Connect with us

INTERVIEW

Αυγενάκης: «Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι αθλητές»

Published

on

Μόνο ανενεργός δεν μένει ο Λευτέρης Αυγενάκης κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Όχι μόνο επιδίδεται σε δραστηριότητες που αναδεικνύουν το κοινωνικό πρόσωπο του αθλητισμού, όπως η εθελοντική αιμοδοσία και τα προγράμματα «μένουμε σπίτι και γυμναζόμαστε» με τη συμμετοχή των Ολυμπιονικών του Ρίο, αλλά αθλείται και ο ίδιος. Σε καθημερινή βάση.

συνέντευξη στον Σταύρο Γεωργακόπουλο
[email protected]

Μόνιμη συνήθεια από τα εφηβικά χρόνια του που συνεχίστηκε αργότερα και στο γυμναστήριο της βουλής. Μόνο κατάπληξη δεν θα μας προκαλέσει η δημιουργία ενός χώρου για άθληση μέσα στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας. Έστω και αν η εγκατάσταση ανήκει στο υπουργείο παιδείας.

Το πριμ των αθλητών

Αλλά μιας και πήγε η κουβέντα στους Ολυμπιονίκες του Ρίο, προφανώς και έχει αξία η ερώτηση για τα πριμ των αθλητών που διακρίθηκαν το 2017. Έτσι, όπως πήγαινε ο προγραμματισμός των προηγούμενων ετών, τα χρήματα θα καταβάλλονταν το 2019. Έπειτα, η πληρωμή πήρε παράταση για το Πάσχα, αλλά ο κορωνοϊός έχει ανατρέψει τα πάντα.

«Είναι μία εκκρεμότητα που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του αθλητισμού. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να δώσει στους διακριθέντες αθλητές όσα δικαιούνται με βάση τη νομοθεσία. Τα κέρδισαν, άλλωστε, με τον αγώνα τους και τον ιδρώτα τους. Αυτό που ρωτάτε για το Πάσχα δεν ισχύει με την έννοια ότι δεν είχαμε πει κάτι τέτοιο. Θέλουμε να τα καταβάλλουμε όσο πιο σύντομα γίνεται, αλλά επαναλαμβάνω ότι η καθυστέρηση δημιουργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και από τον τρόπο που διαχειρίστηκε η Γενική Γραμματεία τα χρήματα του αθλητισμού κατά το περασμένο έτος. Θέλουμε να διευθετήσουμε την εκκρεμότητα το συντομότερο δυνατόν και προς αυτή την κατεύθυνση επεξεργαζόμαστε ένα πλάνο διότι ο εφιάλτης που ζούμε με την πανδημία έχει ανατρέψει κάθε σχέδιο που κάναμε. Εμείς, πάντως, είμαστε στο πλευρό των αθλητών και αυτό μας αναγνωρίζεται. Γι’ αυτό και όλοι ανταποκρίνονται στην πρόσκλησή μας και συμμετέχουν στις δράσεις μας. Γι’ αυτό και είδατε στη βουλή 10άδες Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές απ’ όλα τα αθλήματα να στηρίζουν τη νομοθετική παρέμβαση για την ανανέωση στον αθλητισμό. Μην ξεχνάτε ότι ικανοποιήσαμε ένα πάγιο αίτημα για τα φορολογικά κίνητρα σε όσους επενδύουν στον αθλητισμό. Πρόκειται για μία κίνηση που στοχεύει στην αύξηση των εσόδων προς όφελος των αθλητών πάνω απ’ όλα», μας εξήγησε ο Αυγενάκης.

Την ώρα της συζήτησης προέκυψε και η είδηση ότι ο Βασίλης Σεβαστής αποφάσισε ότι στον ΣΕΓΑΣ θα προκηρύξουν εκλογές τον Σεπτέμβριο. Ο υφυπουργός Αθλητισμού νόμιζε ότι του κάναμε πλάκα.

Βασίλης Σεβαστής – Κωνσταντίνος Παναγόπουλος

«Αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρει πώς θα προφυλάξουμε την κοινωνία του αθλητισμού από την πανδημία. Δεν ασχολούμαστε με τις εκλογές. Όταν επιστρέψουμε σε μια μορφή κανονικότητας, θα μας απασχολήσει και αυτό το θέμα. Για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, πάντως, αποφασίζει η πολιτεία. Όχι ο κάθε αθλητικός παράγοντας ή κάποια ομοσπονδία», τόνισε ο Αυγενάκης.

Νομοθετική παρέμβαση για τις εκλογές

«Για την παράταση στις θητείες των διοικήσεων ή για τη διενέργεια εκλογών θα χρειαστεί μία νομοθετική παρέμβαση. Ο αθλητικός νόμος κάνει λόγο για αρχαιρεσίες έπειτα από κάθε Ολυμπιακό κύκλο. Με την απόφαση για μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2021, τυπικά δεν κλείνει φέτος ο κύκλος. Από την άλλη πλευρά, ο Κώδικας αναφέρεται σε τετραετή θητεία. Όλα αυτά θα τα μελετήσουμε και θα αποφασίσουμε. Αλλά δεν είναι επί του παρόντος», προσθέτει και συμπληρώνει ότι «πάντα είμαστε ανοικτοί σε κάθε συζήτηση με τη ΔΟΕ». Επισήμανση που σχετίζεται με το πράσινο φως από τον Τόμας Μπαχ στους Ιταλούς για διενέργεια εκλογών το 2021 αλλά και παγκόσμιων ομοσπονδιών όπως αυτή της ιστιοπλοΐας.

Η ενδεχόμενη μεταφορά των αρχαιρεσιών στην επόμενη χρονιά έχει οδηγήσει σε δημοσιεύματα του στιλ «ο κορονοϊός γλιτώνει τον Βασιλακόπουλο και τον διατηρεί στην προεδρία της ΕΟΚ». Ρεπορτάζ που προκαλεί το χαμόγελο του Αυγενάκη.

«Μακάρι να αναφερόμαστε στην πανδημία για τέτοια θέματα και όχι για δυσάρεστα», τονίζει και επαναλαμβάνει ότι η απόφαση θα ληφθεί όταν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες. 

Ο νόμος 4639/2019 προκάλεσε ένταση στις σχέσεις της αθλητικής κοινότητας με τον υφυπουργό Αθλητισμού. Ο Αυγενάκης, βέβαια, έχει διαφορετική άποψη παρά τη θέσπιση ορίων ηλικίας και με περιορισμό θητειών για τις εκτελεστικές θέσεις στις ομοσπονδίες.

«Φυσικά και δεν απαγορεύει η νομοθεσία σε κάποιον να συνεχίσει να προσφέρει. Εγώ εκτιμώ τους παράγοντες που ενδιαφέρονται και στηρίζουν τον αθλητισμό. Και μην ξεχνάμε ότι η συμμετοχή και η προσφορά είναι κατοχυρωμένες από το σύνταγμα. Αλλά ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι χρειάζεται διοικητική ανανέωση. Ότι με νέους ανθρώπους, φρέσκες ιδέες και με την εμπειρία των παλαιοτέρων θα πάει μπροστά ο χώρος», τόνισε ο Αυγενάκης, ο οποίος είχε απάντηση και στην επισήμανση ότι δεν μπορεί να μπαίνουν όρια ηλικίας στις αθλητικές ομοσπονδίες και την ίδια ώρα στη βουλή να εμφανίζονται 75χρονοι πολιτικοί.

Λευτέρης Αυγενάκης – Κυριάκος Μητσοτάκης

«Ως γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κι έπειτα από συνεργασία με τον σημερινό πρωθυπουργό, εμείς βάλαμε κάποια ηλικιακά όρια στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων μας. Από αυτά τα όρια εξαιρέθηκαν μόνο οι εν ενεργεία βουλευτές. Φυσικά και υπήρχαν αντιδράσεις, αλλά υπηρετήσαμε το πλάνο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όλοι σεβάστηκαν τα όρια. Κι αυτό μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας από τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Άρα, και στον δικό μας χώρο αναζητήσαμε την ανανέωση. Τη φρεσκάδα», μας εξήγησε και ήταν η πρώτη φορά που αναφέρθηκε σε όρια που θέσπισε το κυβερνών κόμμα πριν από τις εκλογές του 2019.

Για τον αθλητικό νόμο υπήρξε κριτική ακόμα και ακροβασία στις παρυφές του ρατσισμού. Με βασικό επιχείρημα από την πλευρά κάποιων παραγόντων ότι μπήκε ως όριο ηλικίας το 71ο έτος, ενώ στους ΑμεΑ δόθηκε περιθώριο μέχρι τα 74, αν και το Σύνταγμα καθιστά σαφή την ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών.

