Connect with us

OLYMPICS

Έξι αθλήματα καλύπτουν το μπάτζετ του αντί-ντόπινγκ

Published

on

Τα τέσσερα πέμπτα της χρηματοδότησης που απαιτείται για τις δαπάνες σχετικά με τις υπηρεσίες που ελέγχουν τους αθλητές για πιθανή χρήση απαγορευμένων ουσιών καλύπτεται από μόλις έξι διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έκθεση, που συντάχθηκε για λογαριασμό της Ένωσης Διεθνών Ομοσπονδιών των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων (ASOIF). Όπως προκύπτει από την έκθεση, ο συνολικός προϋπολογισμός για τις υπηρεσίες αντι-ντόπινγκ ανήλθε σε 21 εκατομμυρίων ευρώ το 2015, εξαιρουμένου του κόστους για το ανθρώπινο δυναμικό.
Από το ποσό αυτό, έξι διεθνείς ομοσπονδίες συνέβαλαν μόνο αυτές με ένα ποσό της τάξεως των 18,26 εκατομμυρίων ευρώ που σημαίνει ότι κάλυψαν το 80% του προϋπολογισμού. Ενα επιπλέον 10% καλύφθηκε από μόλις άλλες τρεις ομοσπονδίες.
Άλλες 17 Ομοσπονδίες καλύπτουν το υπόλοιπο 10% χρηματοδοτώντας ορισμένες μόλις 141.000 ευρώ, που σημαίνει μοσοστό μόλις 0,65% του συνολικού προϋπολογισμού.
Οι πληροφορίες για την σύνταξη της έκθεσης, όπως γίνεται αντιληπτό, ελήφθησαν από 26 διεθνείς ομοσπονδίες, κάτι που σημαίνει ότι δεν συμμετείχαν καθόλου δύο ομοσπονδίες από τα 28 συνολικά αθλήματα που είχαμε στο πρόγραμμα στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις δαπάνες μεταξύ των διαφόρων διεθνών ομοσπονδιών. Ωστόσο δεν είναι σαφές σε ποια από τις προαναφερθείσες κατηγορίες ανήκει κάθε αθλητική ομοσπονδία, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή που καταβάλει τα περισσότερα χρήματα είναι η Διεθνής Ένωση Ποδηλασίας.
Η έκθεση υποστηρίζει ότι παρατηρείται μια αύξηση 1,3 εκατομμύρια ευρώ στις συνολικές δαπάνες που δίνονται για το ντόπινγκ παγκοσμίως σε σχέση με το 2009, οπότε είχε εκδοθεί η τελευταία αντίστοιχη έκθεση. Επιπλέον, ένα ποσό που αγγίζει τα 4 εκατομμύρια ευρώ αφορά τις δαπάνες για την κάλυψη των εξόδων του προσωπικού που ασχολείται με την καταπολέμηση του ντόπινγκ.
Τα ευρήματα δημοσιοποιούνται σε μια περίοδο που υπάρχει σειρά προτάσεων για να μεταρρυθμίσεις στο σύστημα αντιντόπινγκ προκειμένου να φύγει η σχετική αρμοδιότητα από τα χέρια των διεθνών οργανισμών και να μεταφερθεί σε ένα ανεξάρτητο όργανο, που πιθανότατα θα συνδέεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA).
Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε μια άλλη έκθεση σχετικά με τις διαδικασίες καταπολέμησης του ντόπινγκ στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, όπου διαπιστώθηκε ότι περισσότεροι από 4.000 αθλητές δεν είχαν υποβληθεί στους απαραίτητους ελέγχους πριν από τους Αγώνες. Η ίδια μελέτη τόνιζε επίσης την ανεπάρκεια του σχεδιασμού διανομής ελέγχων από τις διεθνείς ομοσπονδίες σε 10 αθλήματα «υψηλού κινδύνου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, ο αριθμός των εξαιρέσεων για θεραπευτική χρήση απαγορευμένων ουσιών που υποβάλλονται από τις διεθνείς ομοσπονδίες έχει μειωθεί σχεδόν κατά 80% σε σχέση με το 2009. Ωστόσο αυτό το στοιχείο είναι παραπλανητικό, λόγω της αλλαγής του κανόνα που επέτρεψε στους αθλητές να μην χρειάζονται να χρησιμοποιούν ουσίες που έχουν να κάνουν με το άσθμα χωρίς να απαιτείται σχετική αίτηση. «Αναμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας να παραδώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με το πώς να ενισχυθεί η μελλοντική καταπολέμηση του ντόπινγκ και σχετικά με τη δυνατότητα δημιουργίας μιας ανεξάρτητης αρχής για το ζήτημα αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος ASOIF Φρανσέσκο Ρίτσι Μπίτι και πρόσθεσε ότι «απώτερος στόχος μας πρέπει να είναι η προστασία των αθλητών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Μετά πάντως από αυτήν την μελέτη, αναμένεται μια παρόμοια να συνταχθεί και για τις διεθνείς ομοσπονδίες που έχουν αναγνωριστεί από την ΔΟΕ και μετέχουν στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/