Connect with us

OLYMPICS

Εστανγκέ: «Ο προϋπολογισμός για το Παρίσι 2024 δεν άλλαξε»

Published

on

Ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών του 2024 στο Παρίσι δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός τους έχει παραμείνει ακέραιος, παρά την πανδημία που χτύπησε όλη την υφήλιο.

Ο Τόνι Εστανγκέ, τρις χρυσός Ολυμπιονίκης στο κανόε σλάλομ, δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη ότι η επιτροπή του δε θα υποκύψει στην εξωτερική κριτική για να αλλάξει τη δομή των Αγώνων που θα γίνουν σε 4 χρόνια από τώρα. Συγκεκριμένα είπε: «Δεν έχει τελειώσει η κρίση και πρέπει να δείξουμε σεμνότητα. Είναι σίγουρο είναι ότι θα είναι τεράστια η πρόκληση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσπαθούμε να είμαστε συνέχεια ένα βήμα μπροστά, να έχουμε χώρο για να κινηθούμε ενώ περιμένουμε το απρόβλεπτο», και πρόσθεσε «Υπάρχουν πράγμα που δεν θέλουμε να ακουμπήσουυμε, είναι στο DNA των Αγώνων που ετοιμάζουμε: το σόου, ένα δυνατό συλλογικό συναίσθημα, η πιο όμορφη ενωτική διοργάνωση που θα μπορούσε να διοργανώσει η χώρα μας. Έπειτα υπάρχει και το ζήτημα της κληρονομιάς. Πως αυτό το πρότζεκτ θα μας είναι χρήσιμο, πως θα αναζωογονήσει τη γαλλική οικονομία με την επανεπένδυση δισεκατομμυρίων, πως θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και πως θα λειτουργήσουμε ώστε να επωφεληθούν η αγορά και οι επιχειρήσεις».

Ο Εστανγκέ επέμεινε ότι δεν έχει αναγνωριστεί ανάγκη για επιπρόσθετα κόστη, είτε στο κομμάτι της κατασκευής των εγκαταστάσεων (3.6 δις + 1.6 από την κυβέρνηση και τους τοπικούς φορείς) είτε στο καθαρά οργανωτικό κομμάτι της επιτροπής (3.8 δις). «Ο στόχος μας είναι να βρούμε λύσεις σε απρόβλεπτες καταστάσεις που θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα κόστη. Θα εξετάσουμε επίσης το πως μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε άλλες οργανωτικές γραμμές ώστε να εξοικονομήσουμε χρήματα. Αλλά τουλάχιστον σήμερα, ο προϋπολογισμός παραμένει ο ίδιος». Παραδέχτηκε βέβαια ότι οι χορηγοί θα επηρεαστούν από την απρόβλεπτη κρίση λόγω του κορονοϊού: «Είναι κρίσιμη σήμερα η επανεκκίνηση της γαλλικής οικονομίας. Είναι αυτονόητο ότι θα διαταράξει τον προγραμματισμό μας για τους επόμενους μήνες γιατί οι γαλλικές εταιρίες θα δώσουν προτεραιότητα στην επιβίωσή τους πριν από οποιαδήποτε συζήτηση χορηγίας. Θα πάρει λίγο παραπάνω καιρό, αλλά ο στόχος παραμένει ο ίδιος».

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο από την ομιλία του είναι ότι απορρίπτει την ιδέα τροποποίησης του Ολυμπιακού μοντέλου προς την κατεύθυνση της μείωσης των αθλημάτων και των αθλητών που συμμετέχουν: «Η δύναμη των Αγώνων πρέπει να διατηρηθεί και αυτή η δύναμη έγκειται στην παγκοσμιότητα τους, στην διαφορετικότητα των αθλημάτων και των αθλητών από όλο τον κόσμο. Πάνω από 200 χώρες συναντιούνται για να στείλουν ένα αδελφικό μήνυμα μέσω του αθλητισμού. Είναι η καρδιά των Αγώνων και δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που θα σκεφτούμε για τη μείωση του κόστους». Σε συνεργασία με την ΔΟΕ ο Εστανγκέ έχει ήδη μειώσει τη χωρητικόητα του Ολυμπιακού χωριού από 18000 σε λιγότερες από 15000 κλίνες. Για αυτή την κίνηση δήλωσε: «Μας εξοικονομεί χρήματα που μπορούμε να διαθέσουμε σε πιο σημαντικά θέματα. Δεν θα πειράξω το βασικό κορμό, το DNA των Αγώνων».

πηγή: AFP

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!