Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

Επιβεβαίωση Sportsfeed: Η WADA έθεσε εκτός επιτήρησης Ελλάδα – ΕΟΚΑΝ

Published

on

Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του Sportsfeed από τον παγκόσμιο οργανισμό αντί-ντόπινγκ (WADA) καθώς ανακοινώθηκε πως η Ελλάδα και ο ΕΟΚΑΝ βγήκαν από΄τη λίστα επιτήρησης.

Το ρεπορτάζ του Sportsfeed είχε αναφέρει πριν από ένα μήνα πως η WADA θα βγάλει από τη λίστα τον ΕΟΚΑΝ και πως δεν κινδυνεύει να χάσει την πιστοποίηση του.

Με ανακοίνωση του ο ΕΟΚΑΝ ενημέρωσε για του λόγου το αληθές.

«Μέσα από τη στενή συνεργασία τους τελευταίους μήνες με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντί-ντόπινγκ, ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπινγκ (Ε.Ο.ΚΑ.Ν.), πέρασε με απόλυτη επιτυχία τη διαδικασία αξιολόγησης και πλέον, όπως ανακοίνωσε και επίσημα η WADA, βγήκε από τη λίστα των υπό επιτήρηση Εθνικών Οργανισμών. 
Η διαδικασία  για τη ρύθμιση και των τελευταίων μικροεκκρεμοτήτων, ολοκληρώθηκε για τον Ε.Ο.ΚΑ.Ν πολύ συντομότερα από το χρονικό πλαίσιο που είχε θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός, δηλαδή ως τα μέσα Ιανουαρίου 2022, δείγμα της συστηματικής δουλειάς που έγινε σε όλα τα επίπεδα, μέσα σε λίγο χρόνο.  
Είναι χαρακτηριστικό, πως μαζί με την Ελλάδα, εκτός λίστας βγήκαν μόνο η Ολλανδία και η Λετονία, ενώ υπό επιτήρηση παραμένουν χώρες με μεγάλη αθλητική παράδοση, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Ρουμανία. 
Ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν., συμμορφώθηκε πλήρως με τα όσα απαιτεί η WADA από τα μέλη του, έχοντας την πολύτιμη αρωγή του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε ο παγκόσμιος Κώδικας, να κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή και να πληρούνται οι υπόλοιπες προϋποθέσεις για τον Οργανισμό που έθετε η WADA.
Μέσα σε  μικρό χρονικό διάστημα, ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν. κατάφερε να τακτοποιήσει όλες τις παρατηρήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού, οι οποίες είχαν συσσωρευθεί από τις αβελτηρίες των προηγούμενων ετών. Πιο αναλυτικά: 

  • Σε θέματα γενικού περιεχομένου, ορίστηκε η διοικητική δομή, οι αρμοδιότητες και η ανεξαρτησία της εκτελεστικής ομάδας από τον Διοικητικό Συμβούλιο. Ανέλαβε νέος Διοικητής και Εκτελεστικός Διευθυντής.
  • Λειτούργησε βάσει των διεθνών προδιαγραφών το τμήμα αντί-ντόπινγκ του Ε.Ο.ΚΑ.Ν., το σύστημα ADAMS (σύστημα εντοπισμού των αθλητών) και ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές προς του δειγματολήπτες.
  • Ο WADA ενέκρινε τον προγραμματισμό των ελέγχων, με βάση το σωστό μοντέλο (Risk Assesment and Distribution Plan), από το οποίο προκύπτει η λίστα ελεγχομένων αθλητών (RTP). Εκπονήθηκε πρόγραμμα για Βιολογικό Διαβατήριο Αθλητών (ABP), ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του αντι-ντόπινγκ στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε από την αρχή αρμόδιο τμήμα Ερευνών (Intelligence and Investigation), το οποίο και ασχολείται αποκλειστικά με το κομμάτι της συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών.
  • Ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν. άλλαξε το πρωτόκολλο της διαχείρισης αποτελεσμάτων, το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο πλέον με τον διεθνή Κώδικα σε όλα τα επίπεδα (παραβάσεις whereabouts, πρακτικές ενημέρωσης εμπλεκομένων προσώπων και φορέων).
  • Σε θέματα TUE (εξαίρεση θεραπευτικής χρήσης) έγινε ξεκάθαρη η διαδικασία και η αρμόδια επιτροπή υπέγραψε έγγραφα εμπιστευτικότητας.
  • Σε θέματα εκπαίδευσης, ο Οργανισμός ολοκλήρωσε τα απαραίτητα σεμινάρια αθλητών και προπονητών και έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επιμόρφωσης αθλητών, τιμωρημένων αθλητών, προπονητών, δειγματοληπτών, αλλά και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε ευρύτερο επίπεδο (δημοσιογράφοι, μαθητές, γονείς).
  • Σύστησε αρμόδιο τμήμα, το οποίο εξασφαλίζει την ασφαλή προώθηση και τον έλεγχο των πληροφοριών και του υλικού από και προς τον Οργανισμό, χρησιμοποιώντας κρυπτογραφικά συστήματα.

Επιπλέον αναμορφώθηκε η επίσημη ιστοσελίδα (www.eokan.gr) και βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν. απέκτησε πλήρη αυτονομία και οικονομική ανεξαρτησία, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της WADA.

Συνολικά, υπήρχαν 8 ανοικτά θέματα γενικού ενδιαφέροντος, 21 τα οποία είχαν χαρακτηριστεί ως κρίσιμα και άλλα 27 τα οποία θεωρούνταν υψηλής προτεραιότητας. Σε όλα, ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν., ανταποκρίθηκε με επιτυχία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η συμμόρφωση του Εθνικού Οργανισμού με τον διεθνή Κώδικα να φθάσει πλέον στο 100%».

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!