Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

AΠΟΣΤΟΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 2023: Τα 10 πρόσωπα που ξεχώρισαν

Published

on

Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Κωνσταντινούπολης αγωνίστηκαν μεγάλα και φορμαρισμένα ονόματα, που πρόσφεραν θέαμα, κατέγραψαν αρκετά καλές επιδόσεις και γενικότερα ανέβασαν περισσότερο το επίπεδο της διοργάνωσης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – Ατακόι
Ελισάβετ Γρηγοριάδου – grigoriadou@sportsfeed

Νάφι Τιάμ (Βέλγιο) – πένταθλο

Το όνομά της δεν γινόταν να μην είναι μέσα σε αυτήν την λίστα και μάλιστα να μην είναι και πρώτο. Η κορυφαία αυτή Βελγίδα κυριαρχεί σχεδόν από το 2016 και σε αυτό το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου χάρισε αξέχαστες στιγμές. Ο λόγος για αυτό είναι βεβαίως το παγκόσμιο ρεκόρ. Από τα τρία πρώτα αγωνίσματα απέδειξε ότι μπορεί να το φτάσει και να το καταρρίψει αλλά στο τέταρτο, που ήταν το μήκος, δεν απέδωσε το μέγιστο που θα μπορούσε. Οπότε τα πράγματα είχαν δυσκολέψει αρκετά για την Τιάμ και όλα θα εξαρτώνταν από το 800άρι. Στα 800μ το ατομικό της ρεκόρ ήταν 2:18.80 και κατάφερε να το κατεβάσει σχεδόν πέντε δευτερόλεπτα αφού το χρονόμετρο κατέγραψε 2:13.60. Με αυτήν την επίδοση, η συνολική της βαθμολογία στο πένταθλο έφτασε τους 5.055 βαθμούς, για να καταρρίψει το ρεκόρ της Νατάλια Ντομπρίνσκα (Ουκρανία), που κρατούσε από το 2012 με 5.013 βαθμούς.
Ανυπομονούμε να τη δούμε το καλοκαίρι στη Βουδαπέστη. Οι 7.032 βαθμοί τη Καρολίνα Κλουφτ (Σουηδία) που είναι το ευρωπαϊκό ρεκόρ είναι στον ορίζοντα της Τιάμ (έχει 7.013). Μπορεί όμως να απειλήσει το παγκόσμιο ρεκόρ της Τζάκι Τζόινερ Κέρσι (7.291);

Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα) – μήκος

Πήγε στην Κωνσταντινούπολη με μοναδικό στόχο να κερδίσει και τα κατάφερε από το πρώτο του άλμα στον τελικό. Η προσγείωση στο 8.30μ ήταν αρκετή για το χρυσό, αφού ο Τομπίας Μόντλερ (Σουηδία) που ήταν δεύτερος έκανε 8.19μ και ο Γκαμπριέλ Μπιτάν (Ρουμανία) πήρε το χάλκινο με 8.00μ. Αυτό ήταν το τρίτο διαδοχικό χρυσό μετάλλιο του Τεντόγλου, με αποτέλεσμα να είναι αήττητος στην Ευρώπη από το 2017 και συγκεκριμένα 1963 ημέρες. Η σημασία του κατορθώματός του στην Ατακόι αρένα ενισχύεται από το γεγονός ότι ο Τεντόγλου έγραψε για άλλη μια φορά ιστορία στην καριέρα του, καθώς είναι ο μοναδικός αθλητής του μήκους που κερδίζει τρία χρυσά μετάλλια σε τρεις συνεχόμενες διοργανώσεις.

Σαμουέλε Τσεκαρέλι (Ιταλία) – 60μ

Μετά τη νίκη του Σαμουέλε Τσεκαρέλι επί του Μαρσέλ Τζέικομπς στο εθνικό πρωτάθλημα της Ιταλίας πολλοί ήταν αυτοί που σκέφτονταν ότι μπορεί να το κάνει ξανά στο ευρωπαϊκό και ας μην το ξεστόμιζαν. Στο πρωτάθλημα της Ιταλίας είχε βελτιώσει το ατομικό του ρεκόρ με 6.54 (είχε 6.61) και τον χρόνο αυτό συνέτριψε στην Κωνσταντινούπολη με χρόνο 6.47 στα ημιτελικά. Στον μεγάλο τελικό πλησίασε το ρεκόρ του και κατέγραψε 6.48, ενώ ο Τζέικομπς ακολούθησε με 6.50. Ο Τσεκαρέλι δεν κέρδισε μόνο έναν συμπατριώτη του, αλλά τον παγκόσμιο πρωταθλητή του κλειστού το 2022 στο Βελιγράδι και φυσικά τον χρυσό Ολυμπιονίκη των 100μ στο Τόκιο που όμως από το Μάιο του 2022 και μετά δε δείχνει ότι είναι στην καλύτετερή του κατάσταση.

Φέμκε Μπολ (Ολλανδία) – 400μ, 4Χ400μ

Η φτερωτή Ολλανδέζα μπορεί να μη έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 400μ αλλά δεν πέρασε φυσικά απαρατήρητη σε αυτό το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Πρώτα στο 400άρι αναδείχθηκε νικήτρια με 49.85 και στην συνέχεια έκανε το νταμπλ με την Εθνική ομάδα της Ολλανδίας στην σκυταλοδρομία. Η κούρσα της στην 4Χ400μ ήταν από άλλο πλανήτη και παρά την απόσταση που είχε καλύψει η Πολωνία από την Ολλανδία, όταν πήρε την σκυτάλη η Μπολ όλα άλλαξαν. Ανέπτυξε μια μεγάλη διαφορά ασφαλείας και χάρη σε αυτήν δεν έχασε η χώρα της το χρυσό μετάλλιο. To δικό της 400αρι στη σκυτάλη (και μάλιστα με flying start) ήταν 49.58!

