Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

Επιχείρηση δελτίων και με το νόμο

Published

on

Κάθε άρθρο του νέου αθλητικού νομοσχεδίου κρύβει και ένα μαργαριτάρι! Η τελευταία ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα ανατρεπτική καθώς στήνεται νέο σύστημα υγείας για τον αθλητισμό! Νέο όργανο θα δίνει και θα αναθεωρεί τα δελτία των αθλητών…

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Παραθέτω, για παράδειγμα, το άρθρο 8 που έχει τίτλο: «δελτίο αθλητικής ιδιότητας-Πιστοποίηση της υγείας του αθλητή-Συμμετοχή ομογενών ή αλλοδαπών αθλητών σε αγώνες». Εύκολα μπορεί να προσπεράσει κάποιος την ενότητα διότι δεν μπορεί να φανταστεί τι μπορεί να κρύβει. Πόσες τροποποιήσεις, άλλωστε, να γίνουν στον ισχύοντα αθλητικό νόμο; Κι, όμως!
«1. Ο αθλητής αποκτά δελτίο αθλητικής ιδιότητας με την εγγραφή του στο μητρώο αθλητικού σωματείου και με τη θεώρηση του δελτίου του από την οικεία ομοσπονδία.
2. Η πιστοποίηση της υγείας του αθλητή είναι υποχρεωτική για τη συμμετοχή του σε προπονήσεις και αγώνες. Το δελτίο υγείας, το οποίο πιστοποιεί την υγεία του αθλητή, εκδίδεται από το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών και Τεχνολογίας (Ε.Κ.Α.Ε.Τ) σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 26 και θεωρείται κάθε έτος από το Ε.Κ.Α.Ε.Τ.
3. Στις αγωνιστικές διοργανώσεις των αθλητικών φορέων επιτρέπεται να συμμετέχουν ομογενείς ή αλλοδαποί αθλητές, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στα καταστατικά των οικείων ομοσπονδιών, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων της ενωσιακής και ελληνικής νομοθεσίας».

Όλο το ζουμί βρίσκεται στη 2η παράγραφο! Ο νόμος καθιστά υποχρεωτική την έκδοση των δελτίων υγείας από το ΕΚΑΕΤ. Έως τώρα, οι ομάδες πήγαιναν τους αθλητές σε ένα δημόσιο νοσοκομείο ή σε κάποιον συμβεβλημένο γιατρό. Συνηθισμένη διαδικασία. Ξαφνικά ανατρέπεται και ο Ανδριανός συστήνει ένα νέο όργανο που του αναθέτει πολλές αρμοδιότητες. Μεταξύ των άλλων και την πιστοποίηση ικανότητας ενός αθλητή και, μάλιστα, με ετήσια θεώρηση.
Μέχρι εδώ, ίσως και να είναι καλό το μέτρο. Διότι σκεφτόμαστε ότι έτσι υπάρχει ένας φορέας που αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για την υγεία των αθλητών. Μόνο που η ανάγνωση του άρθρου 26 μας οδηγεί σε άλλα μονοπάτια. Περίεργα. Δύσβατα.

Tί είναι το ΕΚΑΕΤ
Το άρθρο 26 έχει τίτλο «Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών και Τεχνολογίας» και εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει με τη συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση:
«1. Συνιστάται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με την επωνυμία Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών και Τεχνολογίας (Ε.Κ.Α.Ε.Τ), με έδρα το Δήμο Αμαρουσίου, το οποίο εποπτεύεται από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού».
Ανάμεσα στους σκοπούς του, το ΕΚΑΕΤ έχει και «β) την προστασία της υγείας, τη διατήρηση της ψυχοσωματικής ισορροπίας, την αξιολόγηση των σωματικών, φυσικών και οργανικών ικανοτήτων και την αθλητιατρική παρακολούθηση των αθλητών και ιδίως των αθλητών υψηλής αγωνιστικής στάθμης, των προπονητών, των διαιτητών ομαδικών αθλημάτων, καθώς και των αθλητών με αναπηρίες».