«Κάνεις λάθος», μου είπε και μου κέντρισε το ενδιαφέρον να ακούσω το σκεπτικό. «Δεν διαχωρίσαμε τους ΑμεΑ με τον τρόπο που υποστηρίζουν κάποιοι. Απλά διαπιστώσαμε έπειτα και από τη διαβούλευση με όλους τους εκπροσώπους του αθλητισμού ότι στον συγκεκριμένο χώρο δεν έχει δημιουργηθεί ικανός αριθμός παραγόντων για να δρομολογηθεί το πέρασμα στην επόμενη εποχή. Δεν υπάρχουν πολλά διοικητικά στελέχη. Γι’ αυτό και δώσαμε επιπλέον περιθώριο μιας τριετίας», εξήγησε ο υφυπουργός Αθλητισμού. 

Περί προσφυγής στο Συμβούλιο Επικρατείας

Φυσικά δεν μπορούσαμε να προσπεράσουμε τις αντιδράσεις πολλών παραγόντων. Ούτε την προαναγγελία προσφυγής τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας και πολύ περισσότερο το γεγονός πώς δεν προχώρησαν ακόμα στην αλλαγή των καταστατικών τους ώστε να τα εναρμονίσουν με τη νομοθεσία.

«Δεν έλεγαν ότι θα προσφύγουν στο ΣτΕ; Γιατί δεν το έχουν κάνει; Εμείς ενημερώσαμε επίσημα ότι οι αρχαιρεσίες στα σωματεία πρέπει να γίνουν με βάση τον νέο νόμο. Άρα, παράγονται αποτελέσματα. Προσφυγή, όμως, δεν είδαμε. Ας περιμένουμε, λοιπόν, την προκήρυξη των εκλογών για να δούμε πώς θα διενεργηθούν. Από τις προθέσεις και τα λόγια μέχρι τις αποφάσεις και τα γεγονότα υπάρχει μεγάλη απόσταση», υποστήριξε ο Αυγενάκης.

Ο νέος αθλητικός νόμος

Η κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός μας έκανε να ξεχάσουμε τον νέο αθλητικό νόμο. Τον είχε προαναγγείλει ο υφυπουργός. Αλλά φαίνεται ότι κι αυτός πάει πίσω.

 «Είμαστε στη φάση της καταγραφής και της επεξεργασίας των προτάσεων και των σκέψεων που μας έχουν κατατεθεί με περισσότερα από 500 υπομνήματα. Κάνουμε την κωδικοποίηση. Δεν αφήνουμε τον χρόνο να περάσει. Προσπαθούμε να τον αξιοποιήσουμε με εντατική δουλειά. Μαζέψαμε, λοιπόν, σκέψεις και ιδέες για να κάνουμε την παρέμβασή μας ρεαλιστική. Να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του αθλητισμού για τον εκσυγχρονισμό του», τόνισε. 

Από την επικείμενη νομοθετική παρέμβαση θα εξαιρεθεί η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Μέσω του 4639, άλλωστε, διευθετήθηκε το πάγιο αίτημα της ΕΟΕ για μετατροπή της σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου όπως ζητούσε και η ΔΟΕ. Άρα, οι εκλογές για τη νέα διοίκηση θα διεξαχθούν με βάση τις επιταγές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία μέσω του Σπύρου Καπράλου συνεργάζεται αρμονικά με την ΕΟΕ.

Ένα άλλο ζήτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες έχει να κάνει με το ύψος της κρατικής επιχορήγησης προς τις ομοσπονδίες και την περικοπή τους.

«Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού, κάναμε τα πάντα για να ενισχύσουμε τον αθλητισμό, επειδή τον έπληξε η πανδημία. Μην ξεχνάτε ότι εμείς δημιουργήσαμε τον ‘Χίλων’, το νέο σύστημα αξιολόγησης για αξιοκρατική κατανομή των χρημάτων. Με κριτήρια, τα οποία παρουσιάσαμε στις ομοσπονδίες. Ναι, πράγματι υπήρξε μία καθυστέρηση στην καταβολή της πρώτης δόσης, όπως γράψατε. Αλλά σας προλαβαίνω και σας εξηγώ ότι το ζήτημα δημιουργήθηκε από την αλλαγή του νομικού πλαισίου για το επιτελικό κράτος. Συνέπεσε η υπογραφή μου για την εκταμίευση των χρημάτων με τις νέες διαδικασίες και έτσι πήγε πίσω η πληρωμή της πρώτης δόσης. Αλλά εμείς έχουμε εντάξει στον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας με συγκεκριμένο κωδικό τα χρήματα για την επιχορήγηση των ομοσπονδιών. Άρα, δεν υπάρχει υπόσταση σε όσα διακινούνται. Και δεν θα μπορούσε να υπάρχει από τη στιγμή που όλα είναι ρευστά και εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας», υπογράμμισε ο Αυγενάκης.

