Connect with us

STORY

Δωροδοκία για το μουντιάλ

Published

on

Οι φήμες για χρηματισμό στελεχών της FIFA προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ του Κατάρ για την ανάληψη του παγκοσμίου κυπέλλου του 2022, υπάρχουν εδώ και καιρό. Από χθες υπάρχουν και αποδείξεις. Ο πρώην αντιπρόεδρος της FIFA, Τζακ Γουόρνερ και η οικογένεια του, φαίνεται να έχουν λάβει 833.000 ευρώ από όμιλο καταριανών συμφερόντων.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Στην αποκάλυψη προχώρησε η εφημερίδα “The Telegraph”. Οι Βρετανοί έχουν βάλει εδώ και πολύ καιρό στο… μάτι του Καταριανούς καθώς τα οικονομικά συμφέροντα στο εμιράτο είναι τεράστια και προς το παρόν οι Βρετανοί βρίσκονται εκτός παιχνιδιού. Επίσης δεν μπορούν να χωνέψουν το γεγονός πως στην ψηφοφορία για το μουντιάλ του 2018 αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο έχοντας πάρει μόνο δύο ψήφους.
Όλα ξεκίνησαν όταν έξι εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία στη Ζυρίχη, αποκλείστηκαν δύο από τα μέλη της επιτροπής. Ο ένας γιατί συμφώνησε να “πουλήσει” την ψήφο του και ο άλλος γιατί ζήτησε 1,8 εκατομμύρια ευρώ για μια αθλητική ακαδημία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα στην ψηφοφορία να συμμετάσχουν 22 μέλη αντί για 24. Επίσης, βρετανικά μέσα είχαν αποκαλύψει πως τα τρία μέλη που προέρχονται από την Αφρική, είχαν πουλήσει και αυτοί την ψήφο τους, κάτι που δεν αποδείχθηκε ποτέ.
Τότε ήταν που το κοινοβούλιο της Αγγλίας, συνέστησε επιτροπή για να ερευνήσει την αποτυχία της υποψηφιότητας. Ο λόρδος Τρίσμαν, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της αγγλικής υποψηφιότητας, έδωσε στοιχεία στην επιτροπή για περίεργες οικονομικές συναλλαγές τεσσάρων μελών της επιτροπής της FIFA. Μεταξύ αυτών και ο Τζακ Γουόρνερ.
Από τότε οι έρευνες συνεχίστηκαν και με τη συνδρομή του FBI καθώς εντοπίστηκαν συναλλαγές σε τράπεζα της Νέας Υόρκης από όπου προέκυψαν και τα έγγραφα που φαίνεται ότι αποδεικνύουν το χρηματισμό του Γουόρνερ. Ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπλάτερ στη FIFA (υπήρξε μέλος επί 14 έτη), Τζακ Γουόρνερ και η οικογένεια του συνολικά έλαβαν 833.000€ από την εταιρεία Kemco. Η εν λόγω εταιρεία ανήκει στον Καταριανό Μοχάμεντ Μπιν Χαμάν, ο οποίος είναι μέλος της FIFA και στις προηγούμενες εκλογές ήταν αντίπαλος του Σεπ Μπλάτερ για τη θέση του προέδρου της παγκόσμιας ομοσπονδίας του ποδοσφαίρου.
Σε λογαριασμούς των δύο υιών του Γουόρνερ, κατατέθηκαν 310.000€ και 296.000€ αμέσως μετά την ανάθεση του μουντιάλ στο Κατάρ και λίγες μέρες αργότερα άλλες 227.000€ σε λογαριασμό υπαλλήλου του Γουόρνερ. Για τις συγκεκριμένες συναλλαγές υπάρχει και ένα έγγραφο από εταιρία του Γουόρνερ προς την Kemco όπου αναγράφεται η αίτηση 833.000€ για την παροχή υπηρεσιών μετάξυ 2005 και 2010. Η ημερομηνία που υπάρχει στο έγγραφο είναι η 15η Δεκεμβρίου 2010. Δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της ανάθεσης του παγκοσμίου κυπέλλου στο Κατάρ. Ο Γουόρνερ παραιτήθηκε από τη FIFA το 2011 μετά από σειρά καταγγελιών και αποσύρθηκε στην πατρίδα του, το Τρίνιταντ.
Να σημειωθεί πως ο Γουόρνερ ήταν ένα από τα 22 μέλη της FIFA που αποφάσισαν και για την ανάθεση του παγκοσμίου κυπέλλου του 2018 στη Ρωσία. Με το νέο ψυχρό πόλεμο που έχει ξεκινήσει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, αναμένεται και νέο επεισόδιο με το FBI να ανακοινώνει πως θα διερευνηθεί αν έχει υπάρξει παρατυπία και χρηματισμός και στην περίπτωση της νίκης των Ρώσων.
Τους Καταριανούς πάντως δεν τους αγγίζει τίποτα από όλα αυτά, καθώς έχουν την απόλυτη στήριξη του Σεπ Μπλάτερ και το ενδεχόμενο να τους αφαιρεθεί η διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου του 2022, βρίσκεται μόνο στη σφαίρα της φαντασίας των Βρετανών.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/