Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 2023: Τι κρατάμε από το 37ο ευρωπαϊκό κλειστού

Published

on

Η πρώτη μεγάλη αθλητική διοργάνωση της χρονιάς ολοκληρώθηκε. Ζήσαμε… 3,5 μέρες γεμάτες συγκινήσεις και γεγονότα που θα τα θυμόμαστε κάθε φορά που θα γυρίζουμε πίσω τις σελίδες στο βιβλίων των αναμνήσεων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – Ατακόι
Αγγελική Μαγκανά – [email protected]

Ρεκόρ, εκπλήξεις, υπέρλαμπροι σταρ, ευτράπελα και φυσικά ο ελληνικό Εθνικός ύμνος. Πολλά συνέβησαν, ξεχωρίσαμε αυτά που μας έκαναν εντύπωση.

Ο ελληνικός Εθνικός ύμνος

Κάθε φορά που ακούγεται ο Εθνικός μας ύμνος σε αθλητικό γεγιονός, κάτι σημαντικό έχει συμβεί ή πρόκειται να συμβεί. Αυτή τη φορά ήταν προς τιμήν του πιο πετυχημένου άλτη στην ιστορία των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων κλειστού στίβου. Η στιγμή ήταν συναισθηματικά φορτισμένη στην Ατακόι αρένα εξαιτίας και των τραγικών γεγονότων που συνέβησαν στη γειτονική χώρα (σεισμοί) αλλά και του δυστυχήματος στα Τέμπη που έφεραν τους δύο λαούς πιο κοντά από ποτέ. Απόλυτη σιγή από τους γείτονες και δυνατή φωνή από τους Έλληνες στην ανάκρουση, σύσσωμη η αρένα καταχειροκρότησε στο τέλος του ύμνου. Σπάνια στιγμή, ας μην είναι η τελευταία.

Η μάχη του πεντάθλου

Από το πρώτο αγώνισμα μέχρι το τελευταίο παρακολουθήσαμε το κατά γενική ομολογία το κορυφαίο πένταθλο όλων των εποχών με τη μεγάλη μάχη ανάμεσα σε Νάφι Τιάμ (Βέλγιο) και Αντριάνα Σούλεκ (Πολωνία).
Όλα κρίθηκαν στο τελευταίο αγώνισμα, τα 800μ. Η Σούλεκ έδωσε ότι είχε και δεν είχε. Κατέθεσε την ψυχή της στην πίστα της Ατακόι αρένα και τερμάτισε πρώτη σε 2:07.17 που είναι το ταχύτερο 800αρι στην ιστορία των ευρωπαϊκών κλειστού στο πένταθλο. Επίσης έτρεξε πιο γρήγορα από ότι τέσσερις ξεκούραστες 800αρες στα προκριματικά του αγωνίσματός τους, έχοντας μάλιστα ολοκληρώσει η ίδια τέσσερα αγωνίσματα στη διάρκεια της ημέρας. Αυτή τη απίθανη κούρσα την έφερε στους στους 5014β κάνοντας δικό της το παγκόσμιο ρεκόρ κατά ένα βαθμό (Νατάλια Ντομπρίνσκα 5.013 το ρεκόρ από το 2012). Τα πανηγύρια των Πολωνών κράτησαν μόλις 6,5 δευτερόλεπτα εξαιτίας της Τιάμ που έκανε ατομικό ρεκόρ στο 800αρι τρέχοντας σε 2:13.60 για να φτάσει στους 5055 βαθμούς. Τεράστια αθλήτρια η Τιάμ αλλά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη Σούλεκ.
Το να κάνεις παγκόσμιο ρεκόρ και να βγαίνεις δεύτερη είναι κάτι το πρωτόγνωρο στο στίβο.

Η ήττα της Βουλέτα

Η Ιβάνα Βουλέτα θεωρείται η βασίλισσα του κλειστού στίβου και όχι άδικα. Άλλωστε έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών (7.24μ) και την Κωσνταντινούπολη ήρθε ως φρέσκια παγκόσμια πρωταθλήτρια. Στα δύο πρώτα άλματα είχε το προβάδισμα και όλοι περίμεναν πως θα παραμείνει στην κορυφή αλλά η Τζασμίν Σόγιερς (Βρετανία) είχε άλλα σχέδια αφού πήδηξε στην πέμπτη προσπάθεια 7.00μ, σημειώνοντας την κορυφαία επίδοση στον κόσμο για να χαρίσει στη Βρετανία και πάλι το χρυσό στο μήκους κλειστού στίβου μετά από 39 χρόνια! To 1984 στο Γκέτενμποργκ είχε κερδίσει το χρυσό η Σου Χέρνσο και λίγους μήνες μετά ήταν τρίτη στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες. Αυτή η ήττα για τη Βουλέτα ήταν πολύ μεγαλύτερη από ότι φαίνεται και αποτυπώνεται στο χαρτί των αποτελεσμάτων.

Το πιο απρόσμενο μετάλλιο

Είναι γεγονός πως οι απανταχού Κουβανοί (Κούβας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας) κρατούν το αγώνισμα του τριπλούν σε υψηλό επίπεδο όσον αφορά το χρυσό μετάλλιο με το υπόλοιπο αγώνισμα να μετρά χαμηλά… δεκαετίας. Ωστόσο υπάρχει μια αρχή στο αθλητισμό που αναφέρεται στα πρωταθλήματα. Σημασία δεν έχει πόσο μεγάλη είναι η επίδοση, αρκεί να είναι ένα εκατοστό του μέτρου μεγαλύτερη ή ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου μικρότερη. Το αργυρό μετάλλιο του Νικόλα Ανδρικόπουλου ήταν εκτός… προγράμματος και όπως συμβαίνει με την απρόσμενη χαρά, έτσι και αυτό το πανηγυρίσαμε με το παραπάνω. Ο 26χρονος άλτης του τριπλούν έκανε τον αγώνα της ζωής του κατακτώντας το πρώτο σημαντικό μετάλλιο στην καριέρα του. Στη πέμπτη προσπάθεια κατέρριψε το ατομικό του ρεκόρ (στον κλειστό στίβο) με 16.58μ και ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Με τον Κουβανό Πέδρο Πιτσάρδο να είναι τυπικά μόνο, Πορτογάλος, άτυπα ο Ανδρικόπουλος είναι ο Νο1 Ευρωπαίος.

Χοντιγκινσον άλλη κλάση

Λένε πως τα 800μ είναι το αγώνισμα που απολαμβάνεις (να βλέπεις) το τρέξιμο. Η Κίλι Χόντγκινσον δεν κατέρριψε παγκόσμιο ρεκόρ (1:55.82) που έγινε την ημέρα που γεννήθηκε (3 Μαρτίου 2002) όμως είναι πραγματική απόλαυση να την παρακολουθείς να τρέχει. Μπαίνει μπροστά από την αρχή και δεν κοιτάζει ποτέ πίσω της. Κατά σειρά έτρεξε 2:01.67 στον προκριματικό, 2:00.05 στον ημιτελικό και 1:58.66 στον τελικό. Η δεύτερη του τελικού (Ανίτα Χόρβατ) τερμάτισε σε 2:00.54…
Ανυπομονούμε για τον τελικό της Βουδαπέστης κόντρα στην Αθίνγκ Μο.

Όταν χάνεις τη 2η και 3η ευκαιρία…

Άνω κάτω έγινε ο πρώτος γύρος των 60μ των ανδρών από τον Ελβετό Ενρίκο Γκουτέρντ. Από τα προκριματικά αποκλείστηκε ως απείθαρχος στις κλήσεις του αφέτη γιατί καθυστερούσε την εκκίνηση. Οι Ελβετοί έκαναν ένσταση και (ως Ελβετοί) την κέρδισαν για να στηθεί μόνος του στο τέλος του πρωινού προγράμματος. Και κει όμως ο Γκουτέρντ τα έκανε… μούσκεμα. Έκανε μία άκυρη εκκίνηση, την οποία γλίτωσε γιατί κουνήθηκε ο βατήρας και στη συνέχεια έκανε και κανονική άκυρη και μας… χαιρέτησε.

Μετάλλιο και ρεκόρ μετά από 10 χρόνια

Ο Ντούβε Άμελς (Ολλανδία) ήρθε στην Κωνσταντινούπολη με φετινό ρεκόρ 2.25μ και ατομικό 2.28μ που το είχε κάνει δέκα χρόνια πριν στη μοναδική διάκριση της καριέρας του. Το αργυρό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό Κ23 που είχε γίνει στο Τάμπερε. Σε ηλικία 31 ετών και 170 ημερών έκανε την έκπληξη και πήρε το χρυσό μετάλλιο με εθνικό ρεκόρ περνώντας το 2.31μ. Ούτε ο ίδιος δεν το πίστευε…

Το τριπλούν των ευκαιριών

Στον τελικό του τριπλούν το Ατακόι θύμισε κανονική αρένα με τους Τούρκους να γεμίζουν παραπάνω το στάδιο για τη δική τους Τουγκμπά Ντενισμάζ. Σε κάθε της άλμα οι Τούρκοι έκαναν χαμό δημιουργώντας μια όμορφή ατμόσφαιρα. Η 23χρονη άλτρια με την ώθηση του κόσμου χάρισε στη χώρα της το πρώτο χρυσό στο τριπλούν μέσα στο σπίτι της και βελτίωσε και το δικό της εθνικό ρεκόρ (ήταν 14.15μ) πηδώντας 14.32μ. Η τελευταία φορά που το χρυσό μετάλλιο στο τριπλούν των γυναικών πήγε τόσο χαμηλά ήταν το 1992 ότη η Ινέσα Κράβετς είχε κερδίσει με 14.15μ το 1992 στο Τορίνο σε έναν αγώνα που ήταν μόνη που πέρασε τα 14 μέτρα.

Η απουσία του κόσμου

Το 37ο ευρωπαϊκό κλειστού ήταν μια διοργάνωση με άδειες κερκίδες. Οι Τούρκοι είναι ακόμα σε πένθος και προφανώς δεν είχαν στο μυαλό τους αγώνες και στίβο, ενώ και οι ξένοι δεν επισκέφτηκαν την Κωνσταντινούπολη για να δουν το πρωτάθλημα. Εξαίρεση ήταν οι Έλληνες φίλαθλοι που επωφελήθηκαν της γειτνίασης και αρκετοί ταξίδεψαν οδικώς για να δουν αγώνες.
Αυτό ήταν το μοναδικό αρνητικό μιας εξαιρετικής διοργάνωσης…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/