Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Αποστολή Πράβετς: Ο απολογισμός της Εθνικής

Published

on

Η ολιγομελής αποστολή κρίνεται στο σύνολο επιτυχημένη, κυρίως λόγω των τριών ορίων για Ντόχα από τους Φραντζεσκάκη, Βασιλείου και Σκαρβέλη.

Πράβετς Πηνελόπη Γκιώνη – [email protected]
Παναγιώτης Βότσης – [email protected]
φωτογραφίες Γιάννης Εμμανουηλίδης

Ο αγώνας είχε προγραμματιστεί αργά στη σεζόν και αποτέλεσε μία από τις τελευταίες ευκαιρίες για την επίτευξη του ορίου για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των αθλητών που είχαμε κάνει πριν το βαλκανικό πρωτάθλημα με βάση το στόχο του καθενός (που μπορείτε να διαβάσετε εδώ), στο Πράβετς βρέθηκαν τόσο αθλητές που με αξιώσεις διεκδικούσαν θέση στη Ντόχα, είτε με όριο είτε με κατάταξη, όσο και αυτοί που ήθελαν να προσθέσουν άλλον ένα αγώνα στη χρονιά. Δεν μπορούμε να είμαστε πολύ αυστηροί στην κριτική μας για τη δεύτερη κατηγορία, μιας και ο αγώνας-στόχος της χρονιάς ήταν το ευρωπαϊκό ομάδων και όχι το βαλκανικό. Συνεπώς, οι περισσότεροι δεν βρέθηκαν στην καλύτερή τους κατάσταση στις αρχές Σεπτέμβρη, σε μία ασυνήθιστα μεγάλη σεζόν.

Πάμε όμως να δούμε πρώτα τους τρεις που ξεχώρισαν με διαφορά, αφού έκλεισαν θέση για το μεγάλο ραντεβού του 2019:

Χρήστος Φραντζεσκάκης – Σφυροβολία (76.67μ. – 1ος)
Με τρία μέτρα ατομικό ρεκόρ με την ανδρική σφύρα ο έφηβος αθλητής έγινε ο νεότερος Έλληνας ρίπτης που θα συμμετάσχει σε παγκόσμιο αφού ξεπέρασε το όριο των 76.00μ. Είναι πλέον και ο 5ος καλύτερος έφηβος όλων των εποχών στο αγώνισμα. Είναι προφανές ότι έκανε και πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων και εδραιώθηκε ως ο πιο σπουδαίος φέρελπις της νέας γενιάς.
Ειρήνη Βασιλείου – 400μ. (51.75 – 1η) – 200μ. (23.62 – 4η)
Η 28χρονη διέψευσε το ρεπορτάζ του Sportsfeed που δεν την είχε συμπεριλάβει στους αθλητές που κυνηγάνε το παγκόσμιο. Με μία τρομερή κούρσα και με το συναγωνισμό που προσέφερε η Αρτυματά έγινε η 3η καλύτερη Ελληνίδα όλων των εποχών ξεπερνώντας το 51.81 της Χρύσας Γκουντενούδη. Εξαιρετική παρουσία στην τελευταία της ευκαιρία.
Σταματία Σκαρβέλη – Σφυροβολία (71.33μ. – 1η)
Κυνηγούσε έναν καλό αγώνα καιρό και επιτέλους της βγήκε η βολή, όχι μόνο πάνω από το φράγμα των 70μ., αλλά και από το 71.00μ. που είναι το όριο για Ντόχα. Στην 6η προσπάθεια μάλιστα, αφού είχε «λύσει», πέρασε και 2η φορά τα 70μ. Δικαιώθηκε για την απόφαση να επικεντρωθεί στη σφυροβολία σε μία δύσκολη για την ίδια χρονιά.

Στη συνέχεια έχουμε τους αθλητές και τις αθλήτριες που είχαν καλή παρουσία και είτε έκαναν φετινό ρεκόρ, είτε βρέθηκαν κοντά στις φετινές τους επιδόσεις.