Τζάσμιν Σόγιερς (Βρετανία) – μήκος

Η νίκη της Σόγιερς ήταν πραγματικά αναπάντεχη. Τα 7.00μ που πήδηξε για να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο είναι μια επίδοση που την περιμέναμε είτε από τη βασίλισσα του κλειστού Ιβάνα Βουλέτα (Σερβία) είτε από την Μαλάικα Μιχάμπο (Γερμανία). Όμως καμία από τις δύο δεν τα κατάφερε και μάλιστα η Μιχάμπο έμεινε εκτός βάθρου. Η Σόγιερς ξεκίνησε τον αγώνα της με 6.70μ, ακολούθησαν δύο άκυρες προσπάθειες, βελτιώθηκε με το 6.76μ και στο πέμπτο της άλμα βγήκε το 7.00μ. Η επίδοση αυτή αποτελεί και την Νο1 για αυτήν την σεζόν και είναι μια πρώτη γεύση για το τι είναι ικανή να κάνει η Βρετανίδα και στον ανοιχτό στίβο, αν συνεχίσει να είναι υγιής και χωρίς τραυματισμούς.

Γιάκομπ Ίνγκεμπργκτσεν (Νορβηγία) – 1.500μ, 3.000μ

Η ίωση του Γιάκομπ Ίνγκεμπριγκσεν πριν το ευρωπαϊκό της Κωνσταντινούπολης δημιούργησε αμφιβολίες για το εάν ο Νορβηγός θα είναι σε θέση να τρέξει γρήγορα και να υπερασπιστεί τους τίτλους του. Αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν απόλυτα ικανός και έκανε το νταμπλ σε 1.500μ και 3.000μ. Στο 1.500άρι ήταν φοβερός και με επίδοση 3:33.95, σημείωσε νέο ρεκόρ διοργάνωσης. Στα 3.000μ ήταν αντίστοιχα εντυπωσιακός αφού κατέρριψε το ατομικό του ρεκόρ και εθνικό ρεκόρ Νορβηγίας με 7:40.32. Στην συλλογή του μετρά πλέον πέντε χρυσά και ένα αργυρό μετάλλιο από ευρωπαϊκά κλειστού και δεν βρίσκει πλέον αντίπαλο που να τον δυσκολεύει.

Αντριάνα Σούλεκ (Πολωνία) – πένταθλο

Μπορεί στο όνομα της Νάφι Τιάμ να μπήκε το παγκόσμιο ρεκόρ στο πένταθλο, αλλά και η Σούλεκ το κατέρριψε και το έκανε δικό της για μερικά δευτερόλεπτα. Την κρίσιμη ώρα των 800μ, η Πολωνέζα που κατείχε την καλύτερη επίδοση από όλες τις άλλες αθλήτριες με διαφορά, φυσικά έφυγε μπροστά μόνη της οδηγώντας την κούρσα και τερμάτισε 2:07.17. Mε το που πέρασε την γραμμή του τερματισμού, οι Πολωνοί στην Ατακόι Αρένα ξεσηκώθηκαν, αλλά η χαρά τους κράτησε για λίγο όταν η Τιάμ τερμάτισε και είδαν την επίδοσή της. Παρόλα αυτά η Σούλεκ συγκέντρωσε 5.014 βαθμούς για να ξεπεράσει κατά μία μονάδα το παγκόσμιο ρεκόρ της Νατάλια Ντομπρίνσκα (Ουκρανία).

Κίλι Χόντγκινσον (Βρετανία) – 800μ

Η 21χρονη Βρετανίδα ήταν ακόμα μία αθλήτρια που κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε το 2021 στο Τόρουν. Το 1:58.66 που κατέγραψε στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπορεί να μην ήταν από τις καλύτερες επιδόσεις της για φέτος (έχει 1:57.18), αλλά σίγουρα ήταν μια επίδειξη ισχύος, σταθερότητας, σκληρής δουλειάς και προσήλωσης. Καμία άλλη από τις δρομείς του αγώνα δεν κατάφερε να σημειώσει κάτω από τα 2 λεπτά, ούτε αυτές που ήταν μέσα στην τριάδα.

Τζέισον Ζόσεφ (Ελβετία) – 60μ εμπόδια

Την κορυφαία επίδοση στην Ευρώπη κατέγραψε στην Ακατόι Αρένα ο Τζέισον Ζόσεφ (Ελβετία) στο αγώνισμα των 60μ εμποδίων. Αγωνιζόμενος στον 4ο διάδρμο, τερμάτισε σε 7.41, που εκτός από την κορυφαία επίδοση στην Ευρώπη αποτελεί και εθνικό ρεκόρ. Στην δεύτερη θέση άφησε τον Γιάκουμπ Ζιμάνσκι (Πολωνία) με 7.56 και τρίτο τον Ζιστ Κοού Ματιό (Γαλλία) με 7.59.

Ζέιν Γουίρ (Ιταλία) – σφαιροβολία

Ήρθε στην Κωνσταντινούπολη με 21.67μ και έφυγε με 22.06μ για να γίνει ο Νο5 στην ευρωπαϊκή λίστα όλων των εποχών. Στο σύνολο των αθλητών και αθλητριών που αγωνίστηκαν στο ευρωπαϊκό της Κωνσταντινούπολης, ήταν από αυτούς που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη βελτίωση. Βέβαια έχει ακόμα αρκετό δρόμο στον ανοιχτό για να φτάσει τον Αλεσάντρο Αντρέι (22.91μ), όμως τα 22 μέτρα στη σφαιροβολία είναι το φράγμα που διαχωρίζει τον καλό σφαιροβόλο από τον σπουδαίο.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/