Connect with us

STORY

Έφηβοι έτοιμοι για όλα!

Published

on

Με πολλά όνειρα ξεκίνησε η Εθνική ομάδα Εφήβων του μπάσκετ τις υποχρεώσεις της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Τουρκίας, αντιμετωπίζοντας τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (78-69)στην πρεμιέρα των αγώνων του 3ου ομίλου.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Με συγκομιδή εννέα μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, η Εθνική Εφήβων στο μπάσκετ αποτελεί σίγουρα την πιο πολύφερνη νύφη του ελληνικού αθλητισμού. Διεκδικεί, μάλιστα, με αξιώσεις τον διαχρονικό τίτλο της επίσημης αγαπημένης όλων των Ελλήνων από την ανδρική ομάδα
του ίδιου αθλήματος. Έστω και αν στα περισσότερα κατορθώματα, οι απονομές έγιναν μεταξύ συγγενών και φίλων. Όταν υπήρχαν και αυτοί στις κερκίδες. Για την τηλεθέαση των εννέα διοργανώσεων, βέβαια, ούτε λόγος.

Την αγνόησαν ακόμα και οι μετρήσεις της AGB. Και όμως, από την παρθενική άνοδο στο βάθρο το μακρινό 1970, οι Έφηβοι όχι απλά τράβηξαν το κάρο από τη λάσπη σε κάθε δύσκολη περίοδο του αθλήματος, αλλά αυγάτισαν και τις ελπίδες για καλύτερο μέλλον. Στην επιτυχία των πιτσιρικάδων, που μάζεψε και καθοδήγησε στη χαραυγή των70’ς ο Φαίδων Ματαθίου, αλλά και στην εξαιρετική παρουσία των παίδων το 1975 με κόουτς τον Θόδωρο Ροδόπουλο στήριξε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος το φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης ΕΟΚ).

Χρειάστηκε, βέβαια, η είσοδος της Ελλάδας σε μία άλλη… ΕΟΚ και κυρίως η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία για να βρει ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού μπάσκετ τα απαραίτητα εφόδια, που βοήθησαν στην υλοποίηση του πλάνου. Αλλά όπως έγραψε και ο Νικολό Μακιαβέλι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Και πραγματικά, στην αρχή ο σκοπός του Βασιλακόπουλου ήταν ιερός: στόχευε στην πρόοδο του αθλήματος. Αργότερα έχασε τον δρόμο του και υιοθέτησε όλες τις τακτικές του… Μακιαβέλι στον «Ηγεμόνα». Κάπου έχασε τον δρόμο του ο αναμορφωτής του ελληνικού μπάσκετ. Ευτυχώς, όμως, βρήκαν το σωστό μονοπάτι οι Εθνικές ομάδες και κυρίως εκείνες των εφήβων. Τα εννέα μετάλλια, τρία σε Μουντομπάσκετ (χρυσό το 1995, αργυρό το 2009, χάλκινο το 2003) και τα έξι σε Ευρωμπάσκετ (χρυσό το 2008, αργυρά το 1970 και το 1997, χάλκινα το 1998, το 2000 και το 2002) μπορούν να γίνουν 10 στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Τουρκίας. Διοργάνωση που αρχίζει σήμερα 2014 και θα διαρκέσει έως τις 3 Αυγούστου που είναι προγραμματισμένος ο τελικός.

Εκεί που ελπίζουμε να δούμε την ελληνική ομάδα. Έχουν, άλλωστε, οι πιτσιρικάδες του Ηλία Παπαθεοδώρου το ταλέντο για να σώσουν την παρτίδα των ομαδικών αθλημάτων στην Ελλάδα. Όπως τα κατάφεραν πέρσι οι… κούκλες του Γιώργου Μορφέση στο πόλο. Κατά μία περίεργη σύμπτωση, μέσα στην Τουρκία σήκωσαν το τρόπαιο του παγκόσμιου πρωταθλήματος νεανίδων. Καλός οιωνός, νομίζουμε…

Ξεχειλίζουν από ταλέντο
Η Ελλάδα αγωνίζεται στον τρίτο όμιλο της πρώτης φάσης. Με αντιπάλους την οικοδέσποινα Τουρκία που αποτελεί και το φαβορί της διοργάνωσης, τη Βοσνία και την Τσεχία. Πρώτο ματς σήμερα (14:00). Ο προπονητής της Κηφισιάς και της Εθνικής εφήβων διαθέτει παίκτες που κουβαλούν χαρακτηρισμούς που αγγίζουν τα όρια της… ιεροσυλίας, όπως «Ευρωπαίος Χακίμ Ολάζουον» ή «νέος Διαμαντίδης». Αλλά κι αυτοί οι προσδιορισμοί είναι μέσα στο παιχνίδι και θεωρούνται απόρροια του ταλέντου που έχουν ο αρχηγός
Δημήτρης Σταμάτης, ο υπαρχηγός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και οι συμπαίκτες τους.