Στην παρουσίαση του «Χίλων», πάντως, ακούστηκε από αθλητικό παράγοντα η φράση «εσείς μας αξιολογείτε κύριε υπουργέ. Εσάς πότε θα σας αξιολογήσουμε;», ενώ εκφράστηκαν και ενστάσεις για τον τρόπο που εφαρμόστηκε το νέο πρόγραμμα, διότι σύμφωνα με τα λεγόμενα αρκετών παραγόντων «μας ζήτησαν στις 6 και τις 7 το απόγευμα να τους στείλουμε το επόμενο πρωί τις μισθολογικές καταστάσεις». Ο υφυπουργός αθλητισμού έχει απάντηση.

«Κάθε νέα πρωτοβουλία, μία πρωτοποριακή ενέργεια είναι δύσκολη στην αρχική εφαρμογή της. Γι’ αυτό δουλεύουμε για να διορθώνουμε τις όποιες ατέλειες μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη. Όσο για τη δική μου αξιολόγηση, την κάνουν ο πρωθυπουργός και ο ελληνικός λαός. Εμείς δίνουμε εξετάσεις με το έργο μας. Με τη δουλειά μας. Και το σημαντικό είναι να πράττουμε και αν κάνουμε κάποιο λάθος να το διορθώνουμε για να αποκαθίσταται η ισορροπία και η σωστή λειτουργία του χώρου, με τον οποίο ασχολούμαστε», μας είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Καπράλος, Γεραπετρίτης, Βασιλακόπουλος

Κάποια στιγμή προσπαθήσαμε να παίξουμε πινγκ πονγκ μαζί του. Με αναφορά σε ονόματα. Όπως ο Σπύρος Καπράλος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος. Για τον πρόεδρο της ΕΟΕ ο υφυπουργός Αθλητισμού χρησιμοποίησε εξαιρετικά λόγια και υποστήριξε ότι υπάρχει άριστη συνεργασία. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και όταν αναφέρθηκε στον υπουργό Επικρατείας. «Ο καθένας στον τομέα του εργάζεται για το καλό της χώρας και των πολιτών που είναι ο στόχος του πρωθυπουργού και συνεπώς της κυβέρνησης. Ακολουθούμε και οι δύο τις κατευθύνσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά. Για τον πρόεδρο του Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, ο Αυγενάκης αναγνώρισε την προσφορά του, αλλά τόνισε ότι για όλους φτάνει κάποια στιγμή το πλήρωμα του χρόνου.

«Οι αθλητές κρεμάνε τα παπούτσια τους. Οι προπονητές βγαίνουν στη σύνταξη. Ε, και οι παράγοντες αποσύρονται», μας είπε για να προσθέσει πως «δεν υπάρχει προσωπική διαφορά με κάποιον παράγοντα. Είναι θέμα φιλοσοφίας και διάθεσης για ανανέωση και φρεσκάδα».

Κάπου εκεί ολοκληρώθηκε η αποτύπωση των σκέψεων και των σχεδίων που κάνει ο υφυπουργός Αθλητισμού. Μέχρι τη δημοσίευση και του τρίτου μέρους της συνέντευξης θα μπορούσαν να προκύψουν και άλλα ερωτήματα. Αλλά μπορεί οι αναρτήσεις να γίνονται σταδιακά, η συζήτηση όμως ολοκληρώνεται κάποια στιγμή. Όσο για τα νέα θέματα, καλά να ‘μαστε και όλες οι απορίες θα λύνονται μέσα από το ρεπορτάζ. Όπως, άλλωστε, έγινε αντιληπτό ούτε ο Λευτέρης Αυγενάκης εφησυχάζει, ούτε και το Sportsfeed

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/