Συνεχίζουμε μέχρι τώρα να εγκρίνουμε τις νομοθετικές παρεμβάσεις του Γιάννη Ανδριανού και των συνεργατών του. Αλλά φτάνουμε στην παράγραφο 3: « Ο Ε.Κ.Α.Ε.Τ προβαίνει σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την εκπλήρωση του ανωτέρω σκοπού και ιδίως:
α) Συνιστά ιατρικές μονάδες αποθεραπείας και καταπολέμησης της χρήσης απαγορευμένων μέσων φαρμακοδιέγερσης. Με κοινή απόφαση των υπουργών υγείας, και πολιτισμού και αθλητισμού ρυθμίζονται τα ειδικότερα τα θέματα σχετικά με την ίδρυση και τη λειτουργία αυτών.
β) Καθορίζει τις εξετάσεις που είναι απαραίτητες για την έκδοση δελτίου υγείας του αθλητή, κατά άθλημα και αγώνισμα, τηρεί φάκελο υγείας αυτού, καταρτίζει κατάλογο πιστοποιημένων γιατρών που θα εξετάζουν αθλητές, προπονητές και διαιτητές. Στο δελτίο υγείας του αθλητή καταχωρείται με λεπτομέρεια κάθε σκεύασμα που χορηγείται σ’ αυτόν».

Βλέπετε το πρώτο μυστικό; Το ΕΚΑΕΤ καθορίζει τις εξετάσεις. Κατανοητό. Λογικό επίσης. Μόνο που εκτός των άλλων, το ίδιο όργανο καταρτίζει και κατάλογο πιστοποιημένων γιατρών που θα εξετάζουν αθλητές, προπονητές και διαιτητές. Τη λίστα θα τη φτιάχνουν πέντε άνθρωποι! Χωρίς να μπορούν να προϋπολογίσουν εξ αρχής τον… τιμοκατάλογο των πιστοποιημένων γιατρών.
Και αν αυτή είναι η μία ένσταση που έχουν αθλητές και παράγοντες, η ανάγνωση στους πόρους του ΕΚΑΕΤ δημιουργεί άλλη μία, ίσως πιο σημαντική.
«4. Πόροι του Ε.Κ.Α.Ε.Τ. είναι:
α) η επιχορήγησή του από το υπουργείο πολιτισμού και αθλητισμού μέσω του τακτικού προϋπολογισμού,
β) τα έσοδα από την εκτέλεση ερευνητικών έργων, την παροχή υπηρεσιών και από ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως προβλέπεται κάθε φορά από τις κείμενες διατάξεις,
γ) τα έσοδα από δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες και κάθε άλλου είδους επιχορηγήσεις ή εισπράξεις από κάθε νόμιμη αιτία,
δ) τα έσοδα από τη θεώρηση των δελτίων υγείας αθλητών – διαιτητών – προπονητών», αναφέρει το αθλητικό νομοσχέδιο.
Φτιάχνει, δηλαδή, ο υφυπουργός αθλητισμού μέσω του νόμου ένα όργανο που θα συντηρείται ουσιαστικά από τα δελτία. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 1.000.000 αθλούμενοι με δελτίο σε κάποια ομοσπονδία ανεξαρτήτως ηλικίας. Δείτε τί επιχείρηση στήνεται με 1.000.000 θεωρήσεις δελτίων κάθε χρόνο και με τις εξετάσεις σε συγκεκριμένους γιατρούς. Μιλάμε ότι το υφυπουργείο αθλητισμού δημιουργεί ένα νέο σύστημα υγείας!
Για να μην τα βλέπουμε όλα μαύρα, αν τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις από τους «πιστοποιημένους γιατρούς» θα προστατευθεί στον μέγιστο βαθμό η υγεία αθλητών, προπονητών και διαιτητών. Αν… Διότι εμείς επιμένουμε ότι πάνω απ’ όλα η δουλειά είναι μία καλοστημένη επιχείρηση!

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/