Ο Δημήτρης Σταμάτης (12.01.1996, 1.88, Πανιώνιος) παίζει στον άσο και στο δύο. Είναι ο ηγέτης της ομάδας, γρήγορος, εκρηκτικός σκόρερ και ο παίκτης που παίρνει την μπάλα όταν το ματς βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (06.01.1997, 2.02, Παναθηναϊκός) έχει ήδη πάρει γεύση από την Α1. Παίζει ως 3άρι και ενίοτε σαν 4άρι. Κάνει πολλά πράγματα στο παρκέ. Συμμετέχει στο σκοράρισμα, δημιουργεί, μαζεύει ριμπάουντ. Ο Αντώνης Κόνιαρης (30.09.1997, 1.92, ΠΑΟΚ) αποτελεί τον βασικό πλέι μέικερ. Είναι καλός αμυντικός και σεσημασμένος κλέφτης. Θα πάρει πολλά… πορτοφόλια στην Τουρκία.

Ο Θωμάς Κώττας (27.04.1996, 2.06, ΠΑΟΚ) αγωνίζεται στη θέση του σέντερ. Γρήγορος για το ύψος του, εξαιρετικός ρολίστας που δίνει ενέργεια στην ομάδα και ανεβάζει με την έντασή του την πίεση στην άμυνα. Ο Κώστας Μήτογλου (11.06.1996, 2.07, Άρης) είχε οικογενειακές ρίζες στον ΠΑΟΚ, αλλά επέλεξε τον Άρη και φαίνεται πως δεν το μετάνιωσε. Πολύ καλός ριμπάουντερ, αξιόπιστος σουτέρ από τα 4-5 μέτρα και ένας μπλοκέρ φόβητρο. Ο Βασίλης Μουράτος (14.11.1997, 1.93, Αγ. Ανάργυροι) παίζει στην περιφέρεια πότε σαν άσος και άλλοτε σαν δυάρι. Δυνατός αμυντικός με θράσος που τον βοηθάει πολύ στο drive απέναντι σε ψηλότερα κορμιά. Ο Σωτήρης Μπιλλής (14.11.1996, 1.97, Πανιώνιος) αγωνίζεται στο 3. Βγάζει πάθος στο παρκέ και βοηθάει σημαντικά στην άμυνα.

Ο Κώστας Οικονομόπουλος (23.09.1996, 1.90, Μίλων) είναι κλασικό δυάρι. Με υψηλά ποσοστά στα σουτ τριών πόντων, γρήγορα πόδια, άρα καλός και στην άμυνα. Ο Γιώργος Παπαγιάννης (03.07.1997, 2.17, Παναθηναϊκός) έχει τρελάνει τους Αμερικανούς σκάουτερ. Μαζεύει με χαρακτηριστική ευκολία τα ριμπάουντ σε άμυνα και επίθεση, τελειώνει με υψηλά ποσοστά τις επιθέσεις και κόβει ότι κινείται στον αέρα! Κολώνα κάτω από τα καλάθια. Ο Διονύσης Σκουλίδας (29.07.1997, 1.98, Περιστέρι) συνεχίζει την παράδοση του Περιστερίου. Ένα τριάρι με έφεση στα… σκουπίδια της άμυνας και θανατηφόρα τρίποντα. Ο Βασίλης Τολιόπουλος (15.06.1996, 1.86, Ίκαρος Καλ.) είναι ένας point guard που χρειάζεται ελάχιστα δέκατα του δευτερολέπτου και εκατοστά του μέτρου για να εκτελέσει από την περιφέρεια χάρη στην ταχύτητά του.

Ο Κώστας Τσαλμπούρης (22.06.1996, 2.13, Πιερικός) θυμίζει παίκτες άλλων χωρών διότι παρά το ύψος του και την έφεσή του στις τάπες και στα ριμπάουντ, πολλές φορές βγαίνει στην περιφέρεια και εκτελεί από το τρίποντο. Η δουλειά στην Τουρκία, βέβαια, μόνο εύκολη δεν θα είναι παρά το ταλέντο που ξεχειλίζει σε αυτή την ομάδα. Η διαχείριση των πιτσιρικάδων που βλέπουν πρωτοσέλιδα τα ονόματά τους αποτελεί και την πιο δύσκολη αποστολή για κάθε προπονητή. Ο Παπαθεοδώρου καλείται πρωτίστως να γίνει παιδαγωγός, αλλά έχει αποδείξει πως μπορεί να τα καταφέρει. Γιατί, λοιπόν, να μη γίνει ο Μορφέσης του μπάσκετ με ένα μετάλλιο μέσα στην Τουρκία; Κι αν είναι το χρυσό, ακόμα καλύτερα!

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/