Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

Αυτογκόλ και κίνδυνος αποκλεισμού

Published

on

Τον ρόλο του σωτήρα για τον ελληνικό αθλητισμό καλείται να παίξει – ή, μήπως να υποδυθεί;- ο Αλέξης Αδαμίδης! Ο νομικός σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ταξιδεύει στο Στρασβούργο με την αποστολή να αποτρέψει την επιβολή κυρώσεων στην Ελλάδα για την αδράνεια της πολιτείας στην εντολή της WADA να εναρμονιστεί η νομοθεσία που αφορά στο ντόπινγκ με το καταστατικό του διεθνή φορέα!

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Η είδηση βγήκε από την ανάρτηση του Αδαμίδη στα social media. Ενδεχομένως στην πιο… κίτρινη εκδοχή της, δηλαδή, με περίσσευμα φόβου για την επόμενη μέρα του αθλητικού κινήματος. Αλλά το πρόβλημα με τους διεθνείς κανονισμούς όντως υπάρχει και σε ένα βαθμό θέτει σε κίνδυνο την παρουσία των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, καθώς και στους Παραολυμπιακούς.
«Αναχώρηση αύριο για Στρασβούργο, όπου σε διαπραγματεύσεις με διεθνείς θεσμούς, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, θα πρέπει να απολογηθώ για τη μη εναρμόνιση της Ελλάδας από το 2013(!) με τον Κώδικα ΑΝΤΙDOPING της WADA, να παρουσιάσω τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση και κυρίως να επιδιώξω τον ΜΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ της Πατρίδας μας από το ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ και τους ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ και ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ του Ρίο! Αυτά τα απλά… Σίγουρα η πιο σημαντική μου αποστολή!», έγραψε ο Αδαμίδης!
Από την ανάρτηση προκύπτει ότι εδώ και περίπου τρία χρόνια η ελληνική πολιτεία έχει επιδείξει παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος για όσα ζητάει η WADA. Ο Αδαμίδης, βέβαια, σημαδεύει επί της ουσίας τις προηγούμενες ηγεσίες του αθλητισμού, δηλαδή, τον Γιάννη Ιωαννίδη και τον Γιάννη Ανδριανό! Μόνο που υπάρχει και το 10μηνο του Σταύρου Κοντονή και του Ιούλιου Συναδινού στη ΓΓΑ. Άρα και η δική του παρουσία σε υπεύθυνο πόστο. Συνεπώς οι ευθύνες για τις επικείμενες κυρώσεις στον ελληνικό αθλητισμό επιμερίζονται δια του τρία και, μάλιστα, ισομερώς. Ειδικά από τη στιγμή που με στόμφο ο νυν υφυπουργός και ο τωρινός γενικός γραμματέας Αθλητισμού αναφέρθηκαν πολλάκις στις ενέργειές τους για εναρμόνιση της νομοθεσίας με το καταστατικό της WADA.
«Η σημερινή αθλητική ηγεσία μέσα σε δύο μήνες έχει δώσει κατευθύνσεις και εντείνει τις ενέργειες για: 1. Επεξεργασία του παγκόσμιου Κώδικα Αντιντόπινγκ και έγκαιρη εναρμόνιση με την αθλητική νομοθεσία της χώρας», δήλωσε ο Συναδινός στις 15 Μαϊου 2015! Για να τρέχει τώρα ο Αδαμίδης, προφανώς και η έγκαιρη εναρμόνιση έμεινε στα λόγια.
«Υπάρχει πρόβλημα, αλλά μας έχει διαβεβαιώσει ο υπουργός ότι θα γίνει η εναρμόνιση και έτσι θα διαγραφεί κάθε κίνδυνος», δήλωσε στο Sportsfeed ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος την ώρα που υποδεχόταν τον Σταύρο Κοντονή στο Παναθηναϊκό Στάδιο για τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο του μαραθωνίου.
Το ερώτημα που προκύπτει αφορά στον χρόνο της εναρμόνισης. Διότι από λόγια έχουμε χορτάσει όλοι. Ακόμα και ο διευθυντής εκπαίδευσης και σχέσεων της WADA, Ρομπ Κέλερ που ήρθε στην Αθήνα στις 20 Ιουλίου και συναντήθηκε με τον Συναδινό. Στη διάρκεια της συζήτησης, όπως ανέφερε το δελτίο Τύπου της ΓΓΑ, συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα σε νομοθετικό, διοικητικό και οργανωτικό επίπεδο. Ναι, αλλά δεν συμφωνήθηκαν οι ημερομηνίες και εκεί έχει ένα πρόβλημα η πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού.
Το είχαμε αντιληφθεί όλοι την ημέρα της επίσκεψης από τον Κέλερ διότι ακούσαμε ουσιαστικά όσα μας είπαν ο Κοντονής και ο Συναδινός 40 μέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 9 Ιουνίου. Τότε με στόμφο ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν τον κίνδυνο για το ΕΣΚΑΝ και το εργαστήριο του ΟΑΚΑ. Σύμφωνα με τον υφυπουργό και τον γενικό γραμματέα αιωρούνταν η απειλή για την αφαίρεση του πιστοποιητικού από το μοναδικό κέντρο ελέγχου ντόπινγκ στην Ελλάδα.
Κάπως έτσι φτάσαμε και στον κίνδυνο να επιβληθούν κυρώσεις συνολικά στον ελληνικό αθλητισμό. Με σοβαρότερη απειλή όλων τον αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016.
Το ταξίδι του Αδαμίδη στο Στρασβούργο, πάντως, έχει επί της ουσίας ενημερωτικό χαρακτήρα. Ως εκπρόσωπος της ΓΓ Αθλητισμού θα ενημερώσει τους… διεθνείς φορείς για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Όσο για την ημερομηνία της εναρμόνισης, ο Αδαμίδης θα την ανακοινώσει σε επόμενο ταξίδι του. Στην επόμενη σημαντική αποστολή του!

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!