Μιχάλης Αναστασάκης – Σφυροβολία (75.32μ. – 2ος)
Άλλος ένας αγώνας με σταθερότητα σε μεγάλες βολές στην καλύτερή χρονιά της καριέρας του. Ηττήθηκε από Έλληνα μετά από χρόνια απόλυτης κυριαρχίας στο αγώνισμα, ήταν όμως με τους καλύτερους όρους αφού τον ξεπέρασε ο φίλος, συναθλητής και γείτονας του, Χρήστος Φραντζεσκάκης.
Ραφαέλα Σπανουδάκη – 200μ. (23.16- 3η)
Η σπρίντερ εκπλήρωσε το στόχο της για το βαλκανικό με ατομικό ρεκόρ (είχε 23.24 από το 2018) σε μία δυνατή κούρσα με τις εξαιρετικές Λάλοβα και Αρτυματά μπροστά της. Ο χρόνος της τη βάζει αυτή τη στιγμή εντός κατάταξης για Ντόχα.
Εμμανουήλ Καραλής – Άλμα επί κοντώ (5.66μ. – 1ος)
Αφού εξασφάλισε την πρώτη θέση με ρεκόρ πρωταθλήματος (προηγούμενο 5.65μ.) δοκίμασε και τρεις φορές και το Ολυμπιακό όριο του 5.81μ. που αργά ή γρήγορα θα του βγει. Πρόσθεσε άλλον ένα καλό αγώνα για φέτος.
Ελισάβετ Πεσιρίδου – 100μ. με εμπόδια (13.11 – 1η)
Έκλεισε μία δύσκολη χρονιά για την ίδια και μπορεί να μην έμεινε απόλυτα ευχαριστημένη, αλλά ο χρόνος της και πάλι αποτελεί φετινό ρεκόρ. Στις λεπτομέρειες μάλλον θα χάσει την πρόσκληση της IAAF για το παγκόσμιο.
Θοδωρής Χρυσανθόπουλος – Άλμα επί κοντώ (5.45μ. – 2ος)
Έκανε φετινό ρεκόρ (είχε 5.40μ. από την Πάτρα) και έδειξε με το καλό αλλά αποτυχημένο πρώτο άλμα του στο 5.52μ. ότι το ατομικό ρεκόρ είναι θέμα χρόνου. Θετική για το ελληνικό επί κοντώ η επιστροφή του σε αυτά τα ύψη μετά από 2 χρόνια.
Βούλα Παπαχρήστου – Άλμα τριπλούν (14.24μ. – 1η)
Μας καρδιοχτύπησε με τα δύο πρώτα άκυρα, στη συνέχεια όμως έκανε το καθήκον της σε έναν αγώνα προπονητικού χαρακτήρα και πήρε τη νίκη με σταθερά αξιόλογη επίδοση. Επόμενος σταθμός Μινσκ και μετά Ντόχα.
Έφη Κολοκυθά – Άλμα εις μήκος (6.41μ. – 2η)
Δεν της βγήκε η έκπληξη που ήθελε, αλλά πρόσθεσε άλλον έναν αγώνα φέτος πάνω από τα 6.40μ. και ολοκλήρωσε μία καλή χρονιά για την ίδια με το αργυρό μετάλλιο στο βαλκανικό.
Χρήστος Κοτίτσας – 800μ. (1:50.48 – 3ος)
Δεν βρέθηκε σε κορύφωση της απόδοσής του στο Πράβετς (έχει φετινό και ατομικό 1:48.49), αλλά απέσπασε το χάλκινο μετάλλιο στο κλείσιμο της σεζόν.

Τέλος, έχουμε τους αθλητές που δεν έκαναν αυτό που θα μπορούσαν στο βαλκανικό πρωτάθλημα:

Μίλτος Τεντόγλου – Άλμα εις μήκος (7.88μ. – 2ος)
Ακόμα και ο πρωταθλητής Ευρώπης έχει δικαίωμα για ένα στραβοπάτημα. Το ζήτημα είναι όμως να φτιάξει την ψυχολογία του ενόψει του σημαντικού αγώνα της Ντόχα.
Ελένη Πόλακ – Άλμα επί κοντώ (4.28μ. – 2η)
Δεν έφτασε στο ύψος του 4.52μ. που ήθελε για να ανέβει στο ranking, αφού έμεινε χαμηλά, επηρεασμένη από τα πρακτικά προβλήματα του αγώνα.
Νίκος Σκαρβέλης – Σφαιροβολία (19.75μ. – 4ος)
Άλλος ένας αγώνας στον οποίο δεν του βγήκε η επίδοση που θέλει και πιστεύει ότι έχει στα χέρια του. Έχει μία τελευταία ευκαιρία ακόμα στα Σιθώνεια να ξεπεράσει το φετινό του ρεκόρ που ήταν 20.40μ.
Ισαβέλλα Κοτσαχείλη – 3000μ. στιπλ (10:37.53 – 2η)
Δεν έμεινε ευχαριστημένη γιατί οι προπονήσεις της τον Αύγουστο πήγαν καλά και περίμενε κάτι καλύτερο, αλλά η πρώτη της χρονιά στο αγώνισμα που έκλεισε σίγουρα κρίνεται επιτυχημένη.
Αναστασία Μαρινάκου – 1500μ. (4:22.32 – 4η)
Η συναθλήτρια του Κοτίτσα στο γκρουπ Παπαχρήστου έκανε άλλη μία επίδοση κοντό στο φετινό της επίπεδο (έχει 4:17.84) και ολοκλήρωσε μία μεταβάτική χρονιά στην οποία έθεσε τις βάσεις για την επιστροφή της σε υψηλότερα επίπεδα το 2020.
Δημήτρης Τσιάμης – Άλμα τριπλούν (16.37μ. – 4ος)
Είναι εντός κατάταξης για Ντόχα αυτή τη στιγμή αλλά δεν κατάφερε να κάνει κάτι καλύτερο από το 16.70μ. της Πάτρας.
Κώστας Νάκος – 400μ. με εμπόδια (51.66 – 4ος)
Του βγήκε η κούραση από μία επιτυχημένη για τον ίδιο χρονιά οπότε δεν κατάφερε να κατέβει τα 51 δευτερόλεπτα για 3η φορά και να διεκδικήσει μετάλλιο. Ο ίδιος για τις συνθήκες ήταν ευχαριστημένος από το χρόνο.
Πέτρος Κυριακίδης – 400μ. με εμπόδια (51.89 – 5ος)
Πρώτος αγώνας στα χαμηλά εμπόδια μετά τον τραυματισμό στο χέρι που του στέρησε ένα μεγάλο ρεκόρ. Στάθηκε στο ύψος του αλλά φέτος σίγουρα είχε κάνει προπόνηση για πολύ παρακάτω.
Γιώργος Μίνος – 3000μ. στιπλ (9:11.68 – 5ος)
Δεν είχε προετοιμαστεί κατάλληλα για αυτό τον αγώνα, παρόλα αυτά μπορούσε να κάνει έναν καλύτερο χρόνο, όπως είπε και ο ίδιος.
Παύλος Μπόφτσης – Άλμα τριπλούν (16.07μ. – 6ος)
Έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό ο αθλητής του Γιώργου Τσούγκου, και έχασε την ευκαιρία να βελτιώσει κι άλλο το φετινό και ατομικό του ρεκόρ (16.55μ. από τα Δαβιτζόγλεια).
Μαρία Γάτου – 100μ. (11.92 ημιτελικός, 12.02 τελικός – 7η)
Μακριά από το 11.57 που σημείωσε φέτος στη Θήβα έμεινε η έμπειρη σπρίντερ που δε βρέθηκε σε καλή μέρα, όπως είπε και η ίδια μετά τον καλύτερο χρόνο του ημιτελικού.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/