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή καλεί όλα τα μέλη να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου και επίσης εκφράζει τον προβληματισμό επειδή χρειάστηκε νόμος του κράτους για να θεσπιστούν όρια ηλικίας και περιορισμοί θητειών όπως ισχύουν και για την κεφαλή του ολυμπιακού κινήματος παγκοσμίως.

Εδώ ολοκληρώνεται η καταγραφή των σημαντικότερων γεγονότων του 2019. Υπάρχουν και άλλα μικρότερα περιστατικά που πήραν τη θέση τους στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Αλλά όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, καλό είναι να κοιτάξουμε μπροστά. Με τα λάθη του παρελθόντος να γίνουν διδάγματα για το μέλλον, σε μία χρονιά που μπορεί να φέρει ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις στον ελληνικό αθλητισμό. 

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/