Connect with us

ΝΤΟΠΙΝΓΚ

WADA: Δεν εμπιστεύεται τους εθνικούς οργανισμούς αντί-ντόπινγκ

Published

on

Τον περιορισμό της ευθύνης των εθνικών οργανισμών αντί-ντόπινγκ για τους ελέγχους την περίοδο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων αποφάσισε ο παγκόσμιος οργανισμός (WADA) κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής στο Βελιγράδι της Σερβίας.

Η απόφαση αυτή βασίστηκε στην έκθεση του Μαρτίου 2026 της ομάδας εργασίας για τη λειτουργική ανεξαρτησία των Εθνικών Οργανισμών Αντιντόπινγκ (WGOI) περιελάμβανε την εισήγηση 19, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
– «Προκειμένου να αντιμετωπιστεί τυχόν πραγματική ή φαινομενική σύγκρουση συμφερόντων ή μεροληψία σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης αθλητών από την ίδια χώρα εκ μέρους των εθνικών οργανισμών αντιντόπινγκ (NADOs) —όταν αυτοί εμπλέκονται άμεσα στην υλοποίηση του προγράμματος ελέγχου ντόπινγκ σε μια μεγάλη διεθνή διοργάνωση— συνιστάται στους φορείς που κατέχουν τα δικαιώματα της διοργάνωσης (συμπεριλαμβανομένων των διοργανωτών μεγάλων αθλητικών γεγονότων και των διεθνών ομοσπονδιών) να διασφαλίζουν ότι οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες των διαφόρων εμπλεκόμενων μερών στο πρόγραμμα ελέγχου ντόπινγκ είναι σαφώς καθορισμένοι»
– «Για παράδειγμα, ο εθνικός οργανισμός αντιντόπινγκ (NADO) της χώρας υποδοχής δεν θα πρέπει να εμπλέκεται (ούτε να αναλαμβάνει κατόπιν σύμβασης) στα εξής:
– τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση του προγράμματος κατανομής ελέγχων (TDP). Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στο TDP, εκτός εάν τα δεδομένα (συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των αθλητών, των εθνικοτήτων κ.λπ.) έχουν ανωνυμοποιηθεί, μέχρις ότου καταστεί αναγκαία η άρση της ανωνυμίας για τον συντονισμό των αποστολών ελέγχου·
– στην επιλογή αθλητών για έλεγχο κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης· ή σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας διαχείρισης των αποτελεσμάτων.

Με τη διατύπωση αυτής της σύστασης, η WGOI δεν προτείνει τον αποκλεισμό των εθνικών οργανισμών αντιντόπινγκ (NADOs) της χώρας υποδοχής από τη συμμετοχή σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις που διεξάγονται στη χώρα τους. Είναι πιθανό οι NADOs να διατηρήσουν σημαντικό ρόλο στον τομέα του αντιντόπινγκ, ιδίως όσον αφορά τη συλλογή πληροφοριών και τη διερεύνηση υποθέσεων, τον συντονισμό με τις αρχές επιβολής του νόμου, την υλικοτεχνική υποστήριξη, τους ελέγχους των σταθμών ελέγχου ντόπινγκ πριν από τη διοργάνωση, την επιτόπια ενημέρωση/εκπαίδευση, καθώς και την αξιοποίηση της τοπικής γνώσης και των υφιστάμενων συνεργασιών».

Η εξέλιξη αυτή θα έχει άμεσο αντίκτυπο στον ργανισμό αντι-ντόπινγκ των ΗΠΑ (USADA) ενόψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες το 2028. Ωστόσο, ο συντονισμός των ελέγχων και των προκαταρκτικών εξετάσεων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων πραγματοποιείται κυρίως από τον διεθνή οργανισμό ελέγχων (ITA), όπως επισημάνθηκε σε επεξηγηματικό έγγραφο του WADA: «Για παράδειγμα, στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Μιλάνο-Κορτίνα 2026, το 87% των υπευθύνων ελέγχου ντόπινγκ δεν προερχόταν από τη διοργανώτρια χώρα, ενώ στους Αγώνες Παρίσι 2024 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 57%, γεγονός που καταδεικνύει σημαντική αύξηση στη διαφοροποίηση του προσωπικού συλλογής δειγμάτων.
Φυσικά, η διαδικασία αυτή συνεπάγεται κόστος· δεν είναι σαφές εάν τη χρηματοδότηση για τους επιπλέον υπεύθυνους ελέγχου ντόπινγκ από το εξωτερικό οφείλει να καλύψει ο ITA ή η οργανωτική επιτροπή.
Η σύσταση αφορά επίσης τις διεθνείς ομοσπονδίες, ωστόσο εναπόκειται στην κάθε ομοσπονδία να αποφασίσει η ίδια σχετικά.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr