Στον παγκόσμιο αθλητισμό, ένα αξίωμα θέλει τους μεγάλους παίκτες να φωνάζουν παρών στα μεγάλα παιχνίδια. Όταν η ομάδα τους χρειάζεται περισσότερο από τον καθένα…

Οι ώμοι του Γκούντγιον Βάλουρ Σίγκουρντσον είναι φορτωμένοι από γαλόνια που έχει μαζέψει τα τελευταία 14 χρόνια στα γήπεδα του χάντμπολ. Και όμως, στα 35 του, ο αρχηγός της Εθνικής Ισλανδίας, εξακολουθεί να παίζει με το ίδιο πάθος που τον διέκρινε σε όλη την καριέρα του και χθες κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στις καλύτερες «16» του κόσμου, παρά τις αντιξοότητες.
Η Ισλανδία παρατάχθηκε απέναντι στην Αίγυπτο χωρίς τον σπουδαίο Άαρον Πάλμαρσον, που ήταν τραυματίας. Οι Αγύπτιοι μέχρι τώρα είχαν εντυπωσιάσει παίρνοντας ισοπαλία από τη Σουηδία και νικώντας Τσεχία και Αλγερία. Για την Ισλανδία η νίκη ήταν μονόδρομος, καθώς με οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα έμενε εκτός 16άδας.
Ο Σίγκουρντσον όπλισε και άρχισε να πυροβολεί. Τελικός απολογισμός 13 γκολ σε 14 προσπάθειες και 3 ασίστ παίζοντας εξήντα λεπτά. Η Ισλανδία κέρδισε και πλέον προετοιμάζεται για τον νοκ άουτ αγώνα με τη Δανία, τη Δευτέρα.
«Ήταν ένα μεγάλο… ατύχημα (για την Αίγυπτο) αυτό που έγινε με μένα σήμερα. Δεν ξέρω πώς έγινε, ακουμπούσα τη μπάλα και αυτή πήγαινε στα δίχτυα», είπε με μεγάλη δόση χιούμορ ο εξτρέμ της Μπαρτσελόνα, μετά το επίτευγμά του.
Ο Σίγκουρντσον είναι από τους ελάχιστους παίκτες στο παγκόσμιο χάντμπολ που αγωνίζονται φορώντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Για τον ίδιο αυτό είναι τιμή και του δίνει ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. «Για μένα, ως παίκτης και ως αρχηγός αυτή της ομάδας, είναι μεγάλη η υπερηφάνεια για αυτό που καταφέραμε. Είχαμε μπροστά μας ένα ματς ζωής και θανάτου και βγήκαμε νικητές. Έτσι και ακόμη καλύτερα πρέπει να παίξουμε στο επόμενο παιχνίδι. Σε όλη την ομάδα αξίζουν συγχαρητήρια», τόνισε.
Οι αριθμοί του με την Εθνική ομάδα της Ισλανδίας είναι σπουδαίοι. Μετρά 307 διεθνείς συμμετοχές και 1.620 γκολ συμπεριλαμβανομένων των 13 που πέτυχε χθες. Τον ρωτήσαμε αν έχει σκεφτεί ότι πλησιάζει προς το τέλος της καριέρας του και η απάντηση ήταν αποστομωτική. «Τέλος; Μετά από 13 γκολ που πέτυχα σήμερα; Σίγουρα όχι. Δεν το έχω σκεφτεί. Πάντα κοιτάω το επόμενο παιχνίδι και δεν έχω βρει καιρό για να σκεφτώ κάτι τέτοιο».
Για τον αρχηγό και όλους τους Ισλανδούς, η εθνική ομάδα χάντμπολ αποτελεί ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Άλλωστε, δεν είναι λίγο πράγμα για μία χώρα 310.000 κατοίκων να έχει κατακτήσει η εθνική τους ένα ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο (2008) και ένα χάλκινο σε ευρωπαϊκό (2010). Για να δούμε, μέχρι που μπορεί να την οδηγήσει ο Σίγκουρντσον, εδώ στη Ντόχα..
