Connect with us

TOP

Επαγγελματική λίγκα βόλεϊ στις ΗΠΑ!

Published

on

Την τελευταία δεκαετία πολλές φορές έχει ειπωθεί, πολλά σχέδια έχουν φτιαχτεί, αλλά επειδή στις ΗΠΑ ευρεσιτεχνίες τύπου «ΤΑΑ» ή «ΤΑΠ» δεν… περνούν, πάντα τα όνειρα για τη δημιουργία επαγγελματικής λίγκας του βόλεϊ σταματούσαν πριν την υλοποίηση τους.

του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]

Με το NFL (Αμερικανικό ποδόσφαιρο) το NBA (μπάσκετ), το NHL (χόκεϊ) να είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι και το MLS (ποδόσφαιρο) να προσπαθεί να βρει λίγο χώρο, οι όποιες προσπάθειες δεν έβρισκαν ανταπόκριση από τους χορηγούς (η και τα τηλεοπτικά δίκτυα).
Μόνο που ο νέος πρόεδρος της FIVB Άρι Γκράσα, στην προ διετίας επίσκεψη του στην Ελλάδα, είχε αποκαλύψει ότι ένας από τους μεγάλους στόχους του είναι η διείσδυση του βόλεϊ στην αγορά των ΗΠΑ. «Τα τελευταία 30 χρόνια οι ΗΠΑ δεν έχουν φιλοξενήσει καμία μεγάλη διοργάνωση βόλεϊ. Τίποτα απολύτως! Φέτος, αφού πρώτα μιλήσαμε με τους τηλεοπτικούς σταθμούς, χορηγούς και ανθρώπους που ασχολούνται με την προώθηση αθλητικών γεγονότων, θα φιλοξενηθούν εκεί τρία τουρνουά Grand Slam στο μπιτς βόλεϊ αλλά και οι τελικοί του Grand Prix γυναικών (η αντίστοιχη διοργάνωση του World League ανδρών) στην Όμαχα. Οι ΗΠΑ είναι μια προσοδοφόρα αγορά για το βόλεϊ κι αρκεί να αναφέρω ότι η πολιτεία της Καλιφόρνια μόνο έχει μεγαλύτερο ακαθόριστο ΑΕΠ απ’ ότι η Βραζιλία ως χώρα. Αν καταφέρουμε να πάρουμε ένα μερίδιο της τάξης του 3% από την αθλητική αγορά των ΗΠΑ, θα έχουμε πάρει περισσότερα από το 100% που έχουμε τώρα. Δεν θα είναι εύκολο, δεν θα γίνει σύντομα και χρειαζόμαστε χρόνο», ήταν τα λόγια που είχε χρησιμοποιήσει (δείτε εδώ όλη την συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο www.volleyball.gr).
Κι ο δαιμόνιος Βραζιλιάνος φαίνεται ότι πέτυχε το βασικό του στόχο: Να ρίξει τον σπόρο και πλέον περιμένει να δει αν θα… ανθίσει ο καρπός. «Έχουμε 400 περίπου αθλητές και αθλήτριες υψηλού επιπέδου οι οποίοι αγωνίζονται σε 40 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο για περίπου 7-8 μήνες κάθε χρόνο. Εφόσον όμως μπορέσουμε να τους κρατήσουμε εδώ μετά την αποφοίτηση τους από το κολέγιο, τότε μπορούμε να δημιουργήσουμε τους δικούς μας σταρ, οι οποίοι θα αποτελέσουν και τα πρότυπα για τις νέες γενιές». Ποιος το είπε αυτό; Ο κύριος Τζέιμι Ντέιβις ο νέος διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής ομοσπονδίας ο οποίος προσελήφθη πριν από ένα μήνα περίπου με εισήγηση της προέδρου Λόρι Οκιμούρα.
Ο Ντέιβις λίγες ημέρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντα του, ως το απόλυτο αφεντικό του αμερικανικού βόλεϊ, φρόντισε να ενημερώσει και τους πάντες για τις προθέσεις του. «Οι επιτυχίες των εθνικών μας ομάδων, οι υψηλές τηλεθεάσεις ακόμη και μέσω του διαδικτύου των αγώνων βόλεϊ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 μας επιτρέπουν να είμαστε πεπεισμένοι ότι τώρα ένα εγχώριο πρωτάθλημα θα πετύχει κι ας είχαν αποτύχει οι παλαιότερες προσπάθειες», ξεκαθάρισε ο Ντέιβις και δείχνοντας ότι ο στόχος του είναι μακροπρόθεσμος αποκάλυψε ότι θέλει να δει το πρωτάθλημα να παίρνει σάρκα και οστά πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. «Έχουμε ένα φοβερό προϊόν, η βολεϊκή κοινότητα μεγαλώνει και μπορούμε να επωφεληθούμε τόσο εμείς οσό και τα ΜΜΕ που θα συνεργαστούν μαζί μας την τεράστια δεξαμενή των φίλων του αθλήματος. Θα αυξήσουμε την… ψηφιακή μας παρουσία προκειμένου να είναι εμφανής η παρουσία του αθλήματος σε όλα τα μέσα και μ’ αυτή την προσέγγιση θα δώσουμε την απαραίτητη εμπορική αξία σε όλο το οικοδόμημα του αμερικανικού βόλεϊ».
Προφανώς ούτε η επιλογή του Ντέιβις είναι τυχαία, όπως ούτε είναι τυχαίο το γεγονός ότι από τους πρώτους που έσπευσαν να τον συγχαρούν ήταν ο… Άρι Γκράσα